StoryEditorOCM
Forum‘MALIGNI PAKT‘

Liječnica: "U Srbiji se tri puta više obolijeva od karcinoma nego drugdje, a to je posljedica NATO bombardiranja! Njihova namjera je bila genocidna!"

Piše PSD
6. veljače 2022. - 09:09
NATO je namjerno bombardirao sva kemijska postrojenja, što je dokaz da je njihova namjera bila genocidna – zagaditi životnu sredinu građana Srbije, tvrdi dr. Danica GrujičićSaša Đorđević/AFP

"Maligne bolesti su u Srbiji gotovo tri puta učestalije nego u svijetu: kod nas se na 100.000 stanovnika registrira 5.500 oboljelih od različitih vrsta karcinoma, a u svijetu 2.000! Samo od leukemija smrtnost je od 2002. godine povećana za čak 139 posto. Broj oboljelih od karcinoma kod nas svake godine raste za dva posto, a u svijetu za 0,6 postotaka. To je posljedica bombardiranja!".

Ovako za „Novosti“ govori profesorica dr. Danica Grujičić, načelnica Odjela neurokirurgije u Kliničkom centru Srbije, prenosi Stil.

image
NATO-ova fotografija od 31. ožujka 1999. na kojoj se vidi ciljna lokacija aerodroma Niš u jugoistočnoj Srbiji nakon udara
AFP

Mnoge vaše kolege tvrde da šute zato što se porast obolijevanja od raka u Srbiji ne može direktno dovesti u vezu za bombardiranjem?

- Činjenice su tu. Svjedoci smo svakodnevno pojave sve većeg broja solidnih tumora koji se javljaju 15 do 20 godina nakon bombardiranja. Pored toga što se javljaju u većem broju, tumori su i agresivniji i to je razlog što se po smrtnosti od malignih bolesti nalazimo u samom vrhu Europe. Samo starošću populacije i pušenjem se to ne može objasniti."

image
Protiv NATO-ove intervencije prosvjedovali su Srbi iz Strasbourga
Gerard Cerles/AFP

Šta vas potiče da sada ukazujete na posljedice NATO bombardiranja 1999. godine?

- Načinjena je ogromna šteta životnoj sredini. U Srbiji je 1999. godine počinjen ekocid, štetne materije, ne samo osiromašeni uran, nego i brojni produkti postrojenja kemijske industrije koja su bombardirana, otišli su u velikim koncentracijama u zrak, vodu, zemljište i ušli u lanac prehrane. Građani Srbije o tome ne znaju ništa...

image
Smrtnost od malignih bolesti u Srbiji ne može se objasniti samo starošću populacije i pušenjem, smatra liječnica
Matija Djanješić/Cropix

Ponašanje NATO-a bilo je nedopustivo, prije svega zato što su bombardirali sva kemijska postrojenja koja su se nalazila na mapama rizika, odnosno opasnog kemijskog otpada, što znači da su bila uredno obilježena.

Namjerno su ih gađali, što je samo dokaz da je njihova namjera bila genocidna – zagaditi životnu sredinu građana Srbije," priča doktorica Grujičić, a prenosi oazaznanja.

image
Dr. Danica Grujičić: Svjedoci smo svakodnevno pojave sve većeg broja solidnih tumora koji se javljaju 15 do 20 godina nakon bombardiranja
AFP
20. travanj 2024 08:29