StoryEditorOCM
ForumZABRINJAVAJUĆI TREND

Ekonomski stručnjak: ‘Imamo vojsku mladih umirovljenika, negdje 300-400 tisuća njih koji bi mogli raditi! Trebamo se ugledati na Njemačku...‘

Piše PSD
27. listopada 2021. - 20:25

Ekonomski analitičar dr. sc. Damir Novotny rekao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako su građani u Hrvatskoj zaboravili na inflaciju, jer je ona nije bila više od dvadeset godina. 

Novotny je poručio kako su plaće u Hrvatskoj po statistici rasle za šest i pol posto. Mirovine su također porasle, ali i dalje imamo veliki broj umirovljenika s malim mirovinama.

- To se u narednim godinama mora izjednačiti i promijeniti da bi ti ljudi mogli normalno živjeti, kazao je.

Ekonomski analitičar komentirao je novi Zakon o radu. Dodao je kako je europska, a ne samo hrvatska realnost da umirovljenici rade i kada steknu uvjete za mirovinu, jer nedostaje kvalificirane radne snage.

image
Goran Mehkek/Cropix

Poručio je kako se Hrvatska treba ugledati na Njemačku.

- Njemačka nema Zakon o radu, on a ima kolektivne ugovore između radnika i poslodavaca. Njemačka je omogućila i državnim činovnicima rad na pola radnog vremena, omogućila je rad kod više poslodavaca i slično, rekao je.

Naglasio je kako veliki broj uslužnih djelatnosti u Hrvatskoj radi u sivoj zoni.

Ekonomski analitičar dr. sc. Damir Novotny poručio je kako je prisilan odlazak u mirovinu besmislica i nema nikakvog smisla, jer Hrvatskoj trebaju kvalitetni i radno sposobni, obrazovni ljudi.

Sindikati su po njemu, najkonzervativniji dio hrvatskog društva.

- Oni razmišljaju o dobu ranog kapitalizma, izrabljivanju radničke klase, teških uvjeta rada u tvornicama, a mi zapravo industrijske proizvodnje niti nemamo. Mi nemamo tog tipa izrabljivanja radničke klase, naglasio je. Naši neki umirovljenicu su mladi, njih oko tristo, četiristo tisuća i mogli bi i dalje raditi.

Dodao je kako i Hrvatsku čeka uvoz radne snage. 

24. travanj 2024 04:38