StoryEditorOCM
ForumDROGA IZ BRAZILA

Kokain u kozmetičkim pakiranjima, ušiven u grudnjake, zapakiran... Pogledajte snimku velike zapljene na zagrebačkom aerodromu

Piše Krešimir Žabec, Hajdi Karakaš Jakubin/JL
12. srpnja 2021. - 17:01

Carinski i policijski službenici u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman u posljednjih osam dana zaplijenili su 3,5 kilograma kokaina. U oba slučaja riječ je o državljanima Brazila, piše Jutarnji.

Ove subote brazilski državljanin je s gotovo 2,5 kilograma kokaina sletio na zagrebački aerodrom. Opijate je stavio u osobnu prtljagu, točnije u šest bočica kozmetičkih proizvoda, u kojima je bilo više manjih vrećica s ukupno 1500 grama kokaina, a bile su to još i dvije vrećice bombona s 43 paketića 'teških' 927 grama. Prije tjedan dana 22-godišnja Brazilka na zagrebački aerodrom iz Brazila preko Portugala sletjela s kilogramom kokaina ušivenog u grudnjak.

image
Carinska uprava

Prema riječima sugovornika, u oba slučaja droga je pronađena kvalitetnim radom carinskih službenika, te analizom rizika bez prethodne dojave. Jutarnji list u posjedu je ekskluzivne video snimke i fotografija zapljene droge ove subote, ali i slučaja zapljene 2. srpnja.

Zagrebački kriminalisti sumnjaju da je 32-godišnji brazilski državljanin s ciljem daljnje preprodaje, početkom srpnja u Sao Paulu od nepoznatih osoba preuzeo avionske karte za Zagreb preko Pariza, ali i 1000 eura. Pretpostavlja se - nagrade.

Nedopuštene supstance otkrivene su kod njega tijekom nadzora na međunarodnom graničnom prijelazu nakon što je prekjučer sletio u Zagreb iz Pariza. Uhićen je i kazneno prijavljen za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama velikogoričkom Općinskom državnom odvjetništvu nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku.

Nije za isključiti da su dvije zapljene povezane te da su za krajnji cilj imale iste kupce.

Podsjetimo, u razgovoru pak s uhićenom dilericom koja je u ulozi mule doputovala u Zagreb, istražitelji su otkrili da je s ciljem daljnje preprodaje, a po dogovoru s jednom muškom osobom, 1. srpnja 2021. došla na aerodrom u Sao Paulo. Tamo ju je u sanitarnom čvoru u kanti za otpatke čekala torbica u kojoj su bile zrakoplovne karte na relaciji Sao Paulo-Lisabon-Zagreb.

image
Carinska uprava

U torbici je bio i novac te grudnjak s ušivenim kokainom, točnije 1080 grama. Navukla ga je na sebe i tako opremljena doputovala u Hrvatsku. Međutim, po dolasku na zagrebački aerodrom iz Lisabona pala je carinski pregled. Carinici su joj pronašli dva ušivena paketa koja su bila unutar plastičnih vrećica i potom oblijepljena platnenom samoljepljivom trakom.

Preliminarnim vještačenjima praškaste materije bijele boje utvrđena je prisutnost kokaina nakon čega je uhićena. Tko ju je trebao dočekati u Zagrebu ili je samo trebala odjeću negdje odložiti po dogovoru, baš kao što ju je i preuzela u kanti za smeće na brazilskom aerodromu, još se utvrđuje.

image
Carinska uprava
23. travanj 2024 15:21