StoryEditorOCM
ForumMUKE JOSIPE RIMAC

Čak i nakon što je pronašla ‘bubu‘ u autu, bivšoj gradonačelnici Knina bilo je nepojmljivo da bi je policija istraživala, nije ‘izbrisala‘ mobitel...

Piše Marin Dešković
Željko Petrušić/JL
30. travnja 2021. - 22:27

Bivša gradonačelnica Knina, a sada USKOK-ova okrivljenica Josipa Rimac, bila je lani, dok je još obnašala dužnost državne tajnice u Ministarstvu uprave, toliko sigurna u svoju "poziciju" da unatoč jasnim pokazateljima očigledno nije ni posumnjala da bi ona mogla biti meta policije i Državnog odvjetništva.

I tako je istražiteljima zapravo dala ključni dokazni materijal za najnovije optužbe obuhvaćene proširenjem istage – svoj mobilni uređaj i na njemu sačuvanu kompletnu komunikaciju koju je imala preko aplikacija Viber i WhatsApp.

Svega nekoliko dana prije uhićenja u svibnju prošle godine Josipa Rimac obavila je tzv. protuprislušni pregled svojeg Audija te je u njemu pronađen prislušni uređaj. Nakon tog pronalaska, prema neslužbenim informacijama, najprije se obratila SOA-i, a zatim je "bubu" odnijela i u zagrebačku Krim-policiju, prijavivši zapravo da je netko protuzakonito nadzire. Zahtijevala je da se to hitno istraži i utvrdi o čemu je riječ. Očito nije ni pomislila da joj je policija zapravo legalno ubacila "bubu" u auto i da je prisluškuje uz odgovarajući nalog suca istrage zbog sumnje da je počinila razna kaznena djela.

Dan poslije je uhićena.

Opsežan materijal

Rimac nesumnjivo nakon pronalaska "bube" uopće nije ni pomišljala na takvu mogućnost, jer bi u protivnom barem pokušala skloniti ili potpuno uništiti potencijalne inkriminirajuće materijale. Niti je sklonila mobitele, niti je izbrisala dokaze o svojim "lobističkim" pothvatima, niti je uništavala druge materijale. Tako je policija pronašla i oduzela opsežan dokazni materijal, koji je sada poslužio istražiteljima za nekoliko novih proširenja istrage protiv nje.

image
Josipa Rimac
Tom Dubravec/Cropix

Osim protiv Gabrijele Žalac, istraga je ovim novim krugom proširena i u odnosu na aktualnoga predsjednika Upravnoga vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića, kojemu se na teret stavlja da je u zamjenu za bolje radno mjesto njegove prijateljice u Državnome inspektoratu obećao Josipi Rimac da će Bašićevu CEMP-u osigurati produljenje statusa povlaštenog proizvođača električne energije.

Jureković je za svoju prijateljicu A. M., koja je od travnja 2019. radila u novoosnovanom Državnom inspektoratu, od Rimac tražio da je zaposli na mjestu višeg inspektora. Sudeći prema sadržaju razmijenjenih poruka između Jurekovića i Rimac, tadašnja državna tajnica angažirala se oko napredovanja A. M. te je kontaktirala glavnoga državnoga inspektora Andriju Mikulića.

"Da ne bude da se uvik javim kad nešto tribam, danas su mi potvrdili da A. ide na višeg inspektora. Žao mi je što nije išlo brže ali čekala se Uredba", napisala je Rimac Jurekoviću.

Sve je zapelo

No, paralelno s angažmanom Rimac, A. M. je izgubila interes za mjesto višega inspektora te se javila na natječaj za mjesto ravnatelja Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja.

"Tu je ludnica i ništa se ne zna, pa sumnjam da ću proći, a i ako prođem plaće su mizerne", napisala je A. M. Jurekoviću. "Dobro, ali svejedno to nemoj otkantavati dok nisi sigurna za otoke", odgovara joj Jureković.

image
Gabrijela Žalac
Niksa Stipanicev/Cropix

"U inspektoratu više nemam interesa, sve ruše sa višeg na niže, a meni je već napisano riješenje za nižeg inspektora. Posao snova mi je u Upravi za otoke, jel se može tamo šta saznati?", pitala je A. M. Rimac dok su se još čekali rezultati natječaja. "Meni je AM (najvjerojatnije Andrija Mikulić, nap. a.) potvrdio da si viši inspektor", kaže joj Rimac. Međutim, po svemu sudeći, od višeg inspektora na kraju nije ispalo – ništa.

"Loše sam nažalost. Ne znam zašto sam degradirana, nadam se da će bit bolje", napisala je A. M. Josipi Rimac nakon što je dobila rješenje u Inspektoratu. "Šta je zapelo s višim inspektorom?", pitala ju je Rimac. "Sve je zapelo. Tražim izlaz", odgovorila joj je A. M.

18. travanj 2024 07:10