StoryEditorOCM
ForumKOBNI NOVI SOJEVI

Čuvena virologinja dr. Ana Gligić zarazila se koronavirusom iako je primila dvije doze cjepiva: ‘Bila sam 13 dana na kisiku, ali izvukla sam se!‘

Piše PSD
25. ožujka 2021. - 09:13

Ugledna beogradska virologinja dr. Ana Gligić koja je postala poznata u cijelom svijetu nakon uspješnog suzbijanja epidemije velikih boginja 70-tih godina prošlog stoljeća u bivšoj Jugoslaviji, tri dana nakon što je primila drugu dozu kineskog cjepiva protiv COVID-a osjetila je simptome koronavirusa.

U nekoliko navrata dr. Gligić bila je sugovornica Slobodne, potanko je  govorila o širenju virusa i novih sojeva, a sad je evo i sama prošla kalvariju bolesti.

Virusna infekcija nije bila nimalo laka pa je umirovljena liječnica hospitalizirana te je 13 dana  primala kisik.

Trenutno se nalazi na kućnoj njezi i osjeća se dobro. 

„Ja sam osoba od 86 godina i imam autoimune bolesti koje nisam htjela iznositi u javnost. Očito je, kako sam neposredno prije druge doze cjepiva pokupila virus, a onda se to, uz moje osnovne bolesti zakompliciralo i stvorilo vrlu ružnu zdravstvenu situaciju. Ali evo, pobijedili smo! – optimistična je dr. Gligić.

Dodaje, da po njenom mišljenju, kada netko ima problem s imunitetom ili boluje od autoimune bolesti, treba pričekati s drugom dozom cjepiva možda i mjesec dana.

 - Po mojoj procjeni da sam to uradila u mome slučaju, bilo bi bolje - ocijenila je. 

Za beogradske medije je ispričala kako se klanja do poda svim liječnicima i medicinskim sestrama u znak zahvalnosti što je živa.

 - Drugu dozu cjepiva sam primila u četvrtak, a već u ponedjeljak osjetila sam prve simptome. Nisam imala visoku temperaturu, bila je oko 37, ali nisam mogla disati. Bilo je sasvim jasno da moram hitno u bolnicu - rekla je Gligić za srpski portal Žena.

Potvrdila je i kako nije mogla izgovoriti ni tri rečenice.

„Ma nisam mogla ni disati ni jesti samostalno, hranili su me. Evo, sad se već mogu polako sama kretati po kući – ispričala je.

Njezin slučaj zaraze nakon cijepljenja nije usamljen, što otvara pitanja o slaboj učinkovitosti pojedinih cjepiva. No, liječnica uvjerava kako su cjepiva protiv COVID-a dobra i da se samo iznimno događa u izvanrednim situacijama da netko ne razvije dovoljno antitijela. Ponavlja kako su sve njezine kolege koji su se cijepili kad i ona razvili antitijela.

„Kada sam se zarazila, baš zbog te specifičnosti jer se bolest javila pored vakcinacije i revakcinacije, radila sam tri PCR testa u tri zdravstvene ustanove. Na sva tri mjesta je nalaz bio pozitivan – kazala je pa nastavila:

- Pretpostavljam kako sam se mogla zaraziti. Preko puta moje kuće je gimnazija i ispod mog prozora koji je nisko, dolaze djeca za vrijeme velikog odmora. Sve moje analize i epideomiološki podaci o tome gdje sam mogla 'pokupiti' virus govore mi da je to jedino moguće objašnjenje.

Kažu da virus ide brzinom zvuka, nije baš tako, ali ide brzo. A govorila sam i prije Nove godine, kada se pojavio britanski soj koji je zarazniji: ovaj soj je tu kod nas već od ljeta. Pa ni Britanci nisu otkrili taj soj odmah kad se pojavio nego kad su imali 50 posto oboljelih od tog soja, odnosno kad je postao dominantan – ispričala je za eKliniku. 

24. travanj 2024 22:11