StoryEditorOCM
ForumSTIŽU REAKCIJE

Hrvatski političari se ograđuju od Milanovićevih izjava: ‘Bilo bi dobro da se predsjednik vrati na tvorničke postavke‘

Piše Marko Špoljar/ JL
30. siječnja 2023. - 20:22

Predsjednik Republike Zoran Milanović svojim je izjavama još jednom oduševio režimske medije u Rusiji i susjednoj Srbiji, te zgrozio dobar dio hrvatske javnosti i domaće političke scene.

Svoj govor predsjednik države započeo je tvdnjom kako Krim više nikada neće biti dio Ukrajine, te da bi to svima trebalo biti jasno pošto "to govore i vodeći njemački generali". Zatim je rekao kako Hrvatska ulazi sve dublje u sukob sa supersilom, te da se zna kako supersile gube rat: "Tako da na kraju koriste nuklearno oružje".

Potom se ponovno vratio na svoju poznatu tezu po kojoj je deplasirano uspoređivati Domovinski rat s ruskom agresijom na Ukrajinu.

- Rusija je opasna zemlja. Ništa vi ne razumijete. Uspoređujete mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili sa svjetskom nuklearnom supersilom … Ukrajinci patološki mrze Ruse, to je činjenica. Hrvati nisu toliko mrzili Srbe, koliko ovi tamo mrze Ruse - poručio je Milanović novinarima.

Govoreći dalje o razlikama između Rusije i Srbije, Milanović je danas ustvrdio kako je Hrvatska sudjelovala u otimanju Kosova.

- Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Tko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova, nego cijelog koncepta - rekao je Milanović.

image















 

Nikola Vilic/Cropix

Izjavu predsjednika Republike da je Hrvatska skupa s međunarodnom zajednicom anektirala i otela Kosovo od Srbije u ime SDP-a komentirao je saborski zastupnik Arsen Bauk.

- Doživio sam to kao metaforu kojom je htio osvijestiti činjenicu da četiri članice NATO-a i pet članica EU još nije priznalo Republiku Kosovo jer imaju dvojbe oko načina na koji je stekla neovisnost. Mi u SDP-u nemamo tih dvojbi. Važno je dodati da je Milanović jasno rekao da podržava Kosovo, kaže Bauk.

Lider Mosta Božo Petrov poručio je nema smisla uspoređivati Kosovo sa situacijom u Ukrajini i pokušati na taj način relativizirati stvari.

- Rusija je agresor na Ukrajinu, Ukrajina je žrtva. Te su stvari jasne. Što to treba predsjedniku države? Smeta mi relativizacija bilo kakve agresije - poručio je Petrov na N1 televiziji.

Njegov kolega Nikola Grmoja u izjavi za Jutarnji list pozvao je predsjednika Milanovića da se "vrati na svoje izvorne postavke".

- Milanović je na početku ruske invazije na Ukrajinu pozivao Plenkovića da se Hrvatska kao mala zemlja ne treba gurati u prve redove i prednjačiti u ovom sukobu. Sada pozivam predsjednika Milanovića da se resetira na te svoje početne postavke. Slažem se s onime što je govorio Plenkoviću, ali bi bilo pametno da i on čini to što savjetuje premijeru. Svojim zapaljivim izjavama predsjednik Milanović se na određeni način petlja u ovaj sukob, a Rusija onda koristi njegove izjave u svoje propagandne svrhe - kaže Grmoja.

image
Damjan Tadic/Cropix

Pošto je Hrvatska, kao i velika većina zapadnih demokracija i članica Europske unije još daleke 2008. priznala neovisnost Kosova, te je s tom državom unazad svih tih petnaest godina imala dobre diplomatske odnose - pa i u vrijeme kada je Milanović bio premijer - izjava predsjednika države zgrozila je dio oporbenih stranaka.

- Naravno da se mi ne slažemo s tom izjavom. Hrvatska je priznala neovisnost Kosova još 2008. godine nakon čega su se svi naši premijeri i predsjednici, uključujući i Milanovića, prema Kosovu odnosili kao prema ravnopravnoj, suverenoj i međunarodno priznatoj državi. Na kraju krajeva, s Kosovom imamo dobre diplomatske odnose i ne vidim bilo kakvu potrebu da se takvim izjavama ta suradnja narušava. Drugo, u trenutku ovakve globalne nesigurnosti uzrokovane napadom Rusije na Ukrajinu nikako nije dobro na bilo koji način - javnim govorom ili, ne daj bože, stvarnim akcijama - davati prostor i mogućnost za mijenjanje utvrđenih i priznatih granica na Balkanu.

image
Damjan Tadic/Cropix

To ne može biti dobro i to nije odgovorno prema održavanju mira u našem susjedstvu, a što je naš prioritet broj jedan. To nije odgovorno ni prema regiji u kojoj mi kao članica EU imamo dvostruku odgovornost: za održavanje mira, ali i za integraciju svih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije u sastav Europske unije. To su hrvatski vanjskopolitički interesi i prioriteti koji ne smiju biti ugroženi izjavama bilo kojeg našeg političara ili državnog dužnosnika koji ima određenu političku moć - poručila je Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo!.

Izjave kakve je jučer odaslao predsjednik Milanović, kaže, idu na ruku samo "likovima poput Aleksandra Vučića i Milorada Dodika".

19. travanj 2024 13:21