StoryEditorOCM
ForumRAT U UKRAJINI

Cijela Ukrajina pod uzbunom, noćni napad na Kijev, u Dnjipru srušena dvokatnica: najmanje 20 ranjenih

Piše VIJESTI SD
4. lipnja 2023. - 09:14

Ključni događaji:

- Ukrajinci: Rusi trpe značajne gubitke kod Bahmuta

- Novi napadi na Kijev, Ukrajina pod alarmom na zračne napade

- U Dnjipru srušena dvokatnica, najmanje 20 ranjenih

Prigožin ponovno šokira: ‘Neću čekati Kremlj, ako vojska ne može obraniti granicu, krećem sam‘

Šef grupe Wagner iznio je "zapanjujuću" prijetnju obrane Belgoroda od partizanskih napada bez dopuštenja ruskog ministarstva obrane. Jevgenij Prigožin kaže kako neće čekati poziv da preuzme osiguranje granice, ako ruska regularna vojska ne može spriječiti daljnje upade Legije Sloboda za Rusiju, kako javlja američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW), piše Jutarnji list.

Antiputinovski ruski disidenti pokrenuli su dva napada na Belgorod, od kojih je posljednji započeo u četvrtak.

ISW navodi kako je Prigožinova prijetnja da će pokrenuti vojnu akciju na ruskom tlu "bez dozvole ruskog Ministarstva obrane zapanjujuća ako se radi o bilo čemu drugom osim razmetljive retorike".

Izjava sugerira kako šef Wagnera vjeruje da može koristiti lojalne oružane snage "prema vlastitom nahođenju i izvan kontrole stvarne ruske vojske".

"Vladimir Putin bi morao imati golemo povjerenje u Prigožinovu osobnu lojalnost sebi da bi se uopće osjećao ugodno u takvoj situaciji", rečeno je.

U ruskom raketiranju Dnjipra ubijena dvogodišnja djevojčica, raste broj ozlijeđenih

Tijelo dvogodišnje djevojčice pronađeno je ispod ruševina kuće uništene granatiranjem u ukrajinskom gradu Dnjipru, izjavio je tamošnji guverner Serhij Lisak, prenosi Sky News.

Broj ozlijeđenih porastao je na 22, a među njima je petero djece.

Raketa je pala između dvije dvokatnice, oštetivši još 10 kuća i plinovode, rekao je Lisak.

Sustavi protuzračne obrane srušili su dvije krstareće rakete i jednu bespilotnu letjelicu.

Južnije uz rijeku Dnjipar, topništvo je oštetilo tri visoke zgrade i dalekovode u gradu Nikopolju, ali nije bilo žrtava, rekao je guverner.

Rusi tvrde: Na Krimu oboren dron

Bespilotna letjelica oborena je tijekom noći u Džankoju na Krimu, izjavio je tamošnji službenik kojeg je postavila Moskva.

"Oštećeni su prozori na nekoliko kuća u stambenoj četvrti. Sve službe rade", rekao je Oleg Krjučkov, kako prenosi Sky News.

Rusija ima vojnu zračnu bazu u blizini Džankoja.

Ukrajinski zapovjednik: Rusija trpi značajne gubitke kod Bahmuta

Rusija i dalje trpi "značajne gubitke" u borbama oko Bahmuta u istočnoj Ukrajini, izjavio je u subotu zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirski nakon posjeta vojnicima na prvoj liniji.

"Neprijatelj i dalje trpi značajne gubitke u smjeru Bahmuta", naveo je Sirski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Obrambene snage (Ukrajine) nastavljaju se boriti. Mi ćemo pobijediti", poručio je, kako prenosi CNN.

Njegovi komentari uslijedili su dan nakon što je Jevgenij Prigožin, čelnik ruske privatne vojne tvrtke Wagner, rekao da je 99 posto njegovih vojnika napustilo Bahmut nakon što su svoje položaje prepustili regularnim ruskim vojnim snagama.

