StoryEditorOCM
ForumIZLAZEĆE SUNCE I RED

Japanci će se cijepiti svi do jednoga, fenomen objašnjava fizičar Tadić: Kada direktor pozove zaposlenike, nema šanse da će neki od njih to odbiti!

Piše SD
31. svibnja 2021. - 10:10

U anketi koju je nedavno provela japanska novinska agencija Kjodo u Japanu, oko 60 posto anketiranih izjasnilo se za otkazivanja Olimpijskih igara.

U travnju je protiv Olimpijskih igara bilo oko 40 posto anketiranih Japanaca. No, gotovo 90 posto ispitanika zabrinuto je zbog mogućnosti da sportaši i članovi nacionalnih olimpijskih timova "uvezu“ COVID-19.

U roku od samo tjedan dana više od 370 tisuća ljudi potpisalo je peticiju koju je inicirao Kenzi Ucunomi, tamošnji pravnik i političar, kojom se od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) traži da se Igre otkažu "kako bi se zaštitio naš život i naše zdravlje“.

Također, jedna liječnička udruga koja okuplja oko šest tisuća zdravstvenih radnika iz Tokija traži da se premijer Yoshihida Suga osobno potrudi kod MOK-a kako bi se otkazale Olimpijske igre, čiji je početak najavljen za 23. srpnja, a traju do 8. kolovoza.

Prema njihovim riječima, "bolnice imaju pune ruke posla i gotovo da više nema slobodnih kapaciteta".

Interesantno je da je u Japanu, koji glasi za jednu od najrazvijenih (najnaprednijih) i najorganiziranijih država na svijetu, do sada cijepljeno samo pet posto od ukupne populacije koja broji oko 126 milijuna ljudi. Dakle, do sada se cijepilo samo 6,3 milijuna Japanaca.

Preplaniraju da bi bilo savršeno

Zbog čega je tako mali broj cijepljenih i hoće li se ipak održati, već jednom odgođene Olimpijske igre pitali smo fizičara dr. sc. Tončija Tadića, nositelja Shodana (prvi pojas u aikidu), predsjednika Hrvatskog Aikido saveza i potpredsjednika Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, čovjeka koji je godinu i pol svog života proveo u toj dalekoj zemlji te je u Hrvatskoj vjerojatno najbolji poznavatelj Japana.

- Pitate zbog čega do sada nije procijepljeno više Japanaca. Iz jednostavnog razloga što Japanci žele da sve bude organizirano na zavidnoj razini, uz planiranje do u najsitnijeg detalja. Čak bih rekao da oni sve preplaniraju kako bi sve bilo savršeno i bez pogreške. Oni do u detalje rade razdiobu posla, tako da svatko zna što treba raditi.

image
Jedan od prosvjeda protiv održavanja Olimpijade u vrijeme korone
AFP


Primjerice, kada organiziraju neki kongres, postoji osoba koja je na tom kongresu zadužena samo za paljenje i gašenje svjetla, osoba za uključivanje i isključivanje projektora..., dok recimo kod nas sve to radi jedna osoba i sve je improvizirano.

Kod Japanaca nema mjesta improvizaciji. Zbog toga do sada nisu organizirali masovnije cijepljenje, jer sve žele organizirati na način da nijedna osoba ne ostane bez cjepiva ili da se dogodi situacija da osoba dođe na cijepljenje, a cjepiva nema - kazuje dr. sc. Tadić.

To znači da se Japancima ne može dogoditi "slučaj Velesajam" kada je došao veliki broj građana, a da uopće nisu bili pozvani na cijepljenje, pa su čekali i nadali se nekom cjepivu koje je ostalo, baš za njih.

- Ma, to se u Japanu ne može dogoditi "ni u bunilu". Kod njih se ne može dogoditi da na cijepljenje dođe četiri tisuće ljudi, a naručeno ih je dvije tisuće. Oni se nikada ne bi pojavili na mjestu za cijepljenje ako nisi pozvani. To je jednostavno stvar odgoja i mentaliteta.

Japanci će radije odgoditi neku akciju na mjesec dana, ali će nakon mjesec dana ona biti perfektno organizirana. Tako je i s cijepljenjem protiv COVID-a 19 - govori dr. sc. Tadić.

Svi će se dignuti na noge

U masovno cijepljenje koje će započeti početkom lipnja vjerojatno će biti uključen vojni sanitet, civilna zaštita, farmaceuti, liječnici opće prakse.

- Ma, bit će "svi dignuti na noge" koji mogu pomoći da cijepljenje prođe perfektno i što brže. Oni u Japanu imaju i prednost, jer imaju uskladištene količine PfizerBiontech cjepiva, a i sami proizvode Modernino cjepivo, po licenciji - kaže dr. sc. Tadić.

