StoryEditorOCM
ForumRASPORED ISPITA

Danas počinje Državna matura u posebnim uvjetima: prvi na redu test iz hrvatskoga jezika na A razini

Piše Marijana Cvrtila
8. lipnja 2020. - 08:53

Ispitom iz hrvatskog jezika više, A razine u ponedjeljak (8. lipnja) počinje ljetni rok ovogodišnje državne mature koju će polagati ukupno 32.114 pristupnika - maturanata i ostalih kandidata.

Nakon neizvjesnosti i brojnih pitanja oko provedbe mature, koja su razriješena tek u svibnju, konačni je dogovor da se matura piše u dva epidemiološka bloka: prvi će se provoditi od 8. do 24. lipnja i polagat će se obvezni ispiti (hrvatski i prvi strani jezik te matematika, materinski jezici nacionalnih manjina, klasični jezici), te drugi epidemiološki blok od 25. lipnja do 3. srpnja kada se pišu izborni predmeti.

S najvažnijim novostima maturanti su već sigurno dobro upoznati, pa tako i s informacijom da je iz sigurnosnih razloga ove godine pisanje A (više) i B (osnovne) razine istog obveznog predmeta, na koji inače izlazi najviše kandidata, odvojeno u zasebne dane.

Tako će se, primjerice, ispit iz hrvatskog jezika, koji se sastoji od dva dijela (test i esej) a svaki ima A i B razinu, pisati četiri dana i to 8., 9., 10. i 12. lipnja (između je neradni blagdan Tijelova).

Engleski jezik A razine na redu je 18. lipnja, a B razine dan kasnije, dok se matematika A piše 23., a matematika B 24. lipnja.

Objava prvih rezultata očekuje se 13. srpnja, a konačnih 20. srpnja. Gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda srednje škole neće se ispitivati, zbog čega će dio zadataka u već tiskanim ispitima biti izuzet i učenici ih neće morati rješavati. Te će zadatke voditelj ispitne prostorije pročitati učenicima prije početka ispita i zapisati ih na ploču.

Za ovogodišnju je maturu tiskano ukupno 130 tisuća ispita iz 28 predmeta, a najviše maturanata polagat će matematiku B razine, njih 20.758 te hrvatski jezik A razine, ukupno 19.925. Kako je hrvatski jezik A razine prvi ispit ovogodišnje državne mature, upravo tih gotovo 20 tisuća kandidata prvi će u ponedjeljak sjesti na 'vruće' ispitne stolce.

Nijedan kandidat ove godine nije se prijavio za češki materinski jezik i španjolski jezik B razine, dok je od izbornih predmeta najpopularnija fizika koju će pisati 7251 pristupnik.

Matura se ove godine prvi put piše i prema posebnim protuepidemijskim pravilima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a uz pojačanu higijenu u ustanovama, razmak među pristupnicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji bit će dva metra.

Maturi neće smjeti pristupiti osobe koje pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti (temperatura, kašalj i sl.) ili su oboljele od koronavirusa pa će oni maturu najranije polagati u jesenskom roku.

U uputama HZJZ-a također se navodi da će se za osobe kojima u vrijeme mature bude izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima mature utvrditi kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Resorna ministrica Blaženka Divjak također je ranije najavila kako će te osobe maturu moći polagati u jesenskom roku. Dodajmo i kako je preporuka da si prije dolaska na ispite u škole kandidati izmjere temperaturu.

Pravila


- na stolovima će biti natpisi s imenima učenika prema rasporedu sjedenja;

- razmak između kandidata i dežurnih nastavnika dva metra;

- učenik na radnom stolu smije imati osobnu iskaznicu, pribor za pisanje, bočicu s vodom u prozirnoj ambalaži bez naljepnice i ispitni materijal;

- kemijsku olovku i flomaster za likovnu umjetnost učenici donose sa sobom;

- za prepisivanje i nedopušteno korištenje tehnologije poništavaju se svi položeni ispiti i zabranjuje polaganje ostalih ispita u tome ispitnom roku;

19. travanj 2024 10:05