StoryEditorOCM
ForumČEŠLJANJE CJENIKA

Državni inspektorat pronašao 178 slučajeva neopravdanog povećanja cijene, evo tko je prednjačio u ‘deranju‘

Piše Vedran Marjanović/JL
12. siječnja 2023. - 18:15
Državni inspektorat Republike Hrvatske nije zapečatio nijednu radnju, ali je utvrdio prekršaje (ilustracija)Darko Tomaš/Cropix

Provevši Vladin nalog od 5. siječnja o izvanrednom nadzoru cijena u trgovinama i uslužnih radnji nakon uvođenja eura, Državni inspektorat proveo je između 7. i 11. siječnja 696 nadzora u kojima je utvrdio 178 slučajeva neopravdanog povećanja cijena, priopćeno je danas iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

- U 30 posto obavljenih inspekcijskih nadzora, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju, utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. - ističe DIRH, piše Jutarnji list.

image

Inspektori su pronašli i 67 kršenja Zakona o uvođenju eura (ilustracija)

Nikša Stipaničev/Cropix

Naime, osim spomenutih 178 prekršaja s neopravdanim dizanjem cijena, inspektori su pronašli i 67 kršenja Zakona o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj. Taj zakon, podsjetimo, obvezuje trgovce na jasno, čitljivo i transparentno isticanje cijena u eurima. Kada je u pitanju prekršaj neopravdanog dizanja cijena, DIRH u priopćenju o rezultatima nadzora navodi kako je riječ o prekršajima nepoštene poslovne prakse.

Neki su vratili cijene nakon inspekcijskog nalaza

- Od ukupnog broja nadzora, tržišna inspekcija je obavila 398 inspekcijskih nadzora, od čega 154 nadzora pružatelja usluga, 173 nadzora u trgovini na malo te 71 nadzor u trgovini na malo pekarskim proizvodima. U nadzorima tržišne inspekcije ukupno je utvrđen 51 slučaj nepoštene poslovne prakse neopravdanog povećanja cijena, od čega 29 slučajeva u uslužnim djelatnostima, 14 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te osam u ostaloj trgovini na malo - navodi DIRH, ističući i razmjere neopravdano povećanih cijena.

image

Kod frizerskih usluga i usluga njege tijela neopravdano povećanje nakon 31. prosinca 2022. godine je do 20 posto, a negdje je povećanje pojedinih usluga i do 50 posto (ilustracija)

Neja Markičević/Cropix

Tako je kod frizerskih usluga i usluga njege tijela prosječno, neopravdano povećanje nakon 31. prosinca 2022. godine, do 20 posto, dok su u pojedinim inspekcijskih nadzorima utvrđena povećanja pojedinih usluga i do 50 posto. Nadalje, pileće meso, pureće meso, dimljena pečenica, voda, sok, jaja neki su od proizvoda za koje je nadzorima utvrđeno povećanje od 13 posto u odnosu na 31. prosinca 2022..

image

U pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje cijena pojedinih pekarskih proizvoda do 30 posto (ilustracija)

Vladimir Dugandžić/Cropix

U pekarama je zabilježeno povećanje cijena kruha do 15 posto, a iznimno, navodi Inspektorat, u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje cijena pojedinih pekarskih proizvoda do 30 posto. Od ukupnog broja obavljenih inspekcijskih nadzora u kojima su tržišni inspektori utvrdili povećanje cijena, utvrđeno je da je 40 poslovnih subjekta tijekom inspekcijskog nadzora vratilo cijene na one koje su vrijedile na dan 31.12. 2022. godine.

Neki su ugostitelji pretjerali

Otkrivši kako su uz djelatnike DIRH-a, na "terenu" povodom kontrole cijena bili i tržišni te turistički inspektori, DIRH navodi kako su turistički inspektori obavili 298 inspekcijskih nadzora te su u 127 nadzora, ili oko 42,6 posto, utvrdili da su ugostitelji nakon 31. prosinca 2022., odnosno od 1. siječnja 2023. neopravdano povećali cijenu ugostiteljske usluge.

image

Utvrđeno je povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga od 0,5 do 15 posto, a iznimno u pojedinim slučajevima povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga bilo je od 16 do 43 posto

Josko Šupić/Cropix

- Komparativnom analizom cijena pojedinih usluga po starom cjeniku te po važećem, novom cjeniku, od 1. siječnja 2023. godine, utvrđeno je povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga od 0,5 do 15 posto, a iznimno u pojedinim slučajevima povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga bilo je od 16 do 43 posto - referira DIRH.

Kada je u pitanju daljnja procedura po utvrđenim nepravilnostima, DIRH najavljuje upravne i prekršajne mjere sukladno Zakona o zaštiti potrošača. Poslovnim subjektima, dodaju, zabranjuje se nepoštena poslovna praksa te se poduzimaju prekršajne mjere izricanjem kazni. Podsjećaju kako kazne sežu, među ostalim, i do 1.327 eura za tvrtke i obrte te 26.544 eura za odgovorne osobe u tvrtki ili obrtu. U DIRH-u najavljuju nastavak nadzora cijena u maloprodaji i ugostiteljstvu, piše Jutarnji list.

image

Kazne za prekršitelje sežu i do 1.327 eura za tvrtke i obrte te 26.544 eura za odgovorne osobe u tvrtki ili obrtu

Duje Klarić/Cropix
20. travanj 2024 16:24