StoryEditorOCM
ForumBITKA PROTIV VIRUSA

Kako se, kome, kada i gdje prijaviti za cijepljenje? Iz HZJZ-a otkrili niz detalja, pripremaju i digitalnu platformu

Piše Zadarski.hr
13. veljače 2021. - 14:36

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na svojim web stranicama objavio odgovore na 39 najčešćih pitanja o cijepljenju protiv koronavirusa, a građane najviše zanima kada će doći na red svi koji ne pripadaju u prioritetne skupine.

Digitalna platforma cijepise.hr

Iz HZJZ-a je za Dnevnik.hr rečeno da još uvijek nije poznato kada će se cijepiti građani koji nisu u toj skupini. Ipak, kažu da se procjepljivanje većine stanovništva očekuje do kraja jeseni, a priprema se i digitalna platforma na kojoj će se građani moći prijaviti za cijepljenje i dobiti sve informacije. Platforma još uvijek nije u funkciji, no bit će dostupna na adresi www.cijepise.hr.

- Nažalost, ne možemo reći kada će početi stizati cjepivo u dovoljno velikim količinama da se započne cijepljenje tog dijela građana. U pripremi je digitalna platforma za naručivanje na cijepljenje, koja bi trebala biti funkcionalna do kraja tjedna. Bit će javno objavljen početak rada te platforme, a očekuje se kako će ona biti povezana sa županijskim platformama. Putem nje će građani dobiti obavijest o terminu i mjestu cijepljenja, priopćeno je iz HZJZ-a za Dnevnik.hr.

Najveći je teret stavljen na obiteljske liječnike, a oni kažu da nemaju dovoljno uputa i informacija o cijepljenju.

- Definirane su skupine pacijenata, kojim redom će se cijepiti. Kao liječnici obiteljske medicine već mjesecima ukazujemo na nedostatke i probleme koje smo uočili kao obilježeni cjepitelji - tako da smo slali službene dopise institucijama i javnosti kroz medije. Za sada je jedini kriterij dob. Nama kao obiteljskim liječnicima to nije dovoljan kriterij. Međutim, u tom smislu ne možemo ništa mijenjati, osim se nadati da će nadležni konačno uvažiti naše argumente, poručili su iz KoHOM-a.

Nakon zdravstvenih radnika te korisnika i zaposlenika domova za starije, na redu će biti kronični bolesnici i građani stariji od 65 godina, a zatim i oni mlađi i zdravi.- Kada će biti cijepljenje mlađih od 65 godina i po kojim egzaktnim kriterijima - ne znamo. U svoje interne bilježnice upisujemo sve zainteresirane, a ishod toga - ne znamo. Više od toga za sada ne možemo reći jer ni mi - ne znamo, kažu liječnici za Dnevnik.hr.

HZJZ: Najčešća pitanja i odgovori o cijepljenju

HZJZ je objavio da se za cijepljenje protiv COVID-19 potrebno prijaviti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

19. travanj 2024 00:59