StoryEditorOCM
ForumBET TEŽIH NUSPOJAVA

Konačno objavljeni rezultati treće faze ispitivanja ruskog cjepiva: Sputnik V učinkovit 100 posto čak u slučajevima vrlo jakog oboljenja od Covida-19

Piše JL, PSD
2. veljače 2021. - 14:21

Rusko cjepivo Sputnik V učinkovito je 91.6% kod simptomatskog Covida-19, a čak 100% je učinkovito u slučajevima umjerenog i vrlo jakog oboljenja od ove bolesti, pokazali su rezultati analize treće faze testiranja ovoga cjepiva, piše CNN.

Tijekom kliničkih ispitivanja nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave, nego obično blage, uključujući bol u ruci, umor i blago povišenu temperaturu.

Rezultati treće faze kliničkih ispitivanja objavljeni u časopisu The Lancet.

Cjepivo Sputnjik V razvio je Institut Gamaleja u Moskvi. Zasniva se na virusnom vektoru, u ovom slučaju dva ljudska adenovirusa tipa 5 i tipa 26.

image
Oliver Bunic/AFP

U ljudskoj patologiji adenovirusi su poznati kao uzročnici sezonskih prehlada, no ovi vektori su genetski modificirani i ne mogu se množiti u stanicama pa sami po sebi ne predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje

Cjepivo Sputnjik V slično je tzv. oxfordskom koje je proizvela AstraZeneca.

Zanimljivo je da je cjepivo Sputnjik V odobreno još 11. kolovoza 2020. godine. Tada je ruski predsjednik Vladimir Putin šokirao svijet svojom objavom da je u Rusiji odobreno prvo cjepivo protiv koronavirusa prije početka treće faze kliničkih ispitivanja.

Ona je počela krajem kolovoza, a uključila je oko 40.000 volontera u Rusiji, Bjelorusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Venzeueli i Indiji.

Neslužbeni rezultati o visokoj učinkovitosti ruskog cjepiva pojavili su se još u prosincu prošle godine kada su odobrena mRNA cjepiva koje su proizveli Pfizer/Biontech i Moderna.

19. travanj 2024 22:41