StoryEditorOCM
ForumOBJAVLJENA SNIMKA

Glavni ravnatelj policije otkrio detalje napada na Markovu trgu: Radi se o pokušaju tri teška ubojstva...

Piše PSD
17. listopada 2020. - 16:34

U Ravnateljstvu policije, Ilica 335, u 16 sati počela je konferencija za medije policije i nadležnog Državnog odvjetništva, vezano uz istragu kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Na početku su prikazali snimku s Markovog trga. Na kojoj se vidi dolazak napadača te njegov bijeg.

"Od prvog saznanja radi opsežno kriminalističko istraživanje u kojem je proveden veli, broj mjera i radnji iz nadležnosti policije. Potvrđeno je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika koji su osiguravali zgradi Vlade i Sabora", rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina

"Cjelokupni policijski sastav je uključen u prikupljanje obavijesti povezanih s mladićem koji je počinio ovaj čin.

Iskazujem sućut obitelji stradalog mladića. Prikupljene informacije pokazuju da je pitanje radikalizacije moglo utjecati na različito ponašanje i posljedice. Tu ima elemenata koji pokazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet. Nastavljamo s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti, i o tome obaviještavamo ŽDO", rekao je.

"Danas smo jednu osobu priveli koja je također dovedena u vezu s događajima na Trgu Svetog Marka. Ta osoba je privedena i biti će ispitana u Sisku. Moram naglasiti da je nakon ovog događaja čak 83 komada oružja predano policiji. Činimo sve kako bi razina sigurnosti u Hrvatskoj ostala na najvećoj mogućoj razini", kazao je Milina.

"ŽDO je nakon izvršenog očevida od PU zagrebačke zaprimilo rezultate izvida. Kao što je poznato, počinitelj napada je počinio samoubojstvo i postoje elementi terorističkog načina izvršenja ovog kaznenog djela", dodao je županijski državni odvjetnik Jurica Ilić.

"Bilo je puno špekulacija o samom osiguranja. Nakon Sinčićevog performansa, mi smo podigli razinu osiguranja. Pohvalio bi reakciju policijskog službenika, jer se na ovoj snimci vidi da je više policajaca bilo u opasnoti. Bio je to niz ugrožavajućih situacija", kazao je ravnatelj policije i dodao:

"Napadač je ispucao veliku količinu streljiva i nakon što je vidio reakciju policajaca, vratio se i zamijenio šaržer i ponovno pucao. Točno se vidi da je nakon reakcije službenika odustao od napada."

Policija je dosta detaljno utvrdila njegovu trasu kretanja, ali potrebno je provjeriti i pregledati još niz informacija, kazao je Milina.

"Ne mogu vam potvrditi točno kako je on došao, ali on je pušku uperio prema policijskom službeniku bez oklijevanja. Oružje nije bilo vidljivo niti jednom građaninu do posljednje sekunde. Bila je nevidljiva.

Ne možemo pričati sada o motivu. Policajac koji je bio na osiguranju bio je na ulazu u Vladu i radio je svoj posao, on je stalno bio tamo, nije se naknadno pojavio. Modalitet počinjenja ovog kaznenog dijela ima obilježje terorističnog napada. Nije službeno kvalificirano kao terorizam, još nam nedostaje da otkrijemo namjere i motiv počinitelja.

Za sada ne mogu potpuno potvrditi da je htio ući u zgradu Vlade, ali ne mogu ni isključiti. Činjenica da je napad odbijen, a za ovo prvo postoje indicije... Mogu potvrditi da je nakon napada bilo više događaja povezano s počinjenem kaznenog dijela na Markovom trgu. Da, mogu potvrditi da je određeno pismo prijetećeg sadržaja prijavljeno PU Zagrebačkoj, ali ne mogu vam reći o čemu se to radi."

19. travanj 2024 05:10