StoryEditorOCM
ForumISTETOVIRALI SMO MIŠU DA S NAMA BUDE ZAUVIJEK

'Imam njegovo lice na jednoj, a stihove na drugoj nozi. Sad ću na leđa staviti kako stoji na pozornici'

Piše JL
9. kolovoza 2019. - 14:12
zub.JPG

Znamo to već: Mišo Kovač više je od samog izvođača, on je fenomen. Njegova ga vjerna publika obožava, citira ga se već desetljećima, ali ne samo zbog stihova i glazbe. Postoji tu nešto puno više, nekakva aura koja, reći će fanovi, jednostavno ne ostavlja previše prostora. Kada se čuju prvi akordi njegovih pjesama - kada se pojavi onaj brk, stas, emocija - ruke same polete u zrak, a lica se u publici razgale, počesto i do plača.

Na njegovim koncertima rijetko tko ostaje ravnodušan, a kada se legendarni pjevač uspne na pozornicu, dovoljno je da samo onako ikonski podigne svoje ruke u zrak i pozdravi svoje obožavatelje. Mišo Kovač, zapravo, ne mora ni zapjevati da bi zapalio atmosferu, a kada to učini, svi prisutni pjevaju uglas od početka do kraja svaku pjesmu, pa čak i u trenucima kada Mišo utihne, gledajući prema masi koja se tog trenutka okupila na određenom mjestu samo radi njega.

Koliko je publika zaluđena njegovim likom i djelom, dokazuju i njihova istetovirana tijela. Naime, postoje obožavatelji koji su svoje tijelo trajno obilježili njegovim licem ili omiljenim stihovima iz neke njegove pjesme. Na pitanje zašto su to napravili fanovi često odgovaraju da je Mišo za njih i njihove živote nešto neopisivo te da su njegove pjesme bezvremenske melodije koje su odlučili nositi sa sobom gdje god krenuli.

Uoči Mišina velikog zagrebačkog koncerta pod nazivom “Samo nas nebo rastavit može”, koji će biti održan u Areni Zagreb u subotu 26. listopada, pronašli smo nekoliko istetoviranih Mišinih fanova. Donosimo njihove priče.

Denis Bezer (38), Metković: Tetovažu sam stavio 2007. godine nakon što sam s njim slučajno zapjevao na bini

Denis Jerković / CROPIX

 

Imam tetoviran Hajdukov grb, u grbu je stadion Poljud, a gore iznad sjevera je Mišo Kovač, naravno raširenih ruku - priča o svojoj tetovaži Denis Bezer, lučki radnik iz Metkovića.

- Još kao dijete slušao sam Mišu. Tetovaža je nastala 2007. godine nakon što sam s njim zapjevao na bini. Bio je koncert u Metkoviću, Vinko Coce i Mišo Kovač, a ja sam se u jednom trenutku odlučio popeti na stage. Ponijelo me. Nitko me nije pozvao da se pridružim, nego sam nekako zaobišao security i uspeo se gore, a onda mi je Mišo dao mikrofon i skupa smo zapjevali. Nakon toga odlučio sam napraviti tetovažu tako da se tog doživljaja sjećam zauvijek - pojašnjava Bezer koji, kako kaže, kada dođe u kafić, ne mora naručivati pjesmu. Svi vide njegovu tetovažu i znaju što treba pustiti.

Denis Jerković / CROPIX

 

Što ga toliko privlači kod Miše?

- Ne mogu to objasniti. Te njegove pjesme... Pa onda kad izađe na binu, digne ruke, meni krene suza. Na zadnjem koncertu u Splitu zaplakao sam već na prvoj pjesmi. Pogotovo još kad sam vidio da nam je Mišo malo oslabio... Nadam se da je sada bolje - prisjeća se Bezer.

Dolazi li u Zagreb na koncert?

- Nadam se da dolazim sa ženom. Moram još vidjeti za posao, ali sve ću napraviti da dođem. I da ti kažem, volio bih mu biti blizu. Volio bih da me zovne netko iz njegova menadžmenta pa da se malo približim Miši, da porazgovaramo, nisam ga vidio otkako smo zapjevali u Metkoviću - dodaje Bezer.

Matija Režek (34), Klagenfurt: Prvo sam mislio da je Mišo za starije. A onda se navukao...

