StoryEditorOCM
ForumMINISTAR ZADOVOLJAN

Beroš o odluci Ustavnog suda: Ona potvrđuje da su mjere utemeljene na struci. Što se tiče zabrane rada nedjeljom, pričekat ćemo objašnjenje

Piše PSD
15. rujna 2020. - 12:00

Ministar zdravstva, Vili Beroš, za N1 je komentirao odluku pojedinih županijskih stožera o tome da djeca tijekom nastave ne trebaju nositi maske, kao i Ustavnog suda o odlukama i mjerama koje je u vrijeme epidemije donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Govoreći o odluci stožera Istarske županije da djeca na nastavi ne moraju nositi zaštitne maske, Beroš je rekao da su lokalni i županijski stožeri i ranije donosili neke zasebne odluke, bilo restriktivne ili ne.

"Stožer u Istri uz konzultaciju s epidemiološkom službom procijenio je da je situacija takva da u samom razredu učenici ne trebaju nositi maske, ali u ostalim zajedničkim prostorijama trebaju. Takva je situacija sada", rekao je Beroš.

Dodao je da iz dana u dan prate situaciju te da će po potrebi i intervenirati.

"Ako takva povoljna situacija ostane i dalje, potpuno je legitimna i očekivana odluka istarskog stožera. Ako se stanje pogorša, ona se može izmijeniti i to se odnosi na sve županijske stožere u našoj zemlji", rekao je Beroš.

Zadovoljan je i odlukom Ustavnog suda, koji je ustavnima proglasio sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, osim one o zabrani rada nedjeljom.

"Naravno, odluka Ustavnog suda potvrđuje sve što smo govorili, da su odluke i mjere utemeljene na struci, poglavito epidemiološkoj i da su razmjerne stupnju ugroze. Svaka naša mjera je bila evaluirana bezbroj puta, komparirana s istim mjerama u okruženju, u Europi i čitavom svijetu, to je nešto čime smo zadovoljni", rekao je Beroš, pa se osvrnuo na odluku Ustavnog suda o zabrani rada nedjeljom.

"Ustavni sud je zaključio da je mjera bila legitimna, međutim, ne i razmjerna. Pričekat ćemo njihovo objašnjenje odluke pa ćemo vidjeti što i kako dalje", rekao je Beroš.

19. travanj 2024 06:21