Bahmut je bio mjesto jedne od najkrvavijih bitaka između ruskih i ukrajinskih snaga otkako je Kremlj pokrenuo svoju invaziju prošle godine. Prigožin je prošlog mjeseca proglasio pobjedu i kontrolu nad gradom, iako Ukrajina kaže da i dalje ima uporište na jugozapadnom rubu grada.

Izvješća sugeriraju da su linije bojišnice u i oko grada uglavnom statične. Početkom svibnja, dok su se borci grupe Wagner probijali prema zapadu iz središta Bahmuta, ukrajinske snage su ostvarivale ograničene teritorijalne dobitke na uzvisinama sjeverozapadno i jugozapadno od grada.

Novi napadi na Kijev, cijela Ukrajina pod uzbunom

Sustavi protuzračne obrane angažirani su u ranim jutarnjim satima nedjelje u odbijanju zračnih napada u blizini Kijeva, objavila je vojna uprava ukrajinske prijestolnice na kanalu za razmjenu poruka Telegram.

Rusija je rano u nedjelju pokrenula val zračnih napada na Ukrajinu, a sustavi protuzračne obrane odbijali su sve projektile i bespilotne letjelice na njihovom približavanju Kijevu, rekli su gradski vojni dužnosnici.

Reutersovi svjedoci izvijestili su da se u regiji Kijeva čulo nekoliko eksplozija koje su zvučale kao da sustavi protuzračne obrane pogađaju mete.

Cijela Ukrajina bila je pod uzbunom za zračni napad.

Najmanje 20 ranjenih u eksploziji u blizini Dnjipra

Najmanje dvadeset je osoba ranjeno, među njima petero djece, u eksploziji u blizini ukrajinskoga grada Dnjipra u kojoj je srušena dvokatnica.

Guverner Serhij Lisak napisao je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je troje djece teško ranjeno te da je 17 osoba zbrinuto u bolnici, dodavši da je još jedno dijete zarobljeno u ruševinama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu je napisao da se eksplozija dogodila između dviju zgrada.

"Nažalost, još ima ljudi zarobljenih u ruševinama", napisao je Zelenski. "Rusija je opet dokazala da je teroristička država", dodao je.

Na društvenim mrežama navodi se da je uzrok eksplozije ruska raketa te da je pogođena i zgrada hitne službe, a na objavljenim fotografijama prikazane su spasilačke službe kako pretražuju ruševine zgrade.

Ukrajinska vojska nije potvrdila da je riječ o raketnom napadu.

Moskva opovrgava da njezine vojne snage gađaju civile.

Prigožin: Frakcije u Kremlju otvorile su Pandorinu kutiju sukoba

Šef grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je subotu da frakcije u Kremlju uništavaju rusku državu pokušavajući posijati razdor između njega i čečenskih boraca.

Sukob, u kojem su neki čečenski političari kritizirali Prigožinove vojne sposobnosti, je riješen, no "Pandorina kutija je već otvorena", rekao je šef plaćenika.

Ne imenujući pojedince, rekao je da će, ako nastave s taktikom podjela, morati "pakleno platiti".

"Opasne igre postale su svakodnevica u kulama Kremlja... one jednostavno uništavaju rusku državu", rekao je.

Kako su snage Wagnera otišle iz Bahmuta, nakon što su zauzele većinu grada, Prigožinov politički utjecaj postao je ranjiviji, ocijenio je ranije Institut za proučavanje rata.

U isto vrijeme, čečenske specijalne snage, točnije bataljun Ahmat, dobile su zadatak ofenzive u Marinki, što bi čečenski vođa Ramzan Kadirov mogao pokušati iskoristiti da podigne svoj ugled na sličan način kao što je to učinio i šef Wagnera.

Prigožin je u današnjoj izjavi rekao da bi Wagner dobio izravnu bitku s tim čečenskim snagama, ali da bi došlo do ozbiljnog krvoprolića.

Ponovno je govorio i o ministru obrane Sergeju Šojguu i regularnoj vojsci, rekavši da je ministarstvo "u kaosu" te da ono "de facto ne postoji".

Ni Šojgu ni Valerij Gerasimov nisu javno komentirali Prigožinove komentare.

18. travanj 2024 10:00