StoryEditorOCM
Forum"UMJETNA PLUĆA"

Domaći stručnjaci već su 2013. bili svjesni opasnosti od virusa poput ‘korone‘. Kritizirali su ih zbog kupnje skupih uređaja, a danas smo im zahvalni

Piše PSD
1. travnja 2020. - 21:53

Kada ih je Hrvatska kupila, tvrdilo su da nam oni ne trebaju.

Bar ne u tom broju, i ne po toj cijeni. Njihovu nabavu ocjenjivalo se preskupom. Njihovu primjenu ograničenom. A njihovu stopu iskoristivosti niskom.  

Sada, međutim, kada vodimo bitku sa pandemijom koronavirusa, oni su tu kao posljednji mogući spas pacijentima oboljelima od COVID-19.

Riječ je o ECMO uređajima, tzv. umjetnim plućima, sofisticiranim medicinskim aparatima koji spašavaju život bolesnicima s teškim zatajenjem plućne funkcije ili srca. Danas je na jedan takav uređaj za izvantjelesnu membransku oksigenaciju po prvi put, objavio je Nacionalni stožer Civilne zaštite, priključen jedan oboljeli od koronavirusa.

Prof. dr. Ranko Ostojić, SDP-ov ministar zdravlja u čijem su mandatu 2013. nabavljena 34 nova ECMO uređaja, sve zasluge pripisuje struci.  

- Nabava ECMO uređaja bila je ideja vodećih hrvatskim infektologa, kardiologa, kardiokorurga, pulmologa i epidemiloga. Ja sam tada kao ministar samo prihvatio ono što su mi oni sugerirali – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Ostojić.

Pritom navodi da su stručnjaci naveli niz razloga zbog kojih je nužno da Hrvatska nabavi ECMO aparate: od toga da svaki drugi građanin ima neku srčanu bolest, da zbog pušenja ima i dosta plućnih oboljenja, da Hrvatska ima izrazito jak transplantacijski program, da je procijepljenost populacije protiv standardne gripe sve manja, a da gripa u takvim slučajevima lako prerasta u teže oblike upale pluća …

- Epidemiolozi su doslovno naveli i da postoji visoka vjerojatnost od pojave epidemije koju će izazvati virusi tipa SARS i MERS. Oni su već tada bili svjesni opasnosti od koronavirusa. Zato smo se, unatoč recesiji u kojoj smo se nalazili, odlučili nabaviti aparate koji nisu dijagnostički, nego su „lijekovi“ koji spašavaju život – pojašnjava Ostojić.

Uz ECMO, u njegovom su mandatu nabavljeni i novi respiratori, vanjski defibliratori za zračne luke te uređaji za kateterizaciju srca, odnosno za tzv.stentove.

Tadašnja analiza stanja u hrvatskom zdravstvu pokazala je, naime, da privatni liječnici imaju dosta CT uređaja, kao i uređaja za magnetsku rezonancu i ultrazvuk.

- Kada smo zbrojili ono što imamo u privatnim ordinacijama i u javnim bolnicama, omjer je bio jako dobar, čak i iznad europskog prosjeka. No to nije pratio i broj aparata koji spašavaju život i zato smo krenuli u akciju njihove nabave. Akciju smo upravo tako i nazvali: „Spasi život“ – pojašnjava Ostojić.

U to vrijeme napadan sa svih strana, od predstavnika HUBOL-a do članova vlastite Vlade, Ostojić je od početka branio poziciju da Hrvatska, ako želi imati zdravstvo 21. stoljeća, treba imati i ECMO uređaje.

- Danas zemlje na sve strane traže zaštitnu opremu, respiratore i ECMO uređaje, a cijene su odletjele u nebo. Izraelski premijer Netanyahu naložio je vojnoj industriji da ne proizvodi rakete nego respiratore. Trump je isti nalog izdao General Motorsu. Zahvaljujem se prije svega struci, oni su na vrijeme dobro procijenili što Hrvatskoj treba. Ja sam ih kao ministar tada samo poslušao – zaključuje Ostojić.

19. travanj 2024 14:55