StoryEditorOCM
ForumKAD ĆE VIŠE STATI?

Evo koliko je indijski soj korone opasan: ova se zemlja priprema za eksploziju slučajeva nakon što se ta varijanta ‘probila‘ preko granice

Piše Matea Roglić/SD
28. travnja 2021. - 18:40

Fidžijski zdravstveni službenici pripremaju se za lavinu slučajeva oboljelih od koronavirusa nakon što je indijska varijanta zaraze ovog tjedna otkrivena u pacifičkoj državi.

Tihooceanska zemlja koja broji oko 900 tisuća stanovnika, mjesecima je uspijevala izbjeći veći prijenos zaraze, ali situacija se pogoršala kada je zaražena žena prisustvovala sprovodu od 500 ljudi.

image
Lillian Suwanrumpha/AFP

James Fong, glavni fidžijski tajnik za zdravstvo i medicinske usluge, rekao je za novinare Guardiana da se u utorak u karantenskim objektima pojavilo šest novih slučajeva zaraze indijskim sojem koji mogu dovesti do scenarija bliskog indijskom.

"Ne možemo dopustiti da se ta noćna mora dogodi na Fidžiju", zabrinuto tvrdi Fong i upozorio naciju na pripravnost.

image
Leon Lord/AFP

"Još uvijek imamo vremena da to zaustavimo, ali jedan pogrešan korak donijet će isti korona tsunami koji trpe naši prijatelji u Indiji, Brazilu, Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i Americi." zaključuje glavni tajnik.

Fidži je do utorka zabilježio samo 109 slučajeva zaraze i dva smrtna slučaja od početka pandemije. Trenutno su aktivna 42 slučaja, od kojih je 18 otkriveno na granici, a 24 slučaja je lokalno preneseno.

Ženu koja je prisustvovala sprovodu zarazio je suprug, po struci vojnik, koji se nije držao pravila karantene iako je trebao biti u izolaciji, tvrdi Fong.

"To je neprihvatljivo", rekao je novinarima Guardiana, dodavši da vojska istražuje što se dogodilo.

image
Lillian Suwanrumpha/AFP

Suva, glavni grad tihooceanskog dragulja je u karanteni, a vlasti su u utorak zabranile međuotočna putovanja. Nacionalni prijevoznik Fiji Airways obustavio je sve međunarodne i domaće putničke letove.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako je zemlja u posljednjih tjedan dana provodila prosječno 777 testova dnevno. Dakle, rade punom parom.

Pojava novog soja udarac je za turističke nade Fidžija i tlapnje da će stanovnici Novog Zelanda i Australije ove godine nesmetano doći na odmor.

O INDIJSKOM SOJU PROČITAJTE VIŠE NA OVIM LINKOVIMA:

Prijeti li nam sad i indijski soj korone? Istražuje se koliko se dvostruki mutant brže širi i može li izbjeći sadašnja cjepiva. Radi se o potencijalno zabrinjavajućoj varijanti

Nakon stravičnih slika koje su obišle svijet postavlja se pitanje: koliko je opasna ‘dvostruka mutacija‘ iz Indije?

Teška drama u Indiji: na svakom uglu potresne priče oboljelih, u New Delhiju svakih šest minuta od posljedica COVID-a umre jedan čovjek!

20. travanj 2024 03:25