StoryEditorOCM
ForumTRAŽI IZUZEĆE

Borba za skrbništvo: na odluku splitskog suda čeka se već godinu dana, Popoviću sada smeta što je bivši suprug vještakinje bio u srpskom konc-logoru

Piše Vladimir Urukalo/SD
30. studenog 2020. - 19:01
Prošlo već godinu dana otkad je privremenom mjerom odlučeno da Severinin i Milanov sin živi s ocem Cropix

Na splitski Županijski sud nedavno je stigao zanimljiv dopis Milana Popovića, srpskog poduzetnika u javnosti najviše eksponiranog kao bivšeg partnera splitske pjevačice Severine Kojić, s kojom već duže vrijeme vodi pravi sudski rat oko skrbništva nad njihovim sinom.

U dopisu, doznajemo, srpski "kralj bakra" kako ga mediji vole nazivati, traži od splitskog suda da uvaži njegove argumente i izuzme iz rada na ovom predmetu sudske vještake, psihijatra i psihologinju, jer sumnja u njihovu nepristranost i objektivnost.

Popović je navodno nezadovoljan jer je zagrebački Općinski sud odbio izuzeće vještaka psihijatra koji je sam tražio da ga se oslobodi obveze vještačenja radi njegovih osobnih razloga koji ga sprječavaju da se u dovoljnoj mjeri posveti ovom predmetu. Popović smatra da sud ovakvom odlukom kojom psihijatru ne dozvoljava izuzeće praktički prisiljava istog da protiv svoje volje nastavi raditi ono za što je angažiran te se obraća splitskom Županijskom sudu kao drugostupanjskom sudu.

Što se tiče vještakinje psihologinje koju je splitski sud također angažirao da sa svojim kolegom provede kombinirano vještačenje, Popović smatra da ona neće biti objektivna i neovisna u svom vještvu, među ostalim i zato jer je njezin bivši suprug bio brutalno mučen kao žrtva srpskih koncentracijskih logora i invalid je Domovinskog rata.

Problem što je muškarac

Budući da je Popović srpske nacionalnosti, tvrdi da će to što je psihologinja radila zajedno s bivšim suprugom na znanstvenim radovima koji se bave raznim temama od silovanih muškaraca i žena u logorima sve do psihičkog zdravlja hrvatskih branitelja, utjecati na njezinu objektivnost i nepristranost.

image
Milan Popović je nezadovoljan što se nije udovoljilo želji suca vještaka da se povuče s tog slučaja
 
Damir Krajač/Cropix

Isto tako, doznajemo, smeta mu i što se vještakinja svojedobno bavila pitanjima zlostavljanih žena te je surađivala i s raznim udrugama za zaštitu žena žrtava obiteljskog i seksualnog nasilja pa smatra da neće biti objektivan prema njemu i zbog toga jer je on muškarac.

O samoj Popovićevoj žalbi splitski sud još uvijek nije odlučivao, kako se da zaključiti iz odgovora Bruna Kleina, predsjednika splitskog Županijskog suda.

- U postupku za koji tražite informacije, na sjednici drugostupanjskog suda, u postupku odlučivanja po žalbama na presudu i rješenje, odlučeno je da je radi pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja pravilne odluke o žalbama potrebno izvesti određene dokaze pred prvostupanjskim sudom, koji je postupao i u ranijem tijeku postupka (i to multidisciplinarno psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje radi utvrđivanja roditeljskih kapaciteta oba roditelja i omogućavanja maloljetnom djetetu izražavanja mišljenja o tome s kojim roditeljem želi stanovati).

Drugostupanjski će sud o izjavljenim žalbama odlučiti na sjednici vijeća na koju će biti pozvane stranke, nakon što sud prvog stupnja izvede dokaze koji su mu naloženi i vrati spis žalbenom sudu. Napominjemo da o zahtjevu za izuzeće vještaka odlučuje parnični sud, sudac zamoljenog suda i predsjednik vijeća, ako im je povjereno izvođenje dokaza vještačenjem - odgovara sudac Klein.

Podsjetimo, u cijelom tom slučaju događaju se neke vrlo zanimljive pravne akrobacije. Jedna od njih koja "upada u oko" jest da je prošlo već godinu dana otkad je sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu donijela privremenu mjeru prema kojoj će dječak živjeti s ocem koji će se, po toj odluci, samostalno brinuti o zdravlju i obrazovanju djeteta. Naravno, tom je privremenom mjerom određeno kad, gdje i koliko dugo će majka viđati svoje dijete.

Privremena mjera - do kada?

Na tu presudu je majka, naravno, uložila žalbu te je o svemu trebao pravomoćno odlučiti splitski Županijski sud kao viša instanca. No, njihove odluke još nema punih godinu dana od presude, a vrijeme prolazi i postavlja se logično pitanje koliko dugo to privremeno može biti privremeno.

image
Severina se žalila na privremenu mjeru kojom sin živi s ocem
 
Goran Mehkek/Cropix

- Privremena mjera određena u obiteljsko-pravnom predmetu može trajati do pravomoćnog okončanja postupka u kojem se meritorno odlučuje o tome s kojim roditeljem će maloljetno dijete stanovati.

U konkretnom slučaju radi se upravo o takvoj privremenoj mjeri koja je određena do pravomoćnog okončanja postupka, a predmet odlučivanja u žalbenom postupku su žalbe na rješenje o određivanju privremene mjere i žalbe na presudu - pojašnjava predsjednik splitskog Županijskog suda.

Zanimljivo je i da je splitski sud odlučio da će Općinski građanski sud u Zagrebu izvesti "određene dokaze radi pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja pravilne odluke o žalbama" te da je predmet opet došao u rad sutkinji koja je i donijela privremenu mjeru koja je i predmet cijelog ovog drugostupanjskog postupka.

17. travanj 2024 01:27