StoryEditorOCM
Forum'TRAŽILI SU ME 3.000 EURA ZA OPERACIJU MUŽA'

Kad je Ivičina supruga doznala ime kirurga kojeg su čekali, medicinska sestra joj je rekla da će ako baš njega čekaju, teško doći na red bez novca...

Piše Jutarnji.hr
30. studenog 2018. - 12:30
Adžaip

Odlazak liječniku s plavom kovertom nije neka novost jer će oboljeli ili njegova obitelj učiniti sve što mogu a da spase život ili zdravlje. Najnoviji primjer je obitelj Adžaip iz Dicma koji su za svojega Ivicu kardiokirurgu KBC-a Split dali 3000 eura da ubrzaju prijeko potrebnu operaciju, donosi Provjereno Nove TV, a prenosi Jutarnji.hr.

Sve je počelo sredinom listopada. Pedesetogodišnji Ivica Adžaip iz Dicma završio je na Hitnoj u Sinju, teško je disao. Kako mu se ni nakon antibiotika stanje nije popravljalo, obiteljska liječnica ga šalje u Split gdje otkrivaju da nešto nije u redu s arterijom te da mora na hitnu operaciju na drugi odjel na Firulama. Prije premještaja, glavni kardiokirurg s tog odjela trebao ga je doći posjetiti.

Kad je Ivičina supruga Ljubica doznala ime kirurga kojeg su čekali, medicinska sestra joj je rekla da će ako baš njega čekaju, teško doći na red bez novca.

Kad je sutradan stigao liječnik, rekao je Ivici da je situacija opasna i da bez nje neće dugo poživjeti.

Uplašeni za Ivičin život, Adžaići odlaze do rodbine posuditi novac. Kada je Ljubica liječniku dala novac, on joj je ljubazno objasnio operaciju i što će se događati na operacijskom stolu. Ljubica je iz njegove ordinacije izašla sretna.

Operacija je bila zakazana za petak, no kako se Ivici stanje pogoršavalo, Ljubica je zamolila liječnika da požuri s operacijom te mu čak rekla da će za to biti dodatno nagrađen.

Doista, umjesto u petak, operacije je obavljena u četvrtak i Ljubica je, kao što je obećala, ponovno platila doktoru. Ona i rođakinja preminulog dale su mu još 2000 eura koje su opet posudile od rodbine.

''Kad je nosila drugu kovertu, tad je rekao ne treba, ali opet je zadržao, nije ju vratio. Mi smo mislile on kao doktor zna da je to operacija uspješna i da će bit sve dobro, pa ako hoće novce, eto mu i novci, spasi život'', govori Ljubica Adžaip

No život nije spašen. Ivica je preminuo, u nedjelju, 18. studenog. Duboko tužne, potresene, ljute i razočarane, odlaze u njegovu kancelariju sutradan. Ovoga puta snimile su razgovor. Ljubica je od liječnika tražila da joj vrati novac, treba joj za sprovod, a drugog novca nema jer je sve dala njemu kako bi spasio njezinog supruga. Na snimci se čuje kako liječnik govori da povrat novca ''uopće nije upitan''.

Ekipa emisije Provjereno otišla je u Hrvatsku udrugu pacijenata i dokaznu snimku pokazala predsjednici Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasni Karačić. Ostala je šokirana nakon preslušane snimke. ''Ovo je definitivno situacija za oduzimanje licence. Takav liječnik nema što raditi u jednoj javnoj bolnici u zdravstvenom sustavu s pacijentima''.

Kaže i kako je u njezinu udrugu u posljednje tri godine službeno stiglo šest prijava za uzimanje mita na Odjelu kardiokirurgije na Firulama.

''Bila je prijava da je kao šef odjela odgovoran za uzimanje novaca i da ako se želi doći na vrijeme na zahvat, taj zahvat morati platiti. Informacije su bile različite i iznosi su se kretali od 1000 do 5000 eura. To se radi na jedan suptilan način. Kaže se pacijentu da ima dva tjedna života ili mjesec dana života, a ustvari mu se kaže da će doći na red za šest mjeseci do godinu dana'', rekla je Karačić.

S obzirom da u Hrvatskoj nema mnogo kardiokirurga i što su pacijenti svjesni da će možda trebati baš tog liječnika kojeg prijavljuju, ostaju anonimni. Ljubica i Božana doktora su posljednji put posjetile prije nekoliko dana. Tražile su Ivičinu liječničku dokumentaciju. S njima je išla i ekipa emisije Provjereno, a i taj je razgovor sniman. Na novoj snimci liječnik jasno kaže da bi najradije da se taj dio priče s novcem zaboravi, kada ga je nazvala ekipa emisije Provjereno, on zaista i gubi pamćenje.

Sutradan se redakciji Provjerenog obraća odvjetnički ured koji zastupa doktora navodeći da je učinio sve u svojoj moći da spasi Ivicu. Ističe i da je tijekom operacije utvrđena druga dijagnoza od one koju su ustanovili kardiokirurškom obradom. Da je operacija ranije izvršena, tvrdi, ishod bi bio isti. ''Što se tiče navoda da bi doktor 'uzeo novac...' isti je potpuno netočan. Ovaj navod ne predstavlja ništa drugo nego najteži oblik klevete, te bilo kakvo objavljivanje istog sigurno će rezultirati postupkom zaštite i traženjem satisfakcije od Nakladnika. Doktor naprosto ne vjeruje da je ova konstrukcija plod stava obitelji Pokojnika'', stoji u priopćenju iz Odvjetničkog ureda.

Ljubica i Božana, pak, sve su prijavile kriminalističkoj policiji koji će slučaj proslijediti DORH-u, javlja Provjereno Nove TV, prenosi Jutarnji.hr.

20. travanj 2024 17:22