StoryEditorOCM
ForumDRAMATIČNA NOĆ

Akcijska filmska priča: policajac u donjem rublju spriječio trojku opasnih namjera da zapale kuću u kojoj je spavalo troje djece

Piše Braco Ćosić/SD
16. rujna 2020. - 18:40

Dramatično je bilo u Vinjanima Gornjim, u zaseoku Vicani, između subote i nedjelje, tamo negdje od 3 do 4.30 izjutra. Odvijala se prava akcijska filmska priča, koja je u završnici rezultirala uhićenjem neobične trojke, a koji su bili umiješani u pokušaj paljenja jedne obiteljske kuće.

Da se nije odvijalo sve kako se odvijalo, danas bi stranice tiskovina i televizijske vijesti punili prilozi o požaru u Vinjanima Gornjim. Zapravo, mogla je biti i tragedija.

O svemu je u biltenu izvijestila i policija u biltenu: "U nedjelju, 13. rujna, oko 03:20 sati u mjestu Vinjani Gornji, u cilju izazivanja požara na kući u vlasništvu 69-godišnjaka su bačene dvije boce s zapaljivom materijom. Na obiteljskoj kući je oštećena roleta na jednom prozoru."

Rolete

Policajci su odmah izašli na teren, te su u blizini mjesta događaja zatekli tri osobe koje su dovedene u službene prostorije i na nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje. Utvrdili su postojanje osnovane sumnje da su 26-godišnjak, 28-godišnjak i 18-godišnjakinja počinili kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku.

Kako je na portalu SD objavio kolega Marko Didić, bačena su dva molotovljeva koktela na kuću u vlasništvu M.V. (69) u kojoj je spavalo troje unučadi i žena. Srećom, vlasnik je odmah reagirao i ugasio požar tako da je oštećena samo roleta na jednom prozoru.

image
Zaselak Vicani u Vinjanima Donjim
Braco Ćosić

Policijski službenici su odmah izišli na teren te u blizini mjesta događaja zatekli tri osobe u i oko vozila VW Toureg splitskih registracijskih oznaka. Suvozači zatečeni pokraj vozila su Ivan T. (28) iz Kaštel Sućurca i Hana Š. (18) iz Splita, dok je iz šume nakon par minuta iskočio vozač automobila Ivo G. (26) iz Zmijavaca.

Oni su dovedeni u službene prostorije PP Imotski i na nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje, objavljeno je na našem portalu.

Kako je Imotski malo mjesto i sve se brzo vidi i čuje, od mnogih verzija događaja, čini nam se da smo našli onu najvjerodostojniju.

Dakle, negdje oko 3 sata izjutra u blizini obiteljske kuće visokog policijskog dužnosnika, par stotina metara zapadno od zaseoka Vicani okretao se neki auto. Lavež pasa i budno oko policijskog službenika koji nije bio u službi bili su dovoljni da se ustane i prati VW Toureg splitskih registracijskih oznaka.

Onako, u donjem rublju i s mobitelom u rukama, pratio je navedeni trojac do zaseoka Vicani. Smatrajući da netko želi prijeći obližnju državnu granicu, organizirao je svoje policijske službenike koji su vrlo brzo zatvorili sve prilaze splitskom automobilu za mogući bijeg. Za to vrijeme, krijući se u travi iza zidova i stabala pratio je svaki njihov pokret.

image
Automobil u kojem su bili palitelji
PP Imotski

Sreća

I onda sa službenicima zadržava Hanu Š. iz Splita i Ivana T. iz Kaštel Sućurca. Ubrzo nakon bacanja molotovljevih koktela iz šume se pojavio i Ivo G. iz Zmijavaca. Sve je ubrzo bilo jasno. Trojac je sudjelovao u pokušaju paljenja obiteljske kuće M.V.E. (69).

I sada dolazimo do dramatičnog dijela. Dva zapaljiva koktela su bačena, zapaljena je roleta na prozoru, a u sobi nedaleko od prozora spavalo je troje unučadi i žena vlasnika kuće.

U automobilu je, koliko doznajemo, bilo još zapaljivih koktela.

Mogli su počinitelji kaznenog djela imati i oružje. Jer, uputiti se iz Splita i Kaštela, pa i iz Zmijavaca u Vinjane Gornje u mrkloj noći i nije mogao netko tko nije spreman svašta učiniti. Sreća bijaše što su promašili svoj cilj u prvom trenutku i okrenuli se autom ispred kuće imotskog policijskog dužnosnika, par stotina metara prema zapadu.

Tko je i zašto ujedinio ovaj neobičan trojac iz Splita, Kaštela i Zmijavaca, pitanje je na koji Imoćani čekaju i službeni odgovor.

23. travanj 2024 18:28