StoryEditorOCM
ForumLOGIKA COVIDA

Koliko je isplativo cijepiti samo sebe i bahato ignorirati sve druge? Bill Gates i Nijemci dobro znaju da bez imunizacije siromašnih nema kraja pandemiji

Piše PSD
25. ožujka 2021. - 20:25
Koliko je pametno Izraelu cijepiti samo Židove, a ostavljati izloženima virusu pet milijuna Palestinaca na Zapadnoj obali i u Gazi?AFP

Bogati i moćni se na sve strane hvale kako su dobru procijepljenost i zaštitu od virusa postigli zahvaljujući samoljublju i sebičnosti.

Britanski premijer Boris Johnson je svoje dobre rezultate u cijepljenju Britanaca pripisao kapitalizmu i pohlepi. Izrael je najbrže i najmasovnije procijepljena zemlja svijeta, koja je s dvije doze Pfizer/BioNtecha tretirala već više od polovice svog stanovništva, a tamošnji premijer Benjamin Netanyahu pred izbore se razmetao kako su farmaceutske kompanije dovoljno doza osigurale samo njemu, a uskratile ih ostalim svjetskim državnicima.

Naravno da nije javno priznao kako mu je 10 milijuna bočica Pfizer prodao samo zato jer je za njih ponudio duplo veću cijenu, baš kao što ni velike farmaceutske korporacije neće priznati da siromašnim zemljama poput Indije i Južne Afrike uskraćuju pravo na proizvodnju cjepiva temeljem svojih patenata samo zbog vlastite zarade.    

Jedno su, međutim, političke, ideološke i demagoške floskule, a drugo je pandemijska realnost i neumoljiva logika virusa. Ona hladno prezire svu tu kapitalističku i interesnu gordost, svodeći ovaj kaotičan i zarazom poharan svijet na samo jednu temeljnu dilemu: koliko ima medicinskoga rezona cijepiti samo sebe, a sve druge – 'ko je**? Drugim riječima: koliko se Borisu Johnsonu isplati masovno cijepiti Britance, a ujedno pandemiji izlagati ostatak EU-a, s kojom više nisu povezani bruxelleskim ugovorom, ali jesu stotinama dnevnih, trgovačkih, prometnih i drugih vitalnih spona?

Koliko je pametno Izraelu cijepiti samo Židove, a ostavljati izloženima virusu i njegovim mutacijama pet milijuna Palestinaca na Zapadnoj obali i u Gazi, odakle se pandemija puno opasnijeg soja može već sutra proširiti i na Tel Aviv? Može li se uopće svijet efikasno izboriti s ovom pošasti ignorirajući bahato sirotinju kao inkubatore i rasadnike novih valova zaraze, te nastavljajući dijeliti cjepivo temeljem bogatstva i političke moći?

Bill Gates, milijarder i vlasnik Microsofta, uvjeren je da ne može. Donirao je najmanje 1,75 milijardi dolara putem Zaklade Bill i Melinda Gates upravo za pravedniji globalni odgovor na pandemiju. Programom COVAX, uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Globalnog saveza za cjepiva i imunizaciju, filantrop nastoji osigurati barem dvije milijarde doza cjepiva za siromašnije zemlje do kraja 2021. Bez toga, po njemu, nema skorog izlaska iz ove nevjerojatne tragedije. Ali sa solidarnijim pristupom siromašnim zemljama i njihovom pravu na cjepivo Gates predviđa potpuni povratak u normalu do kraja 2022.

Njemačko društvo također je prilično svjesno istine kako nema kolektivnog izlječenja od covida-19 dok se virus jednako efikasno ne eliminira i među bogatima i među siromašnima. Njemački tisak piše ovih dana o poteškoćama kod cijepljenja Roma koji žive u siromašnim četvrtima. U odgovornim krugovima postoji ozbiljna bojazan da bi romska naselja, gdje se populacija tradicionalno rijetko cijepi, mogla postati trajni izvor zaraze u Njemačkoj, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pohlepa i sebičnost uglavnom, niti su dobri, niti su nam kao vrsti biološki uvjetovani: to, za razliku od Johnsona i sličnih, znaju čak i divlje životinje. Kad love hranu, čak i vukovi love solidarno i u čoporu. A kad nasrnu na krdo jelena, ovi se refleksno poredaju u krug i okrenu rogovima prema napadačima, štiteći jedni drugima leđa. Svjesni su da ih slabe karike svih zajedno izlažu smrti.

25. travanj 2024 08:07