StoryEditorOCM
ForumŠTO SE ČEKA?

Hrvatska je prva u Europi uvela COVID putovnicu. Kamo možemo s njom? Zasad nikamo...; ‘Kad si prvi, prvi si‘, hvali se Božinović, no ima jedno ‘ali‘

Piše Ivica Marković
2. lipnja 2021. - 08:07

Koji ćemo biti na predstojećem Europskom prvenstvu u nogometu, to ćemo još vidjeti, ali sigurno smo prvi u COVID potvrdama, odnosno COVID putovnicama, i po tome smo europski, a vjerojatno i svjetski prvaci.

Hrvatska je od jučer, prva u Europi, počela s izdavanjem EU digitalne COVID potvrde, odnosno popularno nazvane "COVID putovnice", koja bi svim državljanima EU-a koji su cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 trebala omogućiti što jednostavnije, što brže i što bezbolnije, bez puno čekanja, putovanje unutar granica EU-a.

Kako dolazi ljeto i godišnji odmori, ova putovnica, koja se može dobiti u digitalnom obliku preko aplikacije e-Građanin ili u papirantom obliku u ispostavama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), bit će zasigurno najtraženiji službeni dokument.

Kako su rekli u Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD), interes za izdavanje ove potvrde, prvog dana, odnosno jučer, bio je golem i mjerio se u tisućama. Do 14 sati potvrdu je zatražilo više od 18 tisuća građana, a ta brojka rasla je iz minute u minutu.

Procedura kod traženja COVID potvrde vrlo je jednostavna. Sustavu se može pristupiti preko internetske stranice www.eudigitalnacovidpotvrda.hr, preko poveznice "zatraži potvrdu" koja se nalazi na vrhu web-stranice. Također, možete mu pristupiti izravno preko stranica e-Građani i pratiti korake prijave.

Iz AKD-a su rekli kako građani ne prijavljuju tehničke poteškoće te da sve funkcionira odlično.

Treba se samo prisjetiti kakvi su problemi bili s platformom Cijepise, na kojoj su se građani mogli prijaviti za cijepljenje protiv koronavirusa, koja je doživjela potpuni debakl, pa će onda svima biti jasno koliko je velik ovaj uspjeh izdavanja COVID potvrde.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Doduše, iz AKD-a nam kažu kako su neki zbunjeni jer se pitaju imaju li uopće pravo na COVID potvrdu.

"Građane najviše zbunjuje ako su preboljeli koronavirus ili primili jednu dozu cjepiva, a ne mogu dobiti potvrdu", kažu nam i napominju kako je važno da građani pogledaju pravila za izdavanje COVID potvrde, koje je propisao HZJZ, ali u najvećoj mjeri ih je definirala Europska komisija. Svi detalji objavljeni su i na njihovoj stranici.

EU digitalnu ili papirnatu COVID potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), a potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Što se tiče osoba koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Johnsonovo cjepivo Janssen), oni potvrdu mogu zatražiti dvadeset i drugi dan od primitka doze cjepiva i ona će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu dvadeset i drugi dan od primitka prve doze cjepiva i potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.

Što se tiče građana koji su cijepljeni AstraZenecom, koja se također prima u dvije doze, oni mogu zatražiti potvrdu dvadeset i drugi dan od primitka prve doze i ona će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

image
Damir Krajač/Cropix

Jedan od onih koji je zatražio COVID potvrdu je i potpisnik ovih redaka. No, on ju je zatražio u papirnatom obliku, odnosno u ispostavi HZZO-a u Splitu. I postupak je više nego jednostavan. Dakle, treba otići na šalter u HZZO i zatražiti svoju COVID putovnicu. Da biste je dobili, morate imati dokument na kojemu je vidljiv OIB i vrlo brzo, nakon samo nekoliko minuta, dobije se papirnata COVID putovnica. Na tom dokumentu postoji barcode, preko kojeg se na graničnom prijelazu može ili će se moći očitati svi podaci vezani uz vlasnika COVID putovnice. Na njoj pišu svi podaci vezani uz COVID, ime i prezime osobe, datum rođenja, kada je i je li osoba preboljela COVID-19, datum cijepljenja (drugog), odnosno sve one generalije koje su potrebne da osoba može prijeći granicu.

