StoryEditorOCM
ForumPRAŠKA ŠKOLA

Česi pripremili eksperiment za ostatak Europe: život od idućeg tjedna planiraju normalizirati kroz pet faza, bit će dozvoljeno sve osim - tuširanja

Piše D.K.
16. travnja 2020. - 22:01

Češka vlada od idućega tjedna počinje postupnu normalizaciju života: u pet koraka planira ponovno otvaranje trgovina, uslužnih djelatnosti i restorana u cijeloj zemlji.

Neki industrijski pogoni u Češkoj već su pokrenuli proizvodnju, poput tvornica automobila i automobilskih guma, no projekt opće revitalizacije stidljivo počinje u ponedjeljak, 20. travnja, otvaranjem tržnica poljoprivrednih proizvoda, obrtničkih radionica, automobilskih prodajnih salona i servisa, te sportskih dvorana i stadiona na kojima će, za početak, moći trenirati samo profesionalni sportaši.

Od ponedjeljka će u Češkoj biti moguće i minimalističke svadbene proslave koje neće okupiti više od deset ljudi (mladenci, kumovi i roditelji).

Druga faza normalizacije predviđena je sedam dana kasnije, od 27. travnja, kad će se u zemlji otvoriti sve trgovine površine do 200 četvornih metara, no ne i one u velikim trgovačkim centrima.

Od 11. svibnja planirana je treća faza u kojoj će se za kupce otvoriti trgovine veličine do 1000 četvornih metara, a s radom otpočinju i autoškole. Od istog datuma moći će početi s radom i teretane i fitness centri, no bez upotrebe svlačionica i tuševa: tko želi vježbati, znoj će ispirati doma.

Od 25. svibnja moći će se otvoriti većina preostalih trgovina i usluga, kao i vanjski ili vrtni prostori svih kafića, pubova i restorana. Od ovog se dana normalizira i rad čeških brijačnica, frizerskih salona, pedikerskih radionica, salona za masažu, muzeja, galerija i zooloških vrtova.

Ambiciozni češki plan je predvidio 8. lipnja kao dan potpunoga povratka zemlje u normalni životni režim: tada otpočinje neograničen rad kafića, pubova i restorana, otvaraju se svi šoping centri i prodavaonice bez obzira na veličinu, kazališta, kina, sportski kompleksi, saloni za vjenčanja…

Prema riječima češkoga ministra zdravlja Adama Vojtecha, ovaj plan postupnog popuštanja epidemioloških mjera ne znači da građani izvan kuće više neće imati obvezu nošenja maski za lice: njih se preporuča i dalje koristiti gdje god to preveniranje zaraze zahtijeva.

Svaka tvrtka i javna djelatnost koja se u Češkoj u narednim tjednima bude otvarala također mora osigurati da se kupci ili korisnici usluga pridržavaju preporučenih mjera fizičke udaljenosti, te sanitarnih i drugih propisa. Vlada također zadržava pravo revidiranja najavljenog plana ako broj zaraženih u zemlji počne naglo rasti, no jasnim itinerarom normalizacije želi se prvenstveno zamrznutoj nacionalnoj ekonomiji poslati signal nade i povratka u život.

Česi su u ožujku bili veoma brzi u uvođenju oštrih mjera kako bi se suzbila epidemija koronavirusa, a do danas su imali nešto više od šest tisuća oboljelih i 161 smrtni slučaj. Zadnjih desetak dana broj novooboljelih pao je ispod 300 osoba dnevno, kapaciteti zdravstvenog sustava nisu ugroženi i zemlja se pridružuje skupini europskih država koje oprezno popuštaju s epidemiološkim mjerama.

Zanimljivo je kako je ovim planom predviđeno i djelomično otvaranje škola za potrebe mature i upisa, no razredna nastava vjerojatno neće biti obnovljena prije rujna. Vanjske granice Češke će također do lipnja ostati zatvorene, osim za one koji putuju zbog poslovnih, medicinskih i obiteljskih razloga, no po povratku će morati u 14-dnevnu karantenu.

19. travanj 2024 00:45