StoryEditorOCM
ForumPREIMENOVANJA

Ankica Lepej i obitelj Zec uskoro će dobiti svoje ulice u Zagrebu, dok je zahtjev za vraćanjem Trga maršala Tita zapeo gdje se najmanje očekivalo

Piše Robert Bajruši/JL
2. veljače 2022. - 19:26

"Potrudit ćemo se pronaći adekvatnu javnu površinu kako bismo odali počast našoj hrabroj sugrađanki Ankici Lepej i zabilježili tragičnu smrt obitelji Zec. Oba će imenovanja biti podsjetnik za snaženje demokracije i politike nenasilja", obrazložila je Rada Borić, koja je osobno predložila nedavno preminulu Ankicu Lepej u Fond imena. Međutim, na sjednici Odbora, donesene su još neke važne odluke, javlja Jutarnji list.

Tako je imenovanjem jednog parka po Otti Berger vraćen dug znamenitoj dizajnerici, umjetnici tekstila i predavačici u Bauhausu, koja je ubijena, kao i njezina obitelj, u Auschwitzu 1944. Također, izglasan je zaključak kojim se prilaz kod kina Tuškanac imenuje Prilazom Ante Peterlića, a ulicu, trg ili park trebaju dobiti dvije zaslužne žene, a to su istaknuta povjesničarka Mirjana Gross i arhitektica i likovna kritičarka Antoaneta Pasinović. Tako se želi istaknuti doprinos žena razvoju Hrvatske i Zagreba, u kojem je samo 1,8 posto ulica, trgova, parkova i spomenika imenovano po ženama.

U ponedjeljak su u Fond imena upisani i čuveni stolnotenisač Dragutin Šurbek i Zlatko Kranjčar, nekadašnja legenda Dinama. Prema Radi Borić, optimalna lokacija za Šurbeka i Kranjčara jest naselje Jarun, gdje su brojne ulice imenovane po sportašima, pa im se možda ubrzo pridruže i spomenuta dvojica.

Sukladno Zakonu o naseljima, Skupština Grada Zagreba imenuje i preimenuje ulice, na prijedlog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova. "Kvaliteta predloženog rješenja prilikom predlaganja imena osobe očituje se u njezinu liku i djelu, racionalnoj i suvremenoj spoznaji tog djela te njegova posrednog i neposrednog utjecaja na prošlost, sadašnjost i budućnost građana Grada Zagreba, Republike Hrvatske i svjetske zajednice u cjelini", stoji u obrazloženju na internetskoj stranici Grada Zagreba.

Problem je u tome što su u Zagrebu već zauzete sve ulice, trgovi i naselja, i jako je teško pronaći lokaciju koja može dobiti neki od približno dvije stotine naziva koliko ih ima u Fondu imena. A na listi čekanja istinski su važne osobe, primjerice Arsen Dedić, Anka Butorac, Joža Horvat, Nelson Mandela, Johannes Guttenberg, Tomislav Židak i mnogi drugi.

Među prijedlozima se još ne nalazi zahtjev za povratak naziva Trga maršala Tita, što je ideja Viktora Gotovca, čelnika zagrebačkog SDP-a. Gotovac je u nekoliko navrata istaknuo kako će tražiti da Tito opet dobije trg, ali taj zahtjev još nije stigao do nadležnog odbora.

Ako stigne, moglo bi doći do problema jer, kako neformalno doznajemo, u Možemo! smatraju da je to loša ideja jer otvara svjetonazorske sukobe, a, osim toga, u Gradu Zagrebu postoje puno važniji problemi koje treba rješavati, prenosi Jutarnji list.

25. travanj 2024 02:29