StoryEditorOCM
ForumUPOZORENJE DOKTORIMA

Britanski pedijatri: Raste zabrinutost da se u djece pojavio upalni sindrom povezan s Covid-19, a mogao bi postojati i drugi zarazni patogen

Piše PSD
27. travnja 2020. - 21:08

Britanski "Independent" prenosi hitno upozorenje tamošnjim liječnicima o novom oboljenju kod djece, a najvjerojatnije povezanom s koronavirusom.

U upozorenju se govori da je u posljednja tri tjedna "očit porast broja djece svih uzrasta koji dolaze s višestrukim upalnim stanjem koje zahtijeva intenzivnu njegu diljem Londona, ali i drugih regija Velike Britanije".

U nedjelju navečer ovo je upozorenje odaslalo Pedijatrijsko društvo intenzivne njege, a u njemu se ističe kako raste zabrinutost da se u djece u Velikoj Britaniji pojavio upalni sindrom povezan s Covid-19, ali da bi mogao postojati i drugi, još neidentificirani, zarazni patogen povezan s tim slučajevima.

Bolest je primijećena kod djece koja su pozitivno testirana na novi koronavirus, kao i one koja nisu oboljela. Stanje ima karakteristike teškog Covid-19, a također i određene značajke sindroma toksičnog šoka i atipične Kawasakijeve bolesti, koja uzrokuje upaljene i natečene krvne žile. Tu su i bol u trbuhu, odnosno gastrointestinalni simptomi, kao i srčana upala, govori se u upozorenju.

Zasad nije poznato koliko je djece oboljelo, ali smatra se da je to ipak mali broj jer se stanje čini rijetkom komplikacijom.

Inače, britanski premijer Boris Johnson, koji se ovog ponedjeljka nakon tri tjedna i preboljenog koronavirusa, vratio na posao, rekao je da u Velikoj Britaniji još uvijek nije moguće ublažiti protuepidemijske mjere.

Na Otoku je koronavirusom, procjenjuje se, zaraženo najmanje 152.840 ljudi, a preko 20.300 ih je umrlo.

19. travanj 2024 15:06