StoryEditorOCM
ForumMISTERIOZNI VIŠAK

Kovačeviću blokirali 25 milijuna kuna imovine, a od 2005. on i supruga uprihodili sedam milijuna! Nesrazmjer je enorman, kako je to moguće?

Piše Željko Petrušić/Jutarnji list
5. listopada 2020. - 15:52

Županijski sud u Zagrebu je po prijedlogu USKOK-a blokirao imovinu donedavnog predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića ukupne vrijednosti oko 25 milijuna kuna.

Najveći dio tog iznosa, gotovo 19 milijuna kuna, zaplijenjen je u gotovini koju je Kovačević sakrio neposredno prije uhićenja na dvije lokacije u Samoboru i Zagrebu te na njegovim bankovnim računima. Osim toga, sud mu je blokirao nekretnine, mahom stanove, poslovne prostore i pripadajuće garaže na osam lokacija u Zagrebu. I to ne samo Kovačeviću, nego i nekretnine koje glase na njegovu suprugu te na njegove tvrtke Finkor i Eko-glob, piše Jutarnji list.

Prema podacima koji se mogu iščitati iz zabilježbi u zemljišnim knjigama, istražitelji sumnjaju da je Kovačević dio nekretnina namjerno prebacio na svoju suprugu, kao i da je cijelo vrijeme, iako je u imovinskoj kartici naveo da je upravljačka prava nad tvrtkama prebacio na jedan odvjetnički ured, zapravo vodio poslovanje tvrtki i bavio se financijama vezanim uz kupnju i davanje u najam tih nekretnina.

Naime, Kovačević je 4. ožujka ove godine prebacio dio sada blokiranih nekretnina na svoju suprugu. Usto, utvrđeno je da je njegova tvrtka Finkor, koja je vlasnik "kluba" i trosobnog stana u Slovenskoj 9, stekla dodatne nekretnine iako kupoprodajne cijene nije mogla pokriti iz redovnog poslovanja.

Riječ je o stanu u Veslačkoj ulici od oko 65 metara kvadratnih kupljenog od Alfa stana te stanu većem od 100 kvadrata sa spremištem i garažom u Adžijinoj ulici. Provjerom navedenih transakcija utvrđeno je da su novac u Finkor prije kupnje tih stanova "upumpavali" upravo Dragan Kovačević te njegov otac i druge s njim vlasnički povezane tvrtke.

A to su redom Centar ekonomskog razvoja (CER), Globfi, Eko-glob i Euro-regija, koju formalno vodi njegova supruga.

Provodeći mjere tajnog nadzora, istražitelji su ulovili komunikaciju Dragana Kovačevića s pojedinim osobama, između ostalih s formalnom voditeljicom Finkora, iz kojih jasno proizlazi da je on gospodar situacije i što se tiče vođenja tvrtki i što se tiče upravljanja nekretninama koje glase na tvrtke.

Upravo Kovačević govori suradnicima, kako je zabilježeno, hoće li ili neće obnavljati neke stare stanove, kome će druge dati u najam i slično.

Istražitelji su provjerili i legalne prihode Dragan Kovačevića i njegove supruge od 2005. do ove godine. Oboje su dobro zarađivali i ukupno su u tom periodu ostvarili primanja nešto manja od 7 milijuna kuna, od čega je više od dvije trećine uprihodio Dragan Kovačević.

Međutim, u istom su periodu stekli nekretnine vrijedne gotovo šest milijuna kuna, koje su manjim dijelom opterećene kreditima, a samo na bankovnim računima imao je još dodatnih blizu sedam milijuna kuna. Kada se tome pridoda i dodatno zaplijenjena gotovina od približno 12 milijuna kuna, nesrazmjer između legalnih prihoda i postojeće imovine je enorman.

Upravo zbog ovakve imovinske situacije te činjenice da ga se tereti da je od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka primio najmanje 1,96 milijuna kuna mita, USKOK je zatražio da mu se imovina blokira po zakonskim odredbama o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi. A sud je tome i udovoljio.

18. travanj 2024 01:52