StoryEditorOCM
ForumNOVA ‘ULAZNICA‘

Gosti iz Srbije od iduće godine trebat će posebnu dozvolu za prelazak granice: mijenjaju se pravila za posjećivanje zemalja Europske unije

Piše PSD
22. listopada 2021. - 14:13

Za ulazak u neku od zemalja EU građanima Srbije će od iduće godine biti potrebna dozvola ili “instant viza” koja će koštati sedam eura, javlja portal Mondo.

Prema priopćenju iz Bruxellesa, Europski sustav za odobravanje putovanja (ETIAS) trebao bi postati kompletno operativan tijekom 2022. godine, nakon čega će oko 1,4 milijarde ljudi iz više od 60 zemalja, koje su do sada mogle slobodno ulaziti u Schengen zonu, biti primorani prijaviti se za ovu “ulaznicu” ili, kako je još nazivaju, “putno odobrenje”, prije nego što krenu u bilo koju od zemalja EU.

Takva praksa već postoji u SAD, Kanadi, Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS datira još iz 2016. godine, a bilo je najavljeno da će cijeli sustav proraditi ove godine, ali se ipak zbog pandemije početak primjene odgodio.

Kako se tvrdi, sam sustav trebao bi pomoći oko aktualnih sigurnosnih, zdravstvenih i migracijskih rizika, a odnosi se na ukupno 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu putovati bez viza u Schengensku zonu.

Na ovom popisu su se, pored Srbije, između ostalih našle i Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

Nadležni najavljuju da će EU sistem biti veoma lak, brz i jednostavan, bez obzira na to što će on obuhvatiti ljude koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga.

Građani Srbije koji budu planirali putovanje u EU morat će popuniti online aplikaciju, koja ne uzima više od desetak minuta vremena. Svi podnositelji zahtjeva, starosti od 18 do 70 godina, morat će ovu uslugu platiti sedam eura, dok će ista biti besplatna za maloljetne, a njihove podatke morat će popunjavati i slati roditelji.

Svega nekoliko minuta kasnije trebali bi dobiti na mail adresu povratni odgovor o prihvaćanju zahtjeva za “instant vizu” koja će vrijediti tri godine (svaki boravak do 90 dana) ili onoliko koliko vrijediti putovnica. U slučaju odbijanja građani će dobiti obrazloženje, a moguće je i ulaganje žalbe.

Kada jednom s ovim dokumentom uđu u zemlju koju su naveli kao prvu destinaciju, putnici će moći posjetiti i sve druge zemlje Europske unije. Dozvola će 2022. godine biti neophodna za one koji planiraju na more u Grčku ili Hrvatsku, u kupovinu u Mađarsku, posjet rodbini u Austriji ili Nemačkoj, na skijanje u Sloveniju ili Bugarsku, piše Mondo.

20. travanj 2024 03:50