StoryEditorOCM
ForumSVETI GRAL

Biznis stoljeća: onome tko proizvede cjepivo profit će eksplodirati snažnije od Etne i Vezuva. Gates se jako trudi biti prvi, gradi sedam tvornica

Piše D.K.
5. travnja 2020. - 12:57

Pandemija stoljeća ugrozila je gotovo sve globalne i lokalne ekonomske tokove, ali nekima je, ipak, i otvorila puteve ka istinskom "poslu stoljeća".

Za konačnu pobjedu nad Covidom-19 na svijetu će biti potrebno cijepiti najmanje milijardu ljudi! - iznio je nedavno u svojoj epidemiološkoj procjeni ugledni slovenski infektolog na radu u Berlinu Andrej Trampuž.

Ova frapantna brojka baca malo drugačije svjetlo na brojne svjetske farmaceutske kuće, istraživače cjepiva, filantrope i investitore koji posljednjih tjedana ubrzano rade na projektima pronalaska vakcine kojom bi se zauvijek dotuklo koronavirus. Iza njihovog entuzijazma, naravno, ne stoji samo veliki humanizam i gola briga za budućnost svijeta, nego i miris golemoga novca. Patentirano cjepivo protiv "korone" je biznis koji kao nijedan dosad unaprijed jamči astronomsku, neviđenu, zaradu.

Američki milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates objavio je nedavno kako će investirati u sedam različitih kandidata za proizvođače cjepiva kako bi se što brže pobijedila pandemija. Polazeći od premise da su privatne inicijative značajno brže od tradicionalno sporih vlada, njegova humanitarna zaklada Melinda & Bill Gates s ledine će izgraditi različitim laboratorijima koji već rade na razvoju vakcine sedam kompletnih tvorničkih pogona, zajedno sa svom specijalnom tehnološkom opremom koja može izbaciti svaku od mogućih varijanti budućega cjepiva. Gates je unaprijed svjestan da neće svih sedam uspjeti pronaći adekvatno cjepivo, te da će se za komercijalnu proizvodnju vakcine na kraju moći upotrijebiti samo jedna ili dvije od ukupno sedam tvornica. Drugi najbogatiji čovjek svijeta će, međutim, svjesno baciti u vjetar 5 ili 6 novih proizvodnih kompleksa i vlastite milijarde dolara, samo da bi bio među prvima kad se s lijekom protiv koronavirusa krene u serijsku proizvodnju.

Čim farmaceutski laboratoriji dizajniraju i patentiraju vakcinu, njezino masovno „štancanje“ moći će u tom slučaju započeti odmah, bez čekanja na adekvatne proizvodne trake. Bill Gates dobro zna da će tek masovno cijepljenje svjetskog stanovništva moći vratiti svijet u donedavne mirnodopske tračnice i otkloniti blokade koje ga guraju u masovnu nezaposlenost i duboku gospodarsku recesiju. Istodobno je, međutim, itekako svjestan i istine da će onaj koji bude kontrolirao ključ takve deblokade moći u tom slučaju zaraditi kao nitko dosad.

Više od 20 farmaceutskih divova u laboratorijima diljem planete već intenzivno radi na kreiranju učinkovite supstance protiv virusa SARS-CoV-2. Američke kompanije ModeRNA, Novio, NovaVax, Altimmune, VaxArt te Johnson&Johnson, britanski GlaxoSmithKline i Imperial College, njemački CureVac, danski Expres2ion, kineska Stermina Therapeutics i indijska Zydus Cadilla… samo su neki od najvećih igrača u ovoj ključnoj utakmici svjetskog "korona prvenstva". Ne rade, međutim, svi na istoj stvari: globalni proizvođači cjepiva su međusobno navodno ipak podijelili zone odgovornosti, pristupe i metodologije, te se svatko kreće unutar svojega sektora i područja rada, razmjenjujući najvitalnije informacije o dosad postignutom s ostalima.

Ključna mana ove moderne potrage za Svetim Gralom je njezina sporost, kako zbog same kemijsko-biološke prirode posla, tako i zbog stroge administrativne procedure za licenciranje takvog lijeka. Proces „legalizacije“ već pronađenog cjepiva podrazumijeva, naime, i strogu fazu njegova kliničkog ispitivanja, kad se pri upotrebi cjepiva testiraju neželjene reakcije, propituje njegova učinkovitost i potom sve terenski primjenjuje na širim područjima zahvaćenim epidemijom. Sve bi to moglo biti najranije dovršeno tek koncem ove godine, no kad god da se desi, nečiji će profiti eksplodirati snažnije od Etne i Vezuva zajedno.

A mrtvi će ostati zauvijek zakopani ispod debelih naslaga priča o proživljenoj apokalipsi, baš kao oni u Pompejima.

19. travanj 2024 09:35