StoryEditorOCM
Forum"NEMA PLANA ISPLATE"

Bolnicama prijeti najcrnji scenarij blokade isporuke lijekova i prisilne naplate: veledrogerije odbile ponudu minista Beroša da im se isplati dio duga

Piše Ivica Marković
31. ožujka 2021. - 13:53
Za sada lijekova ima, ali bolnicama prijeti prisilna naplata dobavljača, odnosno, scenarij Agrokora, kako tvrdi Diana Percač, predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerijaJakov Prkic/Cropix

"Hvala na iznosu, ali nije dosta!", rekli su predstavnici veledrogerija na današnjem sastanku u Ministarstvu zdravstva gdje ih je sačekao ministar zdravstva, Vili Beroš, njegovi suradnici i predstavnici Ministarstva financija.

Predstavnici veledrogerija su se zahvalili na iznosu kada im je rečeno da će im u ime dugovanja koje u ovom trenutku iznosi oko 6,5 milijardi kuna (ili oko 855 milijuna eura) biti do kraja ovog tjedna isplaćeno 800-900 milijuna kuna. Na sastanku nije bio ministar financija Zdravko Marić, iako se očekivao i njegov dolazak.

- I to su nam rekli kako će taj novac osigurati ubrzanim povlačenjem iz budžeta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Oni u HZZO-u imaju iznos za plaćanje lijekova i ako taj iznos sada ubrzano povuku, što su najavili, postoji bojazan da ništa od lijekova neće platiti u drugoj polovici godine, odnosno u zadnjem kvartalu, kazuje nam Diana Percač, predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerija koja je sa svojim kolegama bila na sastanku u Ministarstvu zdravstva.

Znači li to da će bolnicama biti zaustavljena isporuka lijekova i ostalog medicinskog materijala?, pitali smo.

- Taj iznos zasigurno ne može osigurati normalnu dostupnost lijekova i medicinskih proizvoda i sada će svaka veledrogerija prema svojim internim pravilima donjeti odluku što i kako dalje, kazuje Percač.

Prema informacijama, dug prema Mediki iznosi oko 2,1 milijardu kuna, prema Oktal Pharmi više od 700 milijuna kuna, a prema Mediki Intertrade više od milijardu kuna...

- Mi smo od ministra Beroša zatražili da nam daju plan do kraja godine, kako će nam biti plaćano, odnosno tražili smo da nam daju plan plaćanja barem za travanj, svibanj i lipanj. No, nisu nam ga dali. Dakle, plan uopće ne postoji, kako onaj kratkoročni, tako ni dugoročni, kazuje Percač.

image
Vili Beroš
Zeljko Puhovski/Cropix

Što sada i što se u budućnosti može očekivati. Mogu li hrvatski građani očekivati kako će u bolnicama dobiti sve potrebne lijekove, odnosno medicinsku skrb?

- To nije pitanje za mene, već za Ministarstvo zdravstva. No, svi mi u bolnicama očekujemo dobiti potreban lijek i potrebnu medicinsku uslugu. Kako će biti dalje, ja u ovom trenutku ne mogu reći. Mogu jedino reći da se bojimo da naši dobavljači, kojima ne možemo platiti robu, jer nemamo sredstava, ne pokrenu prisilnu naplatu. To bi bio najcrnji scenarij, to je scenarij Agrokora. Dakle, veledrogerijama prijeti blokada od strane dobavljača, a mi za to nismo krivi, zaključila je Diana Percač.

19. travanj 2024 05:28