Osim cijepljenih, potvrdu mogu dobiti i građani koji imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa. Negativan nalaz ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa, a potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka.

Također, osoba koja je preboljela bolest COVID-19 može dobiti potvrdu jedanaesti dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa te je ona valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

Iz AKD-a nam kažu kako su ovo trenutačno važeća pravila koja je propisao HZJZ te kako postoji mogućnost da će se ona u budućnosti mijenjati.

No, kako to obično biva, uvijek postoji barem jedno "ali"...

Vlada RH na svojoj je sjednici prihvatila COVID putovnicu kao službeni dokument, ali to sada moraju učiniti i ostale europske države. Dok one to ne urade, malo će koristi hrvatski državljani imati od COVID putovnice. Naime, kako smo već i napisali, na svakoj takvoj putovnici, bez obzira je li u digitalnom ili papirnatom obliku, postoji barcode preko kojeg se mogu očitati svi podaci. Da bi se ti podaci mogli očitati, mora postojati i tehničko rješenje za očitavanje, odnosno čitači barcoda s COVID putovnice na graničnim prijelazima. A oni će postojati onog trenutka kada i ostale europske države te putovnice proglase službenim dokumentom.

Znači sve dok druge EU države ne implementiraju sustav digitalnih potvrda, za ulazak u konkretnu zemlju potreban je dokument koji ta država zahtijeva. Države koje nisu implementirale sustav digitalnih potvrda ne mogu ga ni očitavati.

To moraju uraditi najkasnije do 1. srpnja.

Do tada, hrvatski državljani će iz svoje države moći izići, odnosno u drugu državu ući samo ako zadovoljavaju propise one države u koju ulaze, a to je najčešće da moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Božinović: ‘Ulazak u druge zemlje? To ovisi o njima‘

O COVID potvrdama (putovnicama) u Saboru je govorio i ministar Davor Božinović.

- Počele su se jučer izdavati, građani mogu dobiti potvrdu. Mogu je dobiti i oni koji su se cijepili jednom dozom ako su od toga prošla 22 dana. Uz Hrvatsku su od jučer spremne krenuti s izdavanjem potvrda Njemačka, Italija i Danska. Zasad se trinaest zemalja priključilo na europski pristupnik za COVID putovnice. Ulazak u druge zemlje ovisi o tim zemljama. Svi koji imaju potvrde mogu ući u Hrvatsku, napravit ćemo demonstraciju na granici - rekao je Božinović.

Novinare je zanimalo što je s ulaskom u druge države.

- Što se tiče ulaska u druge zemlje, to ovisi o njima. Ulazak u zemlju još uvijek je suvereno pitanje svake članice. Austrija je, mislim, isto donijela kao i Hrvatska, 22 dana od jedne doze - rekao je ministar Božinović.

Budući da je Hrvatska prva implementirala ovu potvrdu, još uvijek se ne zna u koju državu trenutačno možemo ući.

- Budući da smo prvi implementirali, nisam siguran da se zasad s COVID potvrdom može u više zemalja - kazao je. - Kad si prvi, prvi si - dodao je ponosno Božinović.

Plenković: ‘I ja imam potvrdu‘

Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak u Saboru da je sustav digitalnih potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa u funkciji te da se potvrde mogu isprintati u sustavu e-Građani.

- Digitalne COVID potvrde su tu, one postoje i već su u funkciji - istaknuo je Plenković, pokazujući zastupnicima svoju isprintanu potvrdu.

- Za mjesec dana nastupa EU digitalna potvrda na snagu, Vlada je donijela odluku za naš nacionalni proces izdavanja i ja sam preko sustava e-Građani dobio potvrdu o cijepljenju - dodao je i pozvao zastupnike da učine isto.

18. travanj 2024 10:38