StoryEditorOCM
ForumPOTROŠAČKE MUKE

Jeste li i vi u panici zbog porasta cijena energenata? Hrvatica se požalila da se kuha na +30 jer ne želi uključiti klimu

Piše Mozaik SD
12. srpnja 2022. - 22:44

Korisnica Reddita rekla je da je u zadnje vrijeme jako opterećena potrošnjom struje, zbog čega i pri ljetnim temperaturama, koje prelaze 30 stupnjeva, ne pali klimu. 

Zabrinuta zbog rasta cijena energenata, anonimna žena upitala je druge kako namjeravaju srezati troškove.

- Ništa grijanje ovu zimu, zatvorim se u sobu od 10 kvadrata i cijeli dan me grije kompjuter, tri monitora i pojačalo - iskreno je odgovorio jedan od korisnika.

Drugi se pohvalio da je "stavio jači bojler i promijenio prozore" te si na taj način troškove struje i plina, odnosno grijanja, smanjio za 30 posto. 

Treći se Redditovac prisjetio taktika kojima se godinama služio njegov otac. Kod njega se, ukratko, živjelo ovako: hodnik je osvjetljavala žarulja iz hladnjaka, prigovaralo se zbog televizora, puštanja vode u wc-u i tuširanja toplom vodom. Sin ovog "kralja štednje" u vlastitom je domu malo popustio stisak, ali i dalje se živi razumno. 

- Da ne ispadnem rasipnik, auto vozim kad moram. Pazim kad kupujem trošila da nisu baš najgori potrošači i učim djecu da ne ostavljaju uređaje uključene ako ih prestanu koristiti - napisao je on. Ističe da se namjerava smrzavati. "Nasmrzavao sam se tijekom odrastanja i previše", zaključio je.

Toplinske udare valjda još nekako i podnosi.

- Šta nije bolje potrošit' tih 50, 100, 200 kuna više na komoditet da možeš normalno disat pa ako si već na nekom ograničenom budžetu probat uštedit negdje drugdje? - pita se jedan od korisnika te dodaje da klima kupljena do prije petnaestak godina, odnosno ona koja nije "pretpotopna", ne bi smjela biti prevelik potrošač. Kod njega je, kaže, sad u ljetnim danima upaljena po cijele dane.

- Što se tiče klime, vjerojatno bih uštedio kojih dvadesetak kuna mjesečno, zaboli me za to. Više bih uštedio na gorivu da se vozim biciklom, ali sam lijen i malo mi je daleko posao - iskren je netko.

Neki savjetuju i popravak izolacije i štednju na drugim stvarima, eventualno pronalazak dodatnog posla.

- Idući tjedan najavljuju temperature preko 40, treba se dobro ugrijati da bi zimu bilo lakše izgurat' - našalio se netko.

- Ništa od klime ni ovo ljeto ni prošlo, a ni od grijanja za zimu. Ljeto u gaćama, zima u duplim majicama - zaključuje jedan od korisnika.

25. travanj 2024 13:53