StoryEditorOCM
ForumVULIN DO DALJNJEG NIJE POŽELJAN U HRVATSKOJ!

Bit će vraćen s granice ako pokuša ući u državu

Piše Zadarski.hr
22. travnja 2018. - 00:24
Aleksandar Vulin

Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku i proglašen je personom non grata, donosi Jutarnji.hr.

Vulin će tako u nedjelju biti vraćen s granice pokuša li ući u Hrvatsku, a neposredan povod ovakvoj reakciji bila je Vulinova izjava u kojoj je između ostalog spominjao i 'vrhovnog komandanta Vučića'.

Službenim priopćenjem reagiralo je i MVEP-a, a mi ga prenosimo u cijelosti

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu osudilo današnju izjavu ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku '… može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri'.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u noti podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

Spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske.

Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja 2018. godine dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja.

Zbog gore citirane izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku, stoji u priopćenju.

Vulin je, podsjetimo, bio pozvan na komemoraciju u Jasenovac kao gost Srpske pravoslavne crkve. Kazao je, međutim, kako neće doći u Jasenovac, nego će otići u obližnju Mlaku.

Također, premijer Plenković danas je izjavio.

- Što se tiče najavljenog dolaska ministra Vulina u Hrvatsku, mi očekujemo da svatko onaj tko dolazi u RH poštuje hrvatsku državu, a on je prije znao tijekom svojih boravaka imati neprimjerene i uvredljive izjave i nismo sigurni da je to u uvom trenutku najbolje rješenje, rekao je Plenković.

 

19. travanj 2024 07:24