StoryEditorOCM
ForumKAPETAN DRAGAN USKORO IZLAZI NA SLOBODU?

Iz Remetinca zatražili uvjetni otpust za ratnog zločinca

Piše Zadarski.hr
13. listopada 2018. - 12:02
kapetan dragan

Županijski sud u Varaždinu zatražio je od Kaznionice u Lepoglavi mišljenje o uvjetnom otpustu za Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, koji je na odsluženju pravomoćne kazne od 13 i pol godina zatvora za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima tijekom Domovinskog rata, donosi Slobodna Dalmacija.

Zahtjev za uvjetni otpust podnijela je Uprava zatvora Remetinec, u kojem je Dragan Vasiljković smješten na Odjelu za dijagnostiku, nakon pravomoćnosti presude, u srpnju ove godine.

U skladu s Kaznenim zakonom osoba koja je osuđena na zatvor može se otpustiti s izdržavanja kazne nakon što je protekla najmanje polovica kazne. Povjerenstvo o uvjetnom otpustu odlučuje na temelju molbe zatvorenika ili prijedloga upravitelja zatvora, odnosno kaznionice ili državnog odvjetnika. U pravilu se uvjetni otpust rješava na molbu zatvorenika, no u ovom slučaju zahtjev je podnijet po službenoj dužnosti.

Odvjetnica Slađana Čanković koja zastupa Dragana Vasiljkovića kaže kako se radi o specifičnom slučaju te je ne čudi što je Uprava zatvora podnijela zahtjev o uvjetnom otpustu.

– Smatram kako je moj klijent trebao izići i ranije. On je do sada bio zatvoren 12 godina, što u ekstradicijskom pritvoru u Australiji prije izručenja Hrvatskoj, zatim u istražnom zatvoru te na odsluženju kazne tako da je premašio sve rokove propisane zakonom što se tiče uvjetnog otpusta. Već tri tjedna boravi u Lepoglavi gdje je upućen nakon procjene na Odjelu dijagnostike – izjavila je odvjetnica Čanković.

Zahtjev je podnijet sudu u Velikoj Gorici, koji je nadležan za područje Novog Zagreba, ali kako je u međuvremenu Vasiljković prebačen u Lepoglavu predmet je dostavljen sudu u Varaždinu.

– Od Kaznionice u Lepoglavi zatraženo je izvješće s mišljenjem o prijedlogu za uvjetni otpust zatvorenika Dragana Vasiljkovića. Nakon dostave izvješća i prikupljanja ostale dokumentacije, zakazat će se sjednica vijeća, a radi donošenja odluke – saznajemo od Igora Pavlica, glasnogovornika Županijskog suda u Varaždinu.

Dragan Vasiljković proglašen je krivim za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima, po zapovjednoj odgovornosti i kao direktni počinitelj u lipnju i srpnju 1991. godine u zatvoru na Kninskoj tvrđavi, te po zapovjednoj odgovornosti kao organizator napada na Glinu i njezina prigradska naselja Jukinac, zatim Gornji i Donji Viduševac u srpnju iste godine.

Za nedjela u Kninu dobio je sedam godina zatvora, a ista kazna određena mu je i za napad na Glinu i okolna naselja prilikom čega su smrtno stradali njemački novinar Egon Scotland i mještanin Nikola Regić. Slijedom toga izrečena mu je jedinstvena kazna od 13 godina i šest mjeseci od koje mu je ostalo godinu i pol dana za odsluženje.

18. travanj 2024 11:02