StoryEditorOCM
ForumPOSTOTAK CIJEPLJENIH

Epidemiologinja HZJZ-a otkrila kada bismo mogli očekivati otvaranje klubova, njihovi vlasnici: ‘Možemo kontrolirati COVID potvrde bolje od kafića‘

Piše PSD
8. rujna 2021. - 09:17

Iako su kafići i restorani počeli s radom, noćni klubovi i dalje nisu otvoreni za izlaske. Ovoga ljeta radili su samo oni koji imaju otvorenu terasu i to po posebnim mjerama. 

- Mi kao klubovi možemo puno bolje iskontroliratri covid potvrde i sve, nego recimo kafići u zatvorenom za koje ne trebate imati covid potvrdu i nitko vas neće ništa pitati. Mi na ulazu u klub baš možemo iskontrolirati jer kontroliramo i godine da maloljetni ne uđu. Mi to jako dobro možemo iskontrolirati da li je netko cijepljen, ima potvrdu, negativan je ili nije. Mi to jako dobro  možemo iskontrolirat i jednostavno ne znam zašto nam ne dozvoljavaju da radimo-  kaže  za RTL Davor Pecci, suvlasnik noćnog kluba.

Do zore mogu raditi klubovi koji spadaju u kategoriju "barovi", ali samo se nalaze na otvorenim prostorima i uz EU digitalnu COVID potvrdu. Ipak, situacija ni tu nije potpuno čista jer tako do zore mogu raditi samo klubovi koji se nalaze izvan naseljenog područja, a Nacionalna udruga ugostitelja procjenjuje da takvih klubova ima jedva pet. 

- Teško je kontrolirati, to je gotovo nemoguće kontrolirati, mladi odlaze u klubove da bi se družili i zabavljali, o nošenju maske i držanju razmaka besmisleno je govoriti- objašnjava Dijana Mayer, epidemiologinja HZZJZ-a.

- Te mjere su, za neke vrijede, za neke ne. Klubovi su stigmatizirani, mi smo ono kao leglo zaraze odavde se sve širi, nigdje se ne šiti korona nego kod nas u klubovima. Do ponoći, iza ponoći to je meni apsurd. Evo jedan prijedlog Vladi neka kaže mladima da ako se cijepe da će moći ići u klubove, mi samo želimo početi raditi, na bilo koji način i spremni smo na kompromis- kaže Pecci.

Do sada je u Hrvatskoj cijepljeno samo 20 tisuća mladih i s obzirom na taj podatak Dijana Mayer kaže da smo daleko od plesa u noćnim klubovima.

- Bila bih najsretnija da imamo 80 posto stanovništva procijepljeno, onda bi vam sa sigurnošću mogla reći datum, a ovako ne vidim da bi to moglo biti skoro- pojasnila je Mayer.

18. travanj 2024 09:59