StoryEditorOCM
ForumFANTOMSKE NAKNADE

Došao besplatno raskinuti ugovor, pa ostao u čudu: ‘Oprostite, kakvih 37 eura?‘

Piše Dora Koretić/JL
23. siječnja 2023. - 12:16

Nakon što su mu zbog povećanja cijene uslijed inflacije ponudili besplatni raskid ugovora, jedan je Zagrepčanin doista navratio u poslovnicu HT-a kako bi prešao kod povoljnijeg operatera, no poprilično se iznenadio shvativši kako taj besplatni raskid ugovora izgleda u praksi, piše Jutarnji list.

- A izgleda tako da ti čovjek u poslovnici preda informativni izračun naknada za prijevremeni raskid, ovaj koji bi trebao biti besplatan, i to u iznosu od 37 eura. To me malo zbunilo jer je HAKOM objavio kako korisnici imaju pravo ugovore raskinuti bez plaćanja penala, no djelatnik u poslovnici mi je kazao da on to samostalno ne može odraditi i neka predam službeni zahtjev za raskid ugovora kako bih eventualno ostvario svoje pravo - povjerio se čitatelj te poslao dokument kojeg su mu isprintali u poslovnici.

U dokumendu zaista stoji da na ime naknada za prijevremeni raskid mora HT-u platiti 37 eura iako prema propisima zbog poskupljenja cijene i promjene Općih uvjeta ima pravo na raskid bez naknade. Zato se Jutarnji list obratio operateru.

Njihov prvi odgovor je malo zbunjujući - naime, u njemu su utvrdili kako korisniku nije rečeno da mora platiti naknadu za raskid te da se iznos od 37 eura uopće nije spominjao nego da su mu na licu mjesta predani podaci o postojećoj mobilnoj liniji koju je koristio, kao i mjesečni iznos postojeće tarife u iznosu od 30.39 eura.

No, nakon što je Jutarnji list HT-u poslao i presliku informativnog izračuna naknada u iznosu od 37 eura koje je dobio u poslovnici, iz HT-a je stigao novi odgovor.

- Prilikom kreiranja dokumenta koji ste nam poslali, sustav automatski izračunava iznos naknade za prijevremeni raskid usluga, no s obzirom na izmjene u Općim uvjetima koje smo spomenuli u ranijem odgovoru, korisniku taj iznos neće biti obračunat jer se ručno vrši otpis navedenih stavki, što je korisniku i komunicirano. Ponavljamo kako korisnici raskid bez naknade mogu napraviti u roku dva mjeseca od primanja obavijesti uz račun za prosinac koji su primili u siječnju. U prethodnom odgovoru gdje smo spomenuli iznos od 30,39 EUR smo se referirali na Zahtjev za upravljanjem mobilnim uslugama kojeg je korisnik dobio 19. siječnja 2023. i na kojem je taj iznos naveden kao mjesečni iznos postojeće tarife - ustvrdili su.

Nažalost, nisu pojasnili zašto korisnicima u poslovnicama koji su došli raskinuti ugovor uopće daju informativne izračune s navedenim iznosima naknada ako one ne moraju biti plaćene, kao niti zašto tako veliki operater poput HT-a nije podesio svoj sustav da izračune na izbacuje automatski i time zbunjuje korisnike.

- Od djelatnika u poslovnici uopće ne možete dobiti informaciju da je raskid besplatan, prvo vam daju obračun, a tek kad počnete gnjaviti i ispitivati, promjene ploču" požalio se čitatelj, piše Jutarnji list.

Na pitanje koliko je njihovih korisnika dosad zatražilo prijevremeni raskid te koliko su ih odobrili, nažalost, nisu odgovorili.

Podsjetimo, HAKOM je operaterima nedavno dozvolio promjenu općih uvjeta ugovora kako bi u njih unijeli klauzulu o mogućem usklađivanju cijena usluga sa službenom godišnjom stopom inflacije - dakle, dopustio im je da poskupe svoje usluge - ali je korisnicima također dozvolio da u tom slučaju imaju pravo na besplatni raskid ugovora.

16. travanj 2024 09:01