StoryEditorOCM
ForumFOTO: NA CRVENOM JEZERU I ZADRANIN JOSIP MIOČIĆ

Dok su hodali po tanašnoj traci, publika se skamenila od straha; Bilo je i padova!

6. lipnja 2017. - 11:24
jezero

Kada je 6. svibnja točno prije mjesec dana poznati ronilac Francuz Frederic Swierczynski zaronio do dna svjetskog kraškog fenomena Crvenog jezera, čini se da je Imoćanima bilo i posljednje što se moglo spektakularno dogoditi u njihovom jezeru.

Skakali su base jumperi s njegovih litica, ostavljali bez daha Imoćane, ronilo se s mini podmornicom također do njegovog dna. Gotovo, nema više, nema se ništa više spektakularno dogoditi, govorili su. Imotsko Crveno jezero sada je na svim kartama turističkih poklonika i korisnika adrenalina. No, prevarili su se.

Direktor TZ Imotski Luka Kolovrat krio je još prije par mjeseci tajnu koja je ovih dana, a posebno u ponedjeljak poslije podne ugledala svjetlo dana.

Nad grotlom Crvenog jezera šestorica Austrijanaca ljubitelja u svijetu poznatog slacklininga (hodanja po poliesterskoj traci širokoj 2,5 centimetara) iz Innsbrucka Florian Zoller, Julian Mitteraier, Francisco Crespo, Oliver Ross, Qvirin Herterich i jedna dama Theresa Weber, definitivno su prikovali Imoćane za strme stijene i stvorili im noćne more.

Kako i ne bi - rastegli Austrijanci trake, jednu od 100, drugu od 24 i treću od 400 metara, s kraja na kraj istočnih i zapadnih litica jezera, skinuli se do pasa i lijepo bosi hodaju po toj traci.

Istina, imaju osiguravajuću vrpcu od svoga pasa do trake i to je to. Ali, ljudi moji bez obzira na to, za one lošijeg srca i živaca - gledanje tih šetnji nije preporučeno.

- Predivno vam je ovo jezero. Šetali smo po cijelom svijetu na izazovnim visinama, klisurama, provalijama, no ovo je naš rekord. Kažu da je ispod nas 290-300 metara. A koja priroda, koji pogled, fenomenalno. Mislili smo ostati dan, dva, malo šetati, no ostajemo još dva dana više, veli nam Florian Zoller voditelj grupe adrenalinista.

- Ovo je stvarno najveća promidžba našeg Crvenog jezera. S ovim, i onim zaronom Francuza 6. svibnja, čini mi se da je Crveno jezero na svim kartama i notesima brojnih turista. A to nam je bio i cilj. Austrijanci pitali mogu li doći, mi im osigurali dozvole i vidite što rade, veli nam Luka Kolovrat.

U ponedjeljak je iz Zadra došao u Imotski i hrvatski majstor slacklininga Josip Miočić. I on će se okušati nad grotlom jezera.

- Bavim se ovim godinu dana i kada sam čuo koja svjetska ekipa stiže u Imotski, morao sam doći. Oni su „zadnja riječ tehnike“ ovoga sporta u svijetu, veli Miočić.

I tako, cijelo poslije podne u ponedjeljak Austrijanci su šetali po traci, onda je Julian zavezao povezom oči, pa se njihao na jednoj nozi, poskakivao.

Bilo je i prevrtanja, pa opet podizanja na 2,5 centimetara široku traku. I opet hodanje.

Odvažni Imoćani koji su potegli sve do sjevernih rubova jezera često su žmirili, ili skrivali glave iza borova da ne vide ono što izaziva, kako kažu, kerozinsko-adrelinski podržaj u čovjeku.

A vi poštovani čitatelji, vi koji imate jače srce i živce, imate prilike još u utorak i srijedu navratiti u Imotski i vidjeti ovo. Možda - jednom u životu.

20. travanj 2024 14:13