StoryEditorOCM
ForumŠIRENJE POSLOVANJA

Kineski proizvođač električnih automobila proizvede pet milijuna zaštitnih maski dnevno

13. ožujka 2020. - 18:05
Kineski proizvođač električnih automobila svoje je pogone odlučio iskoristiti za sprečavanje širenja koronavirusa te je u mjesec dana postao najveći svjetski proizvođač zaštitnih maskiRen Chao/Avalon Editorial/Profimedia

Kineski proizvođač električnih automobila BYD svoje je pogone odlučio iskoristiti za sprečavanje širenja koronavirusa te je u mjesec dana postao najveći svjetski proizvođač zaštitnih maski.

Ta kompanija, naime, proizvede čak pet milijuna maski dnevno te dodatno proširuje svoje kapacitete, piše Bloomberg. Njen osnivač Wang Chuanfu upregnuo je svojih 3.000 inženjera kako bi sami napravili pogone za takvu proizvodnju i to koristeći 90 posto vlastitih komponenata, odnosno nisu imali potrebe za dobavljačima.

Wang je 1995. BYD osnovao kao kompaniju koja se bavi proizvodnjom baterija za mobitele, a otada je proširio poslovanje tvrtke na električna vozila, baterije za ta ista vozila, razvoj jednotračne željeznice i poluvodiče, a posljednji pothvat BYD-a su zaštitne maske i dezinficijensi.

Potražnja za zaštitnim maskama i dezinficijensima skočila je posljednjih nekoliko tjedana te je uzrokovala njihovim velikim manjkom u ljekarnama i dućanima. Stoga su kompanije koje se bave njihovom proizvodnjom prisiljene na pokretanje novih pogona i ubrzavanje proizvodnje. Kina je najveći svjetski proizvođač maski koji je početkom veljače povećao njihovu proizvodnju 2,8 puta i sada ih dnevno iz njihovih tvornica izađe 54,8 milijuna.

Osim BYD-a, maske sada proizvode i Guangzhou Automobile Group, naftni gigant Sinopec te Foxconn koji inače proizvodi i dobavlja dijelove za iPhone, a brza promjena proizvodnje tih tvrtki s jednog na drugi artikl samo pokazuje kolika je Kina proizvodna sila, smatra Bloomberg.

20. travanj 2024 03:46