StoryEditorOCM
ForumKADROVSKA KRIŽALJKA

Divjak odlazi, a osim Fuchsa u igri je još nekoliko imena, među njima i ono mladog HDZ-ovog europarlamentarca, ali i dviju moćnih žena iz sustava

Piše PSD
7. srpnja 2020. - 14:17

Blaženka Divjak, sada samo tehnička ministrica znanosti i obrazovanja, definitivno odlazi, a na svom Facebook profilu već je najavila da se vraća akademskoj karijeri. Iako joj nitko ne može poreći voljni moment i entuzijazam, njezin mandat obilježen je brojnim problemima s kojima se ponekad nije najbolje nosila. Spomenut ćemo samo veliki štrajk prosvjetara, kojega je navodno Divjak na početku i raspirila da bi, kad se sve to jako odužilo i eskaliralo, promijenila retoriku i potrudila se da ostane u ministarskoj stolici. Dobar dio prosvjetara kaže da im je tada okrenula leđa.

Iako joj odaju priznanje za digitalizaciju školstva i činjenicu da je u uvjetima pandemije online nastava ipak funkcionirala, većina učitelja i prosvjetnih radnika s kojima smo razgovarali kažu da neće žaliti za njom. Mnogi se nadaju i da će skupa s ovom nestranačkom ministricom obrazovanja iz kvote HNS-a u ropotarnicu povijesti otići virtualna platforma Loomen preko koje su se educirali i skupljali "značke". Bilo je to, žale nam se, teško mrcvarenje. 

Divjak se, na koncu, nije proslavila ni na nedjeljnim parlamentarnim izborima. Izišla je na izbore u III. izbornoj jedinici i to na listi HNS-a. To je ujedno jedina izborna jedinica u kojoj je HNS, konkretno Predrag Štromar izborio mandat, ali Divjak to nije pošlo za rukom. Morala se zadovoljiti sa 644 preferencijalna glasa.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković je odmah nakon izborne noći kazao da će u novoj Vladi resor obrazovanja biti u rukama HDZ-a. No, nije kazao i da će nužno sam ministar ili ministrica morati baš imati stranačku iskaznicu ili će to možda ipak biti i nestranačka osoba bliska HDZ-u. Navodno ni ta opcija nije isključena.

Nije prošlo puno od prebrojavanja saborskih mandata, a već se medijskim eterom zakotrljalo ime Radovana Fuchsa, bivšeg HDZ-ova ministra obrazovanja u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, ali i bivšeg savjetnika za obrazovanje Andreju Plenkoviću. Sam Fuchs, znanstvenik bogate karijere i zanimljivog obiteljskog backgrounda, je za sada prilično rezerviran kad ga se pita hoće li ponovno u Banske dvore. Hajdemo pričekati, poručuje.

image
Radovan Fuchs
Marko Todorov/HANZA MEDIA

A dok on čeka, na obzoru se pojavljuju i neka druga imena kao mogući kandidati za novog ministra znanosti i obrazovanja. Jedan od njih je i HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol. Sokolu je tek 38 godina, a u biografiji mu je zabilježeno da je u rodnom Zagrebu završio Pravni fakultet i tijekom studija nizao Rektorove i Dekanove nagrade. U Belgiji je doktorirao, a potom predavao na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, kao i na Katoličkom sveučilištu. Bio je i u Saboru kao zamjena Jasenu Mesiću, a 2019. je postao zastupnik u EU parlamentu.

image
Tomislav Sokol 
Davor Pongračić/HANZA MEDIA

Zanimljivo, Sokol je svojevremeno sudjelovao i u izradi novog Zakona o znanosti i obrazovanju, kojega je povukla upravo Blaženka Divjak. Hoće li se vratiti u Hrvatsku i nastaviti gdje je stao, tek ćemo vidjeti.

Kako čujemo od više izvora, priliku da u narednim mjesecima i godinama vode resor obrazovanja imaju i dvije žene, i do sada na istaknutim pozicijama u ovom resoru. Jedna od njih je Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, a spominje se i ime Ivane Franić, aktualne državne tajnice u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

image
Dijana Vican i Andrej Plenković
Luka Gerlanc/HANZA MEDIA

Dijana Vican je rodom Imoćanka, a u Zagrebu je diplomirala na Filozofskom fakultetu, potom se usavršavala se na brojnim svjetski poznatim sveučilištima, od američkog Berkeleya pa do brojnih europskih instituta. Godinama slovi za jednu od najmoćnijih žena u Hrvatskoj u sektoru obrazovanja. Radila je i na brojnim projektima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Među ostalim, bila i predsjednica Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, predsjednica Vijeća za nacionalni kurikulum, a tri godine, od 2008. do 2011., i državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Posljednjih pet godina je na čelu Zadarskog sveučilišta, koje je u njezinu mandatu doživjelo ekspanziju i međunarodnu prepoznatljivost.

Ivana Franić je bila prodekanica zagrebačkog Filozofskog fakulteta, odakle je prije nekoliko godina prešla u Ministarstvo i to najprije kao pomoćnici ministrici Divjak. Nakon što je Plenkovićeva Vlada početkom godine smijenila Sanju Puticu s mjesta državne tajnice u MZO, Franić je imenovana na to mjesto. Tko zna, možda se i ona popne koju stepenicu višu.

image
Ivana Franić je bila jedna od suradnica Blaženke Divjak
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Ovo ujedno i ne mora biti konačan popis kandidata, spominju se još neka imena, a odluku o tome tko će dobiti ovaj važan resor donijet će Andrej Plenković i to vrlo brzo. No, tko god to bude - imat će jako puno posla. I to teškog posla.

23. travanj 2024 13:00