StoryEditorOCM
ForumNAKON TRIJUMFA ‘CENTRA‘

Je li Plenković dobio dostojnog izazivača na nacionalnoj razini? ‘Puljak je u praksi pokazao kako izgleda model potpune pobjede nad HDZ-om‘

Piše Marina Karlović Sabolić
28. lipnja 2022. - 21:13

Dan poslije izbora Split je, kao što to obično i biva, pun onih koji su već davno prije znali da će na njima Ivica Puljak rasturiti. Da će njegova dominacija biti potpuna. Da će skoro pa potpuno pomesti ljevicu. I potpuno trijumfirati nad desnicom.

U Puljkovu izbornom stožeru, međutim, do posljednjeg trenutka bili su puno oprezniji. U džepu su imali istraživanje IPSOS-a koje je sugeriralo da je donedavni gradonačelnik u solidnoj prednosti. No to je istraživanje predviđalo rezultate na odazivu od 57 posto. I registriralo visoku motiviranost i Puljkovih i HDZ-ovih birača da izađu na izbore. Puno veću nego kod birača ostalih stranaka.

A onda je došla izborna nedjelja. I sve se stubokom promijenilo.

Bojkot Đogaša

Već prve informacije s terena govorile su da dio HDZ-ovih birača hametice bojkotira Zorana Đogaša. Ovaj ugledni liječnik vodio je pristojnu, odmjerenu i umjerenu kampanju, no baza ga je očito držala nekom vrstom "outsorceanog" kandidata koji, u osnovi, nije "njihov".

Tijekom izbornog jutra nisu se javljali na pozive stranačkog call centra niti su dolazili na birališta. A ni za one koji su izišli nitko nije bio siguran jesu li glasali za Đogaša. Ili je njihov odabir ipak bio Puljak. Brojna biračka mjesta na istoku grada, gdje su utvrde HDZ-a, zjapila su prazna. Tijekom cijelog dana...

Istovremeno, u Puljkov su se stožer počele slijevati informacije po kojima su čitave obitelji izlazile na birališta s ciljem da mu daju glas. Njegovi simpatizeri postali su mali volonteri koji su se sami organizirali, zvali rodbinu i prijatelje i u konačnici osigurali Puljku tako veliki broj glasova.

Na izbore je u prvom krugu na koncu izišlo 31 posto birača. Ali u takvim okolnostima maloga odaziva Puljak je dobio pet tisuća glasova više od onoga što je imao na izborima prije godinu dana. I u toj se brojci krije tajna njegova trijumfa.

Mali je odaziv srušio rezultat svih kandidata, osim onaj Ivice Puljka. U nedjelju je za njega glasalo 22.561 Splićana i Splićanki. Prije godinu dana dobio je 17.500 glasova.

U utrci za Gradsko vijeće ta je razlika čak i veća. Lista stranke Centar ovaj je put dobila čak 19.376 glasova. I dvostruko veći broj mandata: 15 u odnosu na 7, koliko je Centru pripalo 2021. s osvojenih 12.862 glasova. U nedjelju je Centar osvojio čak 6514 glasova više.

Bez široke koalicije

Ostaje, naravno, drugi krug, no razlika je toliko velika da je doista teško povjerovati da Đogaš može ugroziti Puljkov reizbor. S obzirom na premoćnu pobjedu koja se očekuje u drugom krugu, nameće se jedno zanimljivo pitanje: je li hrvatski premijer Andrej Plenković u Puljku dobio dostojnog izazivača ne samo u drugom najvećem gradu u državi, nego i na nacionalnoj razini.

- To bi bio pogrešan zaključak s ovih izbora. Puljak danas nema nikakve potrebe Plenkoviću govoriti "Vidimo se na parlamentarnim izborima". On je samo pokazao kako u praksi izgleda model potpune pobjede nad HDZ-om. To se negdje napokon moralo dogoditi, a Split je bio idealno mjesto za dvostruku pobjedu nad HDZ-om. Kako će i kada i hoće li to doživjeti HDZ u drugim sredinama, pa onda i nacionalno, nije na Puljku da se danas uopće time opterećuje – kažu nam neslužbeno iz Puljkova izbornog stožera.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Uz to, ističu da je Puljak je pokazao još jednu stvar: da se "sitničarenjem" s pet ili više malih stranaka ne dobiva ništa. Te da se HDZ može pobijediti i bez predizbornih širokih koalicija.

Puljak je otkrio recept za pobjedu nad HDZ-om na jedan potpuno novi način. Oni su HDZ pobijedili dva puta, nadmašivši pritom dva suprotna modela HDZ-a: i autohtoni HDZ predvođen Vicom Mihanovićem, i ušminkanu verziju HDZ-a koju je promovirao Zoran Đogaš. Puljak pritom nije trebao oslonac nijednog partnera. Tek, ističu njegovi suradnici, veliku hrabrost i jasne poruke.

Puljak je, slikovito govoreći, otkrio Ameriku, kad je riječ o recepturi za pobjedu nad HDZ-om. A tko će Ameriku krenuti osvajati – i hoće li u tome na koncu i uspjeti – imat ćemo prilike vidjeti.

Za tri godine, na idućim parlamentarnim izborima.

'Dok Titanik tone, orkestar i dalje svira'

'Dok Titanik tone,

orkestar i dalje svira'

Nakon ovih splitskih izbora SDP, čini se, čekaju novi sukobi. Na Iblerovu trgu ne kriju da nisu zadovoljni izbornim rezultatom. SDP je, doduše, jedina lijeva opcija koja je uspjela zadržati glavu iznad vode, preživjeti tsunami zvan Puljak i osvojiti dva vijećnička mandata.

Za usporedbu, Pametno za Split i Dalmaciju te platformu Možemo birači su izbrisali sa splitske scene. SDP je u takvim okolnostima ipak uspio opstati. Uz to, SDP-ov gradonačelnički kandidat Davor Matijević vodio je zanimljivu, svježu i u osnovi vrlo dobru kampanju. Unatoč tome uspio je dobiti tek 1779 glasova, odnosno 3,84 posto.

Isključeni splitski SDP-ovac Tomislav Bogović ironično je na svojem Facebooku komentirao vijest da se njegova bivša stranka sprema postaviti uvjete za eventualnu suradnju s Puljkom.

- Dok Titanik socijaldemokracije nepovratno tone, orkestar i dalje svira – poručio je Bogović.

16. travanj 2024 13:02