StoryEditorOCM
ForumTRŽIŠTE RADA

Hrvatska je Eldorado za srpske sezonske radnike u turizmu - zaradit će više nego u Crnoj Gori i Grčkoj, evo koliko...

Piše VIJESTI SD
4. lipnja 2023. - 16:33

S početkom ljetne turističke sezone velika je potražnja za sezonskim radnicima, a ponuda u najbližem inozemstvu za mnoge je Srbe primamljiva - dobra zarada, nekoliko mjeseci na moru, uz plaćen smještaj i hranu. Uglavnom su to ugostiteljski poslovi na crnogorskom i hrvatskom primorju, a plaće se penju i do 2500 eura - piše Nova.rs.

Napominju da je destinacija na koju se ove godine lakše odlazi na sezonski rad, zahvaljujući uvedenim poticajima, je Grčka. Tamo su traženi ugostiteljski radnici, a najplaćeniji su kuhari.

Barmeni, konobari, kuhari, kao i pizza majstori, konobari i prodavači - sve su to zanimanja kojima se Srbi mogu baviti u Crnoj Gori i Hrvatskoj tijekom ljetne sezone.

No, po onome što navodi Nova.rs, najviše mogu zaraditi u Hrvatskoj.

U Crnoj Gori se, ovisno o radnom mjestu i prethodnom iskustvu, može se zaraditi do 800 eura mjesečno.

image

ILUSTRACIJA

/Shutterstock

Žene su, s druge strane, tražene za rad u noćnim klubovima, gdje trebaju kontrolirati karte na ulazu i "prošetati" goste do stolova, a za smjenu od šest sati mogu zaraditi 50 eura.

Ono što je zajedničko svim ovim oglasima jest da radnici imaju osiguran smještaj, dva obroka dnevno, kao i potrebne dozvole. Radno vrijeme je uglavnom osam sati, a radnici imaju jedan slobodan dan tjedno.

U Hrvatskoj konobari mogu zaraditi i više nego u Crnoj Gori. Prema oglasima za posao, plaćeni su od 1000 do 1100 eura mjesečno. Naravno, ima i izuzetaka, koji svoje radnike plaćaju drastično više. Tako se u nekim kafićima i restoranima može zaraditi i do 2000 eura.

Ovisno o iskustvu i samom restoranu, kuhari na hrvatskoj obali mjesečno mogu zaraditi od 1200 do 2500 eura.

Što se tiče pomoćnih kuhara, oni su plaćeni od 1000 do 1500 eura.

U hrvatskim hotelima na recepciji se može zaraditi i do 1000 eura, 

plaća za sobarice je također okvirna, a one se plaćaju od 900 do 1100 eura mjesečno.

image

ILUSTRACIJA

/Shutterstock

Također, baš kao i crnogorski i hrvatski poslodavci, radnicima nude smještaj, dva obroka dnevno i potrebne dozvole, te osmosatno radno vrijeme, u većini slučajeva s jednim slobodnim danom.

Osim plaće, glavna razlika u Hrvatskoj i Crnoj Gori su ugovori. Naime, u Hrvatskoj se podrazumijeva ugovor o radu na određeno vrijeme, dok u Crnoj Gori to nije uvijek slučaj.

18. travanj 2024 10:54