StoryEditorOCM
ForumOVO NIJE DOBRO...

Dogodilo se ono što nitko nije želio: u samo dva dana otkriven je prodor ‘korone‘ u tri hrvatska doma za starije

Piše Slobodna Dalmacija
9. travnja 2020. - 18:32

Upravo se dogodilo ono od čega se najviše strahovalo: koronavirus je u zadnja dva dana otkriven u čak tri staračka doma u Hrvatskoj, od toga u dva u Dalmaciji. Slovenija je imala peh da joj se slična stvar dogodila na samome početku epidemije, no ni nas više baš ne prati sreća.

U Domu za stare i nemoćne u splitskoj Vukovarskoj za sada je utvrđena zaraza kod ukupno 40 štićenika, no to sigurno nije i konačan broj.

Jutros je utvrđeno kako je Covid-19 prodro i u starački dom u Koprivnici, gdje je, zasad, bolest locirana kod jedne starije štićenice.

Danas poslijepodne je i iz dubrovačkog Županijskog stožera civilne zaštite priopćeno kako je otkrivena zaraza kod tri člana jedne obitelji iz Ploča, od kojih jedna osoba radi kao njegovateljica u privatnom Domu za starije i nemoćne. Iz županije su poručili kako su upravo pokrenuli testiranja štićenika po domovima.

Prije samo par dana članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite sa zadovoljstvom su konstatirali kako su u mjesec i nešto dana epidemije uspjeli očuvati integritet domova za starije, kao najosjetljivijeg dijela populacije i najsmrtonosnijih žarišta korone.

Tome više nije tako.

Proboj koronavirusa u domove za starije posebno brine u kontekstu nagle potrebe oboljelih za respiratornom potporom: samo jedan ili dva doma sa starijim i nemoćnim u kojima se masovnije proširi bolest mogu znatno otežati dostupnost ovih aparata ostatku populacije.

25. travanj 2024 04:42