StoryEditorOCM
ForumSVE BLIŽE CJEPIVU

Ivan Đikić: ‘Pročitao sam objavljene rezultate razvoja ruskog cjepiva. Uistinu impresivno...‘

Piše JL
10. rujna 2020. - 21:17

Poštujući sve epidemiološke mjere, u Vukovaru je u četvrtak u dvorištu muzeja organizirana manifestacija "Znanost za mlade u Vukovaru" na kojoj je sudjelovao i ugledni znanstvenik Ivan Đikić.

Stanje s epidemijom u Hrvatskoj komentirao je za Dnevnik Nove TV. Rekao je da je pozitivno što turisti i dalje dolaze u Hrvatsku.

- Ovi povećani brojevi zaraženih, ali i umrlih, ne pokazuju nas u dobrom svjetlu u Europi - izjavio je.

Kad je riječ o mjerama, Đikić smatra da su stroge mjere trebale biti i ranije uvedene.

- Mislim da je Nacionalni stožer postao puno oprezniji u iznošenju podataka prema javnosti pa javnost bolest može percipirati ozbiljnu kao što i jest - rekao je.

Na pitanje je li dobra ideja smanjivati broj dana u samoizolaciji, Đikić kaže da to ovisi od zemlje do zemlje. U Hrvatskoj to u jednoj županiji može biti dobro, a u drugoj ne. "Moramo biti oprezniji i kritičniji", kaže.

Dodao je da je cijeli svijet blizu cjepiva.

- Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat, čak i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci. Prošlog tjedna objavljeni su u Lancetu i uistinu su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. No sama registracija je prerana - rekao je znanstvenik za Novu TV.

Dodao je i kako je dobro to što se dogodilo u Oxfordu jer se radi vrlo kritično.

- To pokazuje povjerenje u sustav i vjerujem da građani imaju određenu dozu sigurnosti da će ta cjepiva biti djelotvorna i neštetna - kaže.

Poručio je da je svakako važno i cijepljenje protiv gripe.

- Treba cijepiti i djecu. Tako štitimo i sebe i okolinu, a istovremeno ćemo pomoći liječnicima da bolje prepoznaju zarazu COVIDOM - istaknuo je.

Komentirao je i prijepore u javnosti kad se govori o rukovanju, pogotovo kad je riječ o političarima.

- Mislim da je to malo deplasirano, u ozbiljnoj situaciji, kad ljudi umiru. Rukovanje je samo jedan pokazatelj. Da se premijer rukuje s nekim predsjednikom ili drugim premijerom, to je suvišno. Moramo držati distancu, prati ruke i nositi maske jer je to neophodno - zaključio je Đikić.

23. travanj 2024 14:09