StoryEditorOCM
ForumPANDEMIJA JAČA

Diljem Europe opet rekordne brojke novozaraženih: u Švedskoj najviši dnevni rast od početka pandemije, Grčka uvodi trotjednu karantenu

Piše Hina
5. studenog 2020. - 16:02

Više europskih zemalja prijavilo je u četvrtak ponovno rekordni broj novozaraženih koronavirusom, a dio njih najavio je i nove mjere u cilju spriječavanja širenja covida-19, javljaju agencije.

Broj novozaraženih u Austriji popeo se za rekordnih 7416 u protekla 24 sata, a zabilježen je i još 41 smrtni slučaj. Austrija ima ukupno 132.000 zaraženih i 1268 umrlih.

Švedska je prijavila 4034 nova slučaja, što je najviši dnevni rast od početka pandemije, objavile su zdravstvene vlasti. Ta zemlja posljednjih tjedana uporno bilježi sve veći broj zaraženih. Ujedno raste i broj hospitalizacija i umrlih. Švedska u četvrtak ima 5 novih smrtnih slučajeva, te ukupno njih 6002.

Češka nakon par dana nižih brojeva ponovno ima rekordni broj novih slučajeva, njih 15.729, podaci su ministarstva zdravstva.U državi imaju trenutno 174.820 aktivna slučaja. Dosad je u Češkoj povezano s koronavirusom umrlo 4133 ljudi, a zaraženo je 378.000 ljudi. Češka je sa svojih 10,7 milijuna stanovnika jedna od najpogođenijih zemalja EU-a u drugom valu epidemije.

Ukrajina je u zadnja 24 sata registrirala rekordnih 9850 novih slučajeva covida-19, rekao je u četvrtak ministar zdravstva. Dosad je ukupno zaraženo  430.467 ljudi, a umrlo je 7924 do četvrtka. Dnevni zbroj zaraza koronavirusom porastao je krajem rujna i ostao je konstantno visok tijekom listopada, što je nagnalo vladu da produlji donesene mjere do kraja ove godine.

Za razliku od njih, Nizozemska u četvrtak ima najmanje zaraženih od 12. listopada, i to manje od sedam tisuća. Broj se počeo smanjivati nakon vrhunca od više od 11.000 novozaraženih krajem prošlog tjedna.

Grčka je pak naredila u četvrtak da se na tri tjedna u cijeloj zemlji uvede karantena kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

"Odlučio sam poduzeti drastične mjere, radije prije nego kasnije", rekao je premijer Kiriakos Micotakis o mjerama koje stupaju na snagu u subotu.

Tvrtke će biti zatvorene, osim supermarketa i ljekarni. Civilima će trebati dozvola s vremenskim ograničenjem kretanja na otvorenom. Osnovne škole ostat će otvorene, ali srednje škole neće raditi. Zemlja ima nešto manje od 47.000 zaraženih i 673 umrlih.

Norveška premijerka poručila je pak građanima da izbjegavaju domaća putovanja te da ostanu kod kuće. U mnogim je dijelovima Norveške broj zaraženih porastao te dosegao rekord prošli tjedan. Norveška je dugo imala jednu od najnižih stopa zaraze u Europi.

"Stanje je vrlo ozbiljno, i ... nemamo vremena čekati i vidjeti jesu li mjere uvedene prošli tjedan dovoljne", rekla je Erna Solberg u četvrtak.

Norvežani su sada pozvani da ograniče kretanje i društvene kontakte. Barovi se moraju zatvoriti u ponoć. Stranci bez prebivališta u Norveškoj morat će imati pisani dokaz da su bili negativni na test za covid-19 prije puta i mogli bi biti smješteni u hotel karantenu ako nemaju vlastiti dom.

"Promjena u pravilima znači da baka, ili drugi rođak, može doći u posjet (iz inozemstva), no u prvom razdoblju u zemlji mora biti u hotelu", rekla je vlada.

Norveška je prošli tjedan zabilježila 3118 novih slučajeva covida-19, što je 1718 više od tjedna prije toga, pokazuju podaci norveškog instituta za javno zdravstvo. Vlada se sada priprema za uvođenje novih ograničenja, budu li ona nužna da se spriječi krah zdravstvenog sustava, rekla je Solberg. 

16. travanj 2024 11:11