StoryEditorOCM
ForumDNEVNI REPORT

Kinezi u tišini cijepili ‘stotine tisuća‘ ljudi, a najveći proizvođač vakcina nema dobrih vijesti

Piše G:Drljača/JL
14. rujna 2020. - 12:40

Glavni izvršni direktor Serum Institutea, najvećeg proizvođača vakcina na svijetu, Adar Poonawalla, izjavio je kako zbog toga što se proizvodni kapaciteti ne povećavaju dovoljno brzo, dostupnost vakcina za COVID-19 svima na svijetu može biti osigurana najranije 2024. godine.

- Trebat će četiri do pet godina da svi na planetu dobiju vakcinu - rezolutan je Poonawalla koji upozorava kako će se u slučaju vakcina koje predviđaju dvije doze trebati proizvesti 15 milijardi doza.

Inače Serum Institute već ima potpisan ugovor s Astra-Zenecom o isporuci milijardu doza vakcine po cijeni tri dolara za 68 zemalja, a suradnju su dogovorili i s Novavaxom te s ruskim Gamaleya Research institutom za proizvodnju Sputnik vakcine.

Poonawalla upozorava kako je očigledno da svijet po pitanju vakcina želi biti optimističan, ali on ne dijeli taj optimizam jer ne vidi adekvatnu razinu kapaciteta, pa ni distributivne logistike. Njegova kompanija inače proizvodi oko 1,5 milijardi doza raznih vakcina godišnje koje prodaju u 170 zemalja.

Prema procjenama izvršnog direktora američke Fundacije za istraživanje vakcina Petera Halea dvije trećine svjetske populacije moglo bi biti cijepljeno do sredine 2023. godine. Uz uvjet da se proizvede vakcina sa 75-postotnom učinkovitošću, to bi prema Heleovom mišljenju moglo biti dovoljno za zaustavljanje pandemije.

Inače, prema pisanju Voxa u svijetu se trenutačno razvija 211 vakcina od kojih je 9 ušlo u treću fazu kliničkih ispitivanja. Četiri od tih devet vakcina razvijaju kineske kompanije.

Kineska državna kompanija Sinopharm do sada je već potiho prema informacijama Kineskog nacionalnog radija „cijepila stotine tisuća kineskih građana“. Kinesko zakonodavstvo omogućava ovakve prečace tj, preskakanja kliničkih istraživanja u slučaju izvanrednih situacija.

Wuhan institut za biološke proizvode, koji je dio Sinopharm grupe, prodao je u 2018. oko 400 tisuća loših vakcina za više vrsta bolesti zbog čega su kažnjeni, kao i njihovih devet zaposlenika.

U razvoju vakcina vrlo je agresivna i kineska kompanija Sinovac. Oni su odlučili isprobati vakcinu na 90 posto svojih zaposlenika ili 3000 ljudi, uključivši glavnog izvršnog direktora. Sinovac je optužen za podmićivanje kineskog dužnosnika 2002.-2014. odgovornog za odobravanje lijekova.

Kineske vlasti ranije su, kao što je poznato, odobrile vakcinu CanSino Biologicsa za cijepljenje kineskih vojnika.

Vode li Kinezi u svjetskoj utrci za COVID-19 vakcinu, ili igraju opasnu igru dokazivanja s previše forsiranja?

20. travanj 2024 09:09