StoryEditorOCM
ForumTEŠKO POKRETNA

Ankicu Tuđman (94) reporteri su na grobu hrvatskog predsjednika zadnji put snimili 2017. Provjerili smo kako je i što radi bivša prva dama Hrvatske

Piše Marina Karlović Sabolić/SD
10. prosinca 2020. - 18:08

Na Mirogoju je u četvrtak bilo izaslanstvo HDZ-a. Položilo je vijenac i zapalilo svijeće na grobu dr. Franje Tuđmana u povodu 21. obljetnice njegove smrti. Na Mirogoj je došao i Miroslav Škoro.

Sa izaslanstvom Domovinskog pokreta odao je počast prvom hrvatskom predsjedniku. Na Mirogoju je bio i Tuđmanov najstariji sin Miroslav. No već nekoliko godina na polaganju vijenaca i paljenju svijeća na obljetnicama smrti nema Tuđmanove supruge.

Što je dobrim dijelom i razumljivo obzirom na njezinu poznu dob. Ankici Tuđman su, naime, 94 godine.

-Ona više nije u zdravstvenoj kondiciji za izlaziti van – kratko nam je, netom nakon povratka sa Mirogoja, kazao Miroslav Tuđman, sveučilišni profesor i jedini član obitelji Tuđman koji je i 21. godinu nakon smrti politički aktivan. Miroslav Tuđman zastupnik je HDZ-a u Saboru.

image
Danijel Soldo/Cropix

Mediji su prije dvije godine pisali kako je Ankica Tuđman postala teško pokretna nakon nezgodne ozljede, no detalji nikada nisu procurili izvan vile u zagrebačkoj Nazorovoj ulici u kojoj žive Tuđmanova supruga, kći Nevenka i Sin Stjepan. Ankica Tuđman nije bila na Mirogoju ni u svibnju ove godine, kada su na rođendan prvog hrvatskog predsjednika članovi obitelj Tuđmanov položili vijenac i zapalili svijeće.

Posljednji put kada su fotoreporteri zabilježili njezin dolazak na Tuđmanov grob bilo je 2017. godine. Tada je nekadašnja prva dama teškim korakom uz pomoć sina Miroslava i unuka Dejana Košutića odala počast svojem suprugu.

Od Tuđmanove smrti Ankica Tuđman se gotovo pa potpuno povukla iz javnosti. Nije davala intervjue, nije istupala na televiziji, a jedine prigode kada ju je javnost mogla čuti bile su upravo obljetnice Tuđmanove smrti. Na jednoj od njih, onoj iz 2009., tako je poručila da je sramota za Hrvatsku da ima predsjednika kao što je Stjepan Mesić.

image
Franjo i Ankica Tuđman šetaju Zagrebom 1995. 
C

Nije se slagala sa detuđmanizacijom koju je provodila lijevo-liberalna Vlada izabrana 2000.godine, a distancirala se i od HDZ-a nakon što je kormilo u toj stranci preuzeo Ivo Sanader. Mnogi su je nagovarali da se ponovno učlani u HDZ. Jedini kojem je to pošlo za rukom bio je Tomislav Karamarko. Ankica Tuđman ponovno je postala ponosnom vlasnicom HDZ-ove stranačke iskaznice tek 2012. godine.

Tuđmanova supruga 2006. je objavila autobiografiju „Moj život sa Francekom“ u kojoj je otkrila niz nepoznatih detalja iz zajedničkog života. Od toga kako je supruga upoznala u partizanima 1943., do tuge i boli 56 godina kasnije kada je Tuđman preminuo u bolnici u Dubravi.

image
Otkrivanje ploče trga Franje Tuđmana u Novskoj
Davor Pongračić/Cropix

U podrumu vile u Nazorovoj dugo je godina prikupljala i katalogizirala građu koja je ostala iza njezinog supruga. Uvjerena da će povjesničari u njoj naći dosta zanimljivog materijala vezanog uz rad prvog hrvatskog predsjednika.

Do danas je ostala aktivna i Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske, koju je Ankica Tuđman osnovala u prosincu 1991. godine. U Zakladi je bila angažirana do 2014. Tada je imenovana počasnom predsjednicom, a na čelo Zaklade došla je njezina kći Nevenka.

Donacije nisu ni blizu izdašne kao devedesetih, kada su se političari, poduzetnici i direktori državnih tvrtki natjecali tko će izdvojiti veći iznos. Unatoč tome, Humanitarna zaklada i dalje donira. Osigurava, prema onome što piše na njihovoj Internet stranici, pomoć za 985 djece i studenata, a uvrštena je i u nagradni Premium Rewards program za korisnike PBZ Carda koji tim putem mogu donirati Zakladi.

image
Cropix

Ove je godine, između ostalog, tako osigurano 80 prijenosnih računala za studente i maturante, kao i sportska oprema za 100-njak mladih sportaša iz 10 malonogometnih klubova u 8 županija. U oba slučaja radi se o djeci hrvatskih branitelja. Uz njih, Zaklada mjesečnu novčanu pomoć isplaćuje i djeci iz mnogočlanih obitelji lošijeg materijalnog stanja. Do sada je pomoć primilo preko 19200 djece i 218 studenata, a isplaćeno je preko 214 milijuna kuna.

Donacije se prikupljaju i prodajom umjetnina i suvenira u vlastitoj galeriji, jednom od niza državnih prostora kojega je Zaklada besplatno na korištenje dobila od države ili državnih tvrtki. Među njima je potencijalnim donatorima ponuđena i slika“Jutro u splitskoj luci“ Josipa Botterija Dinija sa cijenom od 17 i pol tisuća kuna.

image
Cropix

Brončana bista prvog hrvatskog predsjednika čija je cijena 2 800 kuna. Fotografija Tuđmana i Ivana Pavla Drugog koja košta 20 kuna. Razglednice sa reprodukcijom „Hrvatskog narodnog preporoda“ Vlahe Bukovca. Šalice sa motivima Ivana Lackovića Croate sa cijenom od 24 kune. Kao i keramički Mali princ od - 1600 kuna.

24. travanj 2024 04:37