StoryEditorOCM
ForumKRVAVA SUBOTA

Filip Zavadlav po prvi put iznosi obranu: ‘Neće priznati krivnju! Govorit će iz zatvorske bolnice u Zagrebu dok će ga tužitelj ispitivati iz Splita‘

Piše PSD
18. svibnja 2020. - 09:43

Prvi put od trostrukog ubojstva u splitskom Varošu početkom siječnja Filip Zavadlav (25) danas u 9.30 sati iznosi svoju obranu. Ročište se održava na dvije lokacije: u Bolnici za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu i na Županijskom državnom odvjetništvu u Gundulićevoj ulici u Splitu.

Filip Zavadlav će u prisutnosti svog odvjetnika Branka Šerića dati obranu videovezom iz Zagreba dok će ga iz Splita ispitivati tužitelj Žarko Štrbac.

- Jedino što vam za sada mogu kazati je da moj klijent neće priznati. Upravo idem k njemu te ću kada ga vidim znati u kakvom je stanu. Ako kaže i samo dvije rečenice smatra se da je iznio obranu tj. da se ne brani šutnjom - kazao nam je odvjetnik.

Njegov klijent se i dalje nalazi u zatvorskoj bolnici, iako su vještaci utvrdili da nije psihički bolestan tj. nije neubrojiv. Pitali smo odvjetnika zašto nije premješten u neki od zatvora gdje inače istražni zatvor provode osobe koje nisu bolesne.

- Znam da on prima određenu terapiju, ali ne znam koja mu je točno dijagnoza, nisam je još dobio - izjavio je odvjetnik Šerić.

Tužiteljstvo sumnjiči Filipa Zavadlava za trostruko ubojstvo iz bezobzirne osvete: Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Jurice Torlaka (37. Ubojica je te krvave subote oko 15.30 sati na Šperunu iz torbe koju je odložio na kamenu klupu izvadio AK-47 i iz blizine ispalio rafal u Marina Bobana koji je vozio Yamahu XT.

Meci su ga pogodili u prsa i nanijeli mu ozljede od kojih je na mjestu preminuo. Iza njega je na motociklu bio Jurica Torlak kojeg hici ranjavaju. Pao je s motorom, uspio se dignuti i otrčati prema Senjskoj ulici. Uspio je preživjeti do dolaska u bolnicu. U Radmilovićevoj ulici je s leđa s dva metka pogođen Marin Ožić Paić na motociklu Suzuki Burgman. Na mjestu zločina nađeno je 36 čahura.

Tužiteljstvo smatra kako ih je Filip Zavadlav ubio jer su sustavno maltretirali njega i brata mu ovisnika o heroinu zbog dugova za drogu. U slučaju osude za kvalificirani oblik kaznenog djela može dobiti do 50 godina zatvora. Do danas Filip nije iznosio obranu te nije govorio ni o navodnim iznudama, a njegov brat je iskoristio zakonsku mogućnost da kao član obitelji ne mora svjedočiti.

Psihijatri iz Vrapča tu ga vještačili tijekom istrage i utvrdili kako se ne radi o duševno bolesnoj osobi te da prilikom počinjenja kaznenog djela nije bio neubrojiv. Da su zaključili da je psdihički bolestan to bi značilo da nije u stanju shvatiti svoje postupke te bi mu se sudilo po posebnom zakonu.

Međutim, utvrdili su da je bio bitno smanjeno ubrojiv što je pravni opis stanja u kojem su počiniteljeva sposobnosti shvaćanja značenja postupaka i vladanja svojom voljom u znatnoj mjeri smanjene, ali ne potpada pod poseban zakon. Na njegovo stanje su između ostalog utjecali lijekovi od kojih su oba za smirenje i liječenje nesanice, a koji su mu nađeni u krvi: Cerson i Normabel.

24. travanj 2024 22:53