StoryEditorOCM
ForumMINUSI NA RAČUNIMA

Hrvati ulažu u nekretnine, stambeni krediti ‘skočili‘ za 10 milijardi kuna u odnosu na preklani! Sve je više zahtjeva i za državnim subvencijama

Piše Sanja Stapić
16. kolovoza 2021. - 17:55

Da nije državnog subvencioniranja stambenog kreditiranja građana, kreditne službe u bankama imale bi znatno manje posla.

Subvencionirani stambeni krediti najviše pridonose rastu ukupnih plasmana u zemlji, a kako i ne bi kad interes za subvencijama stalno raste. Prošle je godine tako bilo najviše zahtjeva od 2017., kada su startale subvencije, pa je lani odobreno 8150 zahtjeva građana, što je gotovo dvostruko više nego u prethodnoj godini, kad ih je bilo odobreno 4140.

Prema podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, ukupna je visina odobrenih zahtjeva za subvencijama u prošloj godini bila 553,7 milijuna kuna.

Minusi na računima

Od 2017. do kraja prošle godine odobrena su 17.523 zahtjeva građana, za koje je preko banaka uplaćeno 250 milijuna kuna subvencija. Ukupna planirana proračunska sredstva za sve te subvencije teška su 1,2 milijarde kuna, a sve do kraja 2023. omogućeno je daljnje subvencioniranje stambenih kredita zainteresiranim građanima.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, krediti stanovništvu iznosili su krajem lipnja 138,9 milijardi kuna i bili su 975 milijuna kuna veći na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini porasli za 4,3 milijarde kuna. Stambeni su krediti u lipnju povećani na 64,9 milijardi kuna i bili su 5,5 milijardi kuna veći nego u istom mjesecu prošle godine. U odnosu na lipanj 2019., stambeni su krediti skočili za 10 milijardi kuna. Gotovinski krediti također su porasli u lipnju za 63 milijuna kuna, na 52,7 milijardi kuna, a porasla su i prekoračenja na tekućim računima za 60 milijuna kuna, na 6,4 milijarde kuna.

Iz Hrvatske narodne banke kažu da snažan rast stambenih kredita odražava učinak novoga kruga državnog programa subvencioniranja. Navode da podaci koji se temelje na transakcijama i pokazuju promjene iz kojih su isključeni tečajni i ostali učinci, ukazuju na to da se godišnja stopa rasta kredita stanovništvu ubrzala na četiri posto, pri čemu se rast stambenih kredita ubrzao na 10 posto, a gotovinski su nenamjenski krediti, nakon višemjesečnog razdoblja tijekom kojega su bilježili pad na godišnjoj razini, u lipnju ostvarili pozitivnu godišnju stopu i rast od 0,2 posto. Istovremeno, krediti poduzećima smanjili su se u lipnju za 200 milijuna kuna, na 85 milijardi kuna, dok im se godišnja stopa rasta usporila na 1,5 posto.

Potrošački optimizam

Analitičari Raiffeisenbank kažu da je i u lipnju primjetan trend pojačanog ulaganja građana u nekretnine s obzirom na nesigurnost i primjetno niže prinose na ulaganja u financijsku imovinu.

– Kućanstva se i dalje namjenski zadužuju te se nominalna godišnja stopa rasta stambenih kredita i dalje približava dvoznamenkastoj brojci. Uz potrošački optimizam, pozitivne tržišne trendove te otvaranje gospodarstva zbog popuštanja epidemioloških mjera, primjetan je rast potražnje za gotovinskim kreditima, te se uz postojani rast stambenih kredita očekuje da će ukupni krediti stanovništvu porasti do razine od pet posto godišnje – smatraju analitičari Raiffeisenbank.

18. travanj 2024 19:06