StoryEditorOCM
ForumNIZ SLUČAJEVA

Gay okupljalištima u metropoli harači homofobna banda? To su teški, brutalni zločini iz mržnje. Takvi napadi su nezabilježeni u posljednjih 20 godina

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
1. veljače 2021. - 17:40

Mjesec dana nakon što je u maksimirskoj šumi napadnut i zapaljen 51-godišnji gay muškarac, zaposlenik jedne gradske tvrtke, policija, sudeći po svemu, tapka u mraku.

Napadnuti čovjek je nakon sramotnog iživljavanja progovorio za Jutarnji list izrazivši pritom žaljenje da policija ne vjeruje u njegovu priču, no iz PU zagrebačke poručuju da je "kriminalističko istraživanje u tijeku i da o detaljima dosadašnjeg istraživanja ne mogu govoriti jer su izvidi tajni".

Zločin iz mržnje

Krim-policija i državno odvjetništvo, kako doznajemo, događaj su operativno okarakterizirali kao pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda u vezi sa zločinom iz mržnje, dakle kao motiv su nedvojbeno naveli da je napad motiviran isključivo netrpeljivošću prema LGTB zajednici.

Odmah nakon provedenih obavijesnih razgovora kojima su provjerili vjerodostojnost iskaza žrtve, pristupilo se ozbiljnom policijskom poslu kako bi se identificirali mogući počinitelji. Izuzete su snimke nadzornih kamera sa zgrada u blizini parka i benzinske crpke te se napravila analiza baznih stanica mobitela koji su bili korišteni na toj lokaciji u vrijeme napada.

No, kriminalisti su naišli na probleme ponajprije zbog činjenice da su napadači nosili maske, ali i zato što je mjesto zločina relativno slabo pokriveno javnom rasvjetom i bez nadzornih je kamera.

Još dva napada

Također, prema informacijama do kojihje došao Jutarnji list, napadači nisu imali mobitele ili im barem u trenutku napada nisu bili aktivni. Sve navedeno govori kako su napadači relativno dobro isplanirali napad odnosno upućeni su u osnovne metode kojima mogu prikriti sudioništvo u zločinu.

A s obzirom na to da su se udruzi Zagreb Pride nakon objave članka u Jutarnjem javile osobe koje raspolažu saznanjima o još dva homofobna napada, no žrtve nemile događaje nisu prijavile policiji, čini se da na omiljenim gay okupljalištima u metropoli harači homofobna banda!

- Prije desetak dana sam otpušten iz bolnice. Lice mi se oporavlja, ali lijeva ruka nije dobro te idem na previjanja. Još uvijek čekam povratne informacije od policije. Sama pomisao na onu večer me zaledi. Trudim se ne razmišljati o tome, moram ići naprijed i jedva čekam vratiti se na posao jer rad liječi moju psihu. Iskreno, ne vjerujem da će se slučaj riješiti s obzirom na početne policijske sumnje u moju priču.

Odmah po zaprimljenoj dojavi, dok sam se onako grčio od bolova zapaljene kože i pričao što mi se dogodilo, policajac mi je u startu rekao: 'Jel ti znaš tko sam ja? Tvoja priča ne drži vodu.' Taj čovjek je moj poznanik i njegov brat mi duguje novac i on to zna pa, pretpostavljam, da je u startu moj slučaj olako shvaćen - rekao nam je napadnuti muškarac. Potom je pohvalio policajce koji su mu sutradan došli u bolnicu.

Na upit strahuje li od novog napada i boji li se maksimirske šume, odgovara: - Govore mi pojedinci da ne hodam više tamo, ali i da ne izlazim više noću. Pa zar da budem rob šačice huligana i prestanem normalno živjeti? Da živim kao u zatvoru? Nema šanse. Maksimirski park je prekrasan.

Tamo svi odlaze udahnuti zrak, prošetati, uživati. Postoje i punktovi gdje se okupljaju istospolne skupine. A razmišljam o nabavljanju suzavca ili elektrošokera za samoobranu - zaključuje 51-godišnjak.

Rukavice usred ljeta

Da postoji homofobna banda, u to su uvjereni u Zagreb Prideu jer im se nakon objave članka o napadu na gay muškarca javila osoba koja tvrdi da je lanjskog kolovoza svjedočila napadu na homoseksualnu osobu na Jarunu te da je napad djelomično i spriječila, ali i da ima saznanja o još jednom homofobnom napadu u maksimirskom parku. Napadači su u oba slučaja usred ljeta nosili rukavice.

- Svjedok tog napada na Jarunu pokazao je hrabrost i odgovornost jer je, čuvši zapomaganje i uočivši žrtvu kako bespomoćna na tlu prima teške udarce i jauče, počeo vikati i krenuo je prema napadačima. Napad je tako prekinuti, a žrtva je uspjela izvući živu glavu. Sam slučaj nije prijavljen policiji, ali se kasnije svjedok javio u policijsku postaju i stavio na raspolaganje da u slučaju pronalaska napadača bude pozvan na prepoznavanje.

Također, isti svjedok ima i posrednih informacija, preko žrtava koje osobno poznaje, o još jednom napadu u kolovozu u Parku Maksimir kada su dvojica muškaraca napadnuta prvo fizički, a potom i lakozapaljivom tvari. Nije rijetkost da se slučajevi nasilja i diskriminacije ne prijavljuju te da velika većina ostane nezabilježena - kaže Franko Dota iz Zagreb Pridea.

Upozorava pritom da sve ukazuje na to da na dva zagrebačka javna okupljališta za gay muškarce operira naoružana i organizirana skupina desničarskih homofobnih bandita koji napadaju gay osobe, pojedince i fizički slabije od sebe.

- To nisu izolirani incidenti, nego teški, brutalni zločini iz mržnje. To su napadi na cijelu LGBTIQ zajednicu koji su nezabilježeni u posljednjih 20 godina - zaključuje Dota.

19. travanj 2024 15:11