U Japanu je do sada od COVID-a oboljelo nešto više od 725 tisuća ljudi, a preminulo je njih 12.497, dok je u Hrvatskoj, koja je po broju stanovnika 30 puta manja od Japana, oboljelo više od 354 tisuće ljudi, a preminulo njih 7971 (podaci Worldmetera od četvrtka ujutro). Dakle, u postocima smo kudikamo gori od Japana. Zašto?

- Pa jednostavno zato što u Japanu svi nose zaštitne maskice kada su bolesni. Tamo nikome ne treba reći da stavi zaštitnu masku ako kašlje, kiše, ima temperaturu, gripu... Tamo je maskica najnormalnija pojava. Njih ne treba, kao ljude u Hrvatskoj, moliti, nagovarati da nose maskice, tamo nitko ne pita zašto bi trebao nositi maskicu - uspoređuje dr. sc. Tadić.

Japan je površinom država velika kao bivša Jugoslavija i gusto je naseljena jer velik dio teritorija čine visoki planinski lanci, pa je mala i mogućnost naseljavanja tih područja.

- Zbog te gustoće stanovništva, u Japanu, odnosno Tokiju, Osaki, ali i u drugim velikim gradovima uveli su lockdown za restorane, kafiće..., jer kada bi se COVID-19 tamo proširio, bilo bi vrlo loše.

image
Tonči Tadić je i predsjednik Hrvatskog Aikido saveza
Fotografija ustupljena


U Japanu su u 17 od 47 županija uspostavljeni centri za procjepljivanje. Već od veljače znali su kakav će im biti program rada, odnosno cijepljenja. Od ožujka cijepe starije stanovništvo, a u svibnju su počeli slati pozive za cijepljenje ostaloj populaciji i sada će u lipnju započeti s masovnim cijepljenjem - govori dr. sc. Tadić.

I nema šanse da se u Japanu netko neće odazvati na cijepljenje ili da će negodovati zbog toga.

Želiš se raznijeti bombom? Samo izvoli...

- Poslušati svoju vladu da se moraju cijepiti, kod Japanaca je stvar od javnog interesa. Još je i važnije poslušati direktora kompanije u kojoj radite.

Kada direktor pozove svoje zaposlenika na cijepljenje, nema šanse da će neki od njih to odbiti. Kod njih vlada kolektivni duh i važno je biti dio kolektiva.

Ako je, zbog činjenice da je neki zaposlenik odbio cijepljenje, ugrožen kolektiv, kod njih je to kažnjivo djelo i takav će djelatnik biti izložen ruglu, odnosno nitko s njime neće htjeti imati ništa i bit će marginaliziran, doživjet će društvenu izolaciju. Od njega će bježati svi kao "vrag od tamjana" - kaže Tadić.

Pa imaju li Japanci ljudska prava, odnosno pravo koje će im omogućiti da odbiju cijepljenje? Odnosno isto ono pravo na koje se mnogi pozivaju u Hrvatskoj?

- Naravno da imaju ljudska prava, ali oni vam ovako razmišljaju. "Ti imaš ljudsko pravo da sam sebe razneseš ručnom bombom, ali kada to radiš, napravi to na osami da ne ugroziš ostale ljude." To je japanska filozofija - slikovito objašnjava Tadić.

Budući da su Olimpijske igre za malo manje od dva mjeseca, zanimalo nas je hoće li se one ipak održati.

- Mislim da hoće, odnosno, uvjeren sam u to. Realno je očekivati da će na stadione moći ući samo cijepljene osobe, da neće biti gledatelja iz inozemstva, a i sportaši koji nastupaju morat će biti cijepljeni. Njih će posluživati osoblje koje će također biti cijepljeno i širenja bolesti neće biti.

Suviše je novca uloženo

Suviše je novca uloženo u te Igre, oko 13 milijardi eura, da se one ne bi održale. Kada krenu s masovnim cijepljenjem, kod njih će to ići brzo i bez zastoja - zaključuje dr. sc. Tonči Tadić.

Ipak treba reći da kritičari ističu kako je cijepljenje započelo prekasno i da ide jako sporo.

Otkazivanje ljetnih Olimpijskih igara značilo bi financijsku katastrofu za Japan, a ako se Igre održe, možda će Japanu zaprijetiti zdravstveni kolaps ili širenje zaraze.

Održavanje Olimpijskih igara treba promatrati i kroz prizmu skorašnjih političkih izbora u Japanu, a kako je istaknuo premijer Suga, on neće forsirati održavanje izbora prije Olimpijade. U strahu je od mogućeg poraza. Računica premijera je jasna.

Ako Olimpijske igre prođu bez nekih većih problema, to bi mu možda moglo donijeti pobjedu na predstojećim izborima.

16. travanj 2024 14:04