StoryEditorOCM
ForumNAPRAVILI SMO ANKETU

Imoćanima nije jasno što je sporno oko spaljivanja ‘gej para‘ na karnevalu, danas su postavili i vijenac s lampionima, plaćaju se i mise

Piše Braco Ćosić
24. veljače 2020. - 18:40

Po hitnom postupku u ponedjeljak je podnesena kaznena prijava protiv organizatora u KD Bakove svečanosti. Osobno je u Policijsku postaju Imotski pristupio istaknuti član SDP i saborski zastupnik Arsen Bauk kako bi podnio kaznenu prijavu protiv organizatora. Okupljenim novinarima tom prilikom je izjavio:

- Podnio sam kaznenu prijavu zbog kaznenog djela iz članka 325 stavak 1 Kaznenog zakona, javnog poticanja na nasilje i mržnju, zbog toga što su povodom karnevalskih svečanosti spaljene dvije lutke koje predstavljaju istospolni par zajedno s udomljenim djetetom, što po meni predstavlja javni poziv na nasilje i mržnju zbog spolne orijentacije, što je opisano u Kaznenom zakonu.

Maškare su tradicija i spaljivanje karnevala uvijek je bilo usmjereno prema moćnicima, a ne prema manjinama i to nisu običaji ni tradicija. Vrijeme je da se nadležne institucije izjasne o tome, je li to naš običaj ili nije. Neka odvjetništvo i sud ocijene je li to bila šala,a po meni nije šala nekoga zapaliti. Tamo je bila i slika kolege Stazića; on je dio vlasti i to nije problem. Da je bila i moja, Milanovićeva, Zekanovićeva, bilo čija, to ne bi bio problem, ali manjinske skupine i ono što oni predstavljaju ne idu u to i to je za mene govor mržnje. Trebala bi se povući crta što je satira, a što mržnja nam je Bauk.

Na mjestu paljenja karnevala u Imotskom jutros je osvanuo vijenac s tri lampiona, a čitatelji javljaju da se uplaćuju i mise!

Imoćani koje smo anketirali i pitali o Bakovoj povorci i krnjevalu kao figuri koja se spaljuje, ne vide tu ništa posebno, niti smatraju mržnjom.
 

Ante Vuković:
- Za ljubav sam i za sve osobe koje se vole. Svatko ima svoj izbor i to je moj stav, ali za usvajanje djeteta od strane dva muškarca nisam. Pitam vas koliko obitelji žene i muškarca traži udomljenje djeteta, jer na žalost ih ne mogu imati. Nisu Imoćani palili dijete, Bože sačuvaj, ono je za nas svetinja. Palili su kroz gej par protivljenje da oni odgajaju dijete, razumijete. Paljeni su i predsjednici, možda to budem sutra ja i vi ako organizator ocijeni da je nešto negativno.
 

Toša Kvesić:
- Nikakva mržnja, prijatelju, već protivljenje da dva muškarca uzimaju i goje dijete. A gdje je majka? Stoga podržavam organizatore u onome što su napravili.
 

Dine Vučak:
- Podržavam organizatora u potpunosti, baš je bilo smiješno i ne vidim ja tu nikakvu mržnju prema nekome. Za mene je nenormalno da se dva muškarca žene i usvajaju dijete.

Iz Policijske uprave Splitsko dalmatinske potvrdili su nam kako su zaprimili krznenu prijavu o kojoj će odmah obavijestiti Državno odvjetništvo, te sukladno njihovoj uputi provesti izvide. Izjavu smo pokušali dobiti i od organizatora povorke, članova Kulturnog društva Bakove svečanosti, no obavijestili su nas da su se na svom sastanku održanom u ponedjeljak dogovorili da zasad ne idu u javnost sa bilo kakvim izjavama.

Gradonačelnik Ivan Budalić rekao je kako se "nikada nije miješao u odluku organiziratora karnevala pa neće ni sada".
- Uvijek se alegorijski spaljuje ono što je točka prijepora u društvu, nešto oko čega se u javnosti lome koplja kako bi te rasprave ostale iza nas. Razumijem da su se neki osjetili povrijeđenima, ali uvjeren sam da to nije bila namjera organizatora.

image
Maškare u Imotskom izazvale su puno reakcija
Braco Ćosić

 

20. travanj 2024 13:06