Svoju tetovažu napravio sam prije tri i pol godine u Ljubljani, u salonu kod jednog prijatelja, počinje svoju priču medicinski tehničar koji se skrasio u inozemstvu, a koji na nozi ima tetoviranog Mišu u njegovoj karakterističnoj pozi.

 

- S deset godina počeo sam slušati Thompsona i Vucu, a za Mišu sam mislio kako je to za starije ljude. Prošla je koja godina i ja sam se navukao na njegovu glazbu. Njegova glazba mi je melem za glavu, dobro mi dođe za opuštanje. Jako je karizmatičan, a kada onako raširi svoje ruke i publika počne uglas pjevati, taj osjećaj mi je neopisiv - pojašnjava Režek pa se hvali činjenicom kako i njegovi roditelji jako vole Mišu, a upoznali su ga i osobno prije 25 godina na koncertu u Ljubljani. On ga, doduše, ne poznaje. Dolazi li u Zagreb na veliki koncert?

 

- Iskreno, ne znam još. Nadam se da ću se uspjeti sa šefom dogovoriti za dan-dva slobodno na poslu pa da dođem u Hrvatsku na koncert - odgovara Režek.

Kako, pak, slučajni prolaznici reagiraju na njegovu prilično vidljivu tetovažu pjevača?

- Svi pozitivno komentiraju jer svi vole Mišu. Često čujem iza leđa: ‘Gle, ovaj ima Mišu!’ Sjećam se, jednom sam na moru zbog te moje tetovaže dobio i besplatnu porciju ćevapa - završava Režek.

Mate Boras (33), Dubrovnik: Idem na sve Mišine koncerte, pa i pod cijenu otkaza. I kći mi se zove Ivana kao njegova

Tonči Plazibat / CROPIX

 

Imam istetoviran Mišin lik, kao i njegove stihove. Prvo sam istetovirao njegov lik, ispod kojega stoji stih “Dalmacija u mom oku”. Nakon pola godine odlučio sam se za drugu tetovažu, i tako sam si dao ispisati jedan od meni njegovih omiljenijih stihova: “Samo jednom ljubav pokuca na vrata” - kaže Mate Boras, koji je tetovaže dao napraviti prije 10 godina, u svojim ranim dvadesetima.

- Oko 15. godine ja sam čuo njegove pjesme, bio je to kraj osnovne škole. I meni je to ostalo u duši zauvijek, jednostavno sam nastavio to slušati i odlaziti na koncerte. Od svoje 16. godine bio sam na gotovo svakom koncertu, ja sam jedan od njegovih najvećih fanova u državi. Išao sam za Mišom na koncert u Makedoniju, a jednom sam već imao i avionsku kartu za koncert u Zürichu, ali sam se nešto bio razbolio, pa me žena nije taj put pustila. Na svim sam domaćim koncertima bio prisutan. Gledaj, nema tu dileme, kada je negdje Mišin koncert, ja idem, pa i pod cijenu otkaza! - nastavlja Boras pa se prisjeća svog prvog koncerta legendarnog pjevača.

- Bila je to 1996. godina, Poljud... Otac me vodio na taj koncert. Što da ti kažem, otada ga slušam i uživam u njegovoj glazbi, a kći mi se zove Ivana po njegovoj kćeri - otkriva nam jedan od najvećih Mišinih fanova u Hrvatskoj pa nas časti još jednom anegdotom.

Tonči Plazibat / CROPIX

 

- Jedini sam Hrvat koji je dobio posvetu Miše Kovača na svome vjenčanju. Javio nam se preko videoprojektora, i to iz bolnice. Eto koliko mu fanovi znače! I da ti kažem, kada Mišo ima negdje koncert, ja uredno dobijem karte na kućnu adresu. Iza mene je preko 30 njegovih koncerata, a doma čuvam sve karte, plakate i ostale uspomene. I djecu sam naučio da vole Mišu, koju god im pjesmu pustim, oni je žele slušati. Mlađa ima sedam godina, starija jedanaest - govori Boras i otkriva planove za treću tetovažu.

- Bit će ogromna, preko cijelih leđa, a prikazivat će Mišu koji na pozornici širi svoje ruke. Njegov stav mi je sve! Ja kad ono vidim, kako on širi ruke, ja zaplačem. Da ti kažem: samo Mišo i nitko više! U Arenu dolazim sto posto, već se sad radujem tome. Vidimo se u listopadu u Zagrebu! - završava jedan od najvećih živućih Mišinih fanova.

23. travanj 2024 13:24