StoryEditorOCM
ForumUBIO VIŠE NAŠIH SUBORACA NEGO ŠTO JE DOBIO GODINA ZATVORA

Kapetan Dragan oslobođen za zločin u Bruškoj kod Benkovca! Već sutra na slobodi?!

Piše Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
26. rujna 2017. - 20:37
1_presuda_vasiljkovic2-260917

Godinu dana od početka glavne rasprave na Županijskom sudu u Splitu Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, okrivljen je za dvije točke optužnice koje ga terete za ratni zločin, a oslobođen za jednu te je osuđen na 15 godina zatvora.

Kapetanu Draganu 15 godina za ratni zločin! Ipak, oslobođen je za jednu točku optužnice...

Proglašen je krivim za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima, po zapovjednoj odgovornosti i kao direktni počinitelj u lipnju i srpnju 1991. godine u zatvoru na Kninskoj tvrđavi te po zapovjednoj odgovornosti kao organizator napada na Glinu te njena prigradska naselja Jukinac, zatim Gornji i Donji Viduševac u srpnju iste godine.

Za nedjela u Kninu osuđen je za tri kaznena djela i dobio po pet godina za svako pojedino dok je za napad na Glinu i okolna naselja prilikom čega su smrtno stradali Egon Scotland, njemački novinar i Nikola Regić, mještanin, dobio osam godina zatvora.

Slijedom navedenog izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora od 15 godina i produljen mu je pritvor u kojem je do sada proveo više od 11 godina, od čega devet u Australiji tijekom ekstradicijskog postupka.

Oslobođen je krivnje da je 24. ili 25. veljače 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca kao zapovjednika Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica "Alfa SVK" zapovjedio da zlostavljaju, a potom da ubiju dva zarobljena hrvatska vojnika.

Tijekom objave presude u Velikoj dvorani splitske Palače pravde optuženi Vasiljković se držao mirno i nije komentirao odluku sudskog vijeća za ratne zločine kojim je predsjedavao Damir Romac uz dva člana: Maria Majić i Bruno Klein.

Manje mirno odluku o kazni proživio je Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije koji je bio u publici u Velikoj dvorani splitske Palače pravde.

- Razočaravajuće je čuti da Kapetan Dragan nije dobio više godina nego što sam ja pokopao suboraca kojima je on presudio. Znači, po jednom mom mrtvom suborcu nije dobio ni punu godinu zatvora. Ja se stvarno moram zapitati na kojim vrijednostima je sudsko vijeće donijelo presudu te koja je to pravna težina kojom su mu oni dali samo 15 godina. Volio bih da vi kao mediji upitate državno odvjetništvo zašto ja nisam pozvan kao svjedok, iako sam se sam nudio. Nisam dobio nikakvo službeno objašnjenje tek sam neslužbeno informiran kao ne žele mijenjati tijek optužbe – kazao nam je Ivan Turudić koji je pratio suđenje od prvoga dana.

- Na presudu ćemo se žaliti nakon što dobijemo pisani otpravak odluke – kratko su kazali s Županijskog državnog odvjetništva u Splitu na koje su za potrebe zastupanja optužbe kontinuirano dolazile Živana Beroš Dodig, šibenska tužiteljica i Sanda Pavlović Lucić, njena zamjenica.

S druge strane branitelji Dragana Vasiljkovića od početka postupka potpuno negiraju njegovu krivnju.

- Zaista nismo očekivali ovako visoku kaznu jer on nije bio zapovjednik zatvora u Kninu niti je organizirao napad na Glinu ni Jukinac – rekla nam jeSlađana Čanković, odvjetnica iz Zagreba koja od izručenja u srpnju 2015. godine zastupa optuženog Vasiljkovića.

- Presuda je i osuđujuća u jednom dijelu, a oslobađajuću u drugom dijelu. Prema činjeničnom opisu, supstrat dokaza ne daje osnova za osuđujuću presudu. To ćemo nastojati osporiti u žalbi na nepravomoćnu odluku. On je praktično izdržao već kaznu koja mu je dosuđena – kazao je Tomislav Filaković, odvjetnik iz Osijeka, koji zastupa optuženog Vasiljkovića od početka glavne rasprave.

Prema Zakonu o izvršenju kazne Dragan Vasiljković, kao i svi drugi okrivljenici, ima pravo na uvjetni otpust nakon dvije trećine kazne na koju je osuđen što u ovom slučaju znači da je navedeno pravo već stekao pošto se nalazi u pritvoru gotovo 12 godina. Uvjetni otpust može zatražiti tek nakon što započne odsluženje tj. izvršenje kazne.

U konkretnom slučaju bi za izlazak na slobodu trebao zatražiti odlazak na izvršenje kazne prije pravomoćnosti presude što ne isključuje njegovo pravo da se na istu presudu i žali.

Teoretski, to znači da može dobiti odlazak na izvršenje kazne i uvjetni otpust za koji je stekao pravo prije dvije godine te otići van Hrvatske, a da presuda naknadno bude ukinuta i kazna umanjena, uvećana ili određeno novo suđenje. O uvjetnom otpustu odlučuje sud koji je nadležan na području na kojem se nalazi zatvor ili kaznionica u koju se ode na odsluženje.

Istom odlukom optuženom Draganu Vasiljkoviću produljen pritvor u kojem se nalazio od siječnja 2006. do rujna 2009. godine te od svibnja 2010. do danas.

Najveći dio je bio u Australiji tijekom perioda u kojem se borio protiv izručenja, a u hrvatsku je došao u srpnju 2015. godine otkada je na splitskim Bilicama. Također je odlučeno da snosi troškove postupka koji redom iznose: 26.965 kuna troškova svjedoka, sudskom tumaču 5.307 kuna, sudskom vještaku 3.500 kuna te 10.000 kuna paušala što se određuje uzimajući u obzir trajanje postupka. Troškova za svjedoke što se tiče točke optužnice za koju nije proglašen krivim optuženi Vasiljković je oslobođen.

19. travanj 2024 07:28