StoryEditorOCM
ForumPOVIJEST SE PONAVLJA

Hrvatska u ratu s Putinom? Evo kakva je pozicija Hrvatske ako se NATO vojno uključi u mogući rat između Rusije i Ukrajine

Piše PSD
21. siječnja 2022. - 15:26

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je jedinstvo odbrambenog saveza suočenog sa mogućom ruskom agresijom na Ukrajinu, navodi dpa.

„Svi NATO saveznici nekoliko puta su jasno dali do znanja da ćemo reagirati ako Rusija još jednom provede agresivne akcije protiv Ukrajine“, rekao je Stoltenberg u izjavi koju je prenio CNN.

„Spremni smo nametnuti sankcije i naravno, razmišljamo i o povećanju raspoređenih vojnika NATO-a u istočnom dijelu saveza. U isto vrijeme, pozvali smo Rusiju na niz sastanaka kako bismo sjeli i pokušali pronaći političko rješenje.“

image
Jens Stoltenberg
Hannibal Hanschke

„Sjedinjene Američke Države prenijele su vrlo jasnu poruku zajedno sa svim članicama NATO saveza da nećemo ni na koji način prihvatiti daljnju upotrebu vojne sile protiv Ukrajine,“ rekao je Stoltenberg, prenosi AJB. 

Bidenova poruka

On je dodao kako „također, SAD predvodi napore za koordinaciju svih NATO saveznika u našem odgovoru na agresivne akcije Rusije protiv Ukrajine“.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da je bio „apsolutno jasan“ s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

„Ako bila koja ruska jedinica krene preko ukrajinske granice, to je invazija”, rekao je Biden.

Takva bi invazija bila dočekana s “oštrim i koordiniranim odgovorom, ekonomskim odgovorom o čemu smo detaljno razgovarali s našim saveznicima, kao što je vrlo jasno izneseno predsjedniku Putinu”, rekao je Biden novinarima.

Ako se NATO vojno uključi u mogući rat Rusije i Ukrajine to će se itekako odraziti na Hrvatsku. Naime, i mi smo članica NATO-a i tehnički bi i Hrvatska bila u ratu s Rusijom!

No, nadajmo se da do rata neće doći i da je zveckanje oružja samo u svrhu postizanja što boljih startnih pozicija u novom geopolitičkokm preslagivanju. 

Ako se primjerice NATO ne uključi odmah, a uključi se Amerika i američki ciljevi budu napadnuti od strane Rusa, Hrvatska bi opet mogla (tehnički) biti u ratu s Rusijom. 

- Članice su se dogovorile da će oružani napad na jednu od ili više njih u Europi i Sjevernoj Americi biti smatran napadom na sve njih te su se stoga složile da će, ukoliko se takav napad dogodi, svaka od njih, primjenjujući pravo na individualnu ili zajedničku samoobranu, priznato člankom 51. Povelje Ujedinjenih naroda, pomoći članici ili članicama koje su napadnute bez odlaganja, pojedinačno i u dogovoru s ostalim članicama akcijom koju smatra potrebnom, obuhvaćajući uporabu vojne sile, kako bi se ponovno uspostavila i očuvala sigurnost sjevernoatlantskog područja.

O svakom takvom oružanom napadu i svim mjerama poduzetima protiv takvog napada odmah će biti podneseno izvješće Vijeću sigurnosti. Poduzete mjere će biti privedene kraju kada Vijeće sigurnosti poduzme mjere potrebne za ponovnu uspostavu i očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti - to je jedan od glavnih principa NATO-a. 

19. travanj 2024